Ξεκίνησε σήμερα, το μεσημέρι της Τρίτης, η πολυαναμενόμενη δίκη στο ειδικό δικαστήριο διαφθοράς του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, οι οποίοι κατηγορούνται από τις αλβανικές Αρχές για απόπειρα εξαγοράς ψήφων στις δημοτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως ο Φρέντι Μπελέρης εδώ και καιρό είναι προφυλακισμένος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος, ενώ έχει κάνει αιτήματα αποφυλάκισης, προκειμένου να γίνει η ορκομωσία του. 

Ωστόσο, να επισημανθεί πως η διαδικασία διεκόπη, καθώς υπήρξαν εντάσεις, αμφισβητήσεις στοιχείων της κατηγορούσας αρχής από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Τελικά προγραμματίστηκε να συνεχιστεί το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου.

Απουσίαζε στην Αθήνα ο Κοκαβέσης για λόγους υγείας 

Με την έναρξη κλήθηκε να καταθέσει ο Κοκαβέσης, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε στην Αθήνα για λόγους υγείας, όπως προέκυψε και από σχετικά έγγραφα της υπεράσπισης. Οι δικηγόροι του παρουσίασαν επίσημο έγγραφο ότι βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα για λόγους υγείας και παράλληλα κατέθεσαν έγγραφη δήλωσή του ότι αρνείται να καταθέσει επικαλούμενος, μεροληψία του δικαστηρίου, όπως είχε πράξει και ο Μπελέρης.

Η κατηγορούσα αρχή ανέγνωσε τότε τις καταθέσεις του Κοκαβέση κατά την ανάκριση στην Αστυνομία, στις οποίες αρνείται -όπως και ο Μπελέρης- τις κατηγορίες.

Ζητήθηκε εξαίρεση δύο δικαστών - Η Εισαγγελία δεν έχει ανοίξει ακόμα το κινητό του Μπελέρη 

Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση, ζήτησε εκ νέου την εξαίρεση δύο εκ των δικαστών του τριμελούς σώματος για μονόπλευρη στάση στη δίκη, αίτημα που ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί από άλλο δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι παρόμοιο αίτημα εξαίρεσης των ίδιων δικαστών είχε απορριφθεί.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την κατάθεση από την Εισαγγελία, στοιχείων του κατηγορητηρίου που αφορούσε κυρίως απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και οπτικοακουστικό υλικό. Διαδικασία που προκάλεσε αντίδραση της υπεράσπισης, η οποία έκανε λόγο για παράνομες ενέργειες, αποσπασματικότητα και επίκληση στοιχείων που δεν έχουν σχέση με το κατηγορητήριο.

Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός της εισαγγελικής Αρχής ότι ακόμα δεν έχει καταφέρει να ανοίξει για να ελέγξει το κινητό τηλέφωνο του Φρέντυ Μπελέρη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, συγκεκριμένα, η δίκη διακόπηκε αργά το απόγευμα για να συνεχιστεί στις 29 Δεκεμβρίου, 11 π.μ. τοπική ώρα.