Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν, κατά την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.
«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Ο ρόλος μου εδώ είναι μόνο για να ακουστεί η φωνή μου. Μετά από έξι χρόνια δεν μας δόθηκε ποτέ το δικαίωμα για δυο λεπτά να απαντήσω για όσα με κατηγορούν. Στις ανακρίτριες, όταν απολογήθηκα, δεν μου υπέβαλαν παρά μια ερώτηση στο τέλος. Συμπεριφέρθηκαν σαν να μας μισούσαν. Έλεγαν ότι είμαι ηθικός αυτουργός για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας Φύσσα. Ο Γεωργουλέας δεν με ρώτησε γι’ αυτό και το γυρίσαμε στο ιδεολογικό, στα μπλουζάκια και στις αρβύλες. Το όλο σκηνικό ήταν η δημιουργία εντυπώσεων», είπε σύμφωνα με το ethnos.gr.
Συνέχισε, λέγοντας πως «μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το βίντεο Μπαλτάκου, το ηχητικό Σαμαρά και όλα αυτά στοιχειοθετούν το ότι έχουμε διωχθεί. Έχει γίνει συρραφή μηνυμάτων, έτσι μπορεί οποιοσδήποτε να παρουσιαστεί ως εγκληματίας. Δεν έδωσα ποτέ καμία εντολή για καμία εγκληματική ενέργεια, ενώ από την αρχή ζήτησα την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου».
Κληθείς να απαντήσει πώς μπήκε στη Χρυσή Αυγή, τόνισε: «Μπήκα το 1999 στη Χρυσή Αυγή. Το 2012 βγήκα βουλευτής για πρώτη φορά. Ήμουν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής από το 2006 περίπου. Δεν είχαν συγκεκριμένα καθήκοντα, γιατί η Χρυσή Αυγή είχε λίγους υποστηρικτές και όλοι τα κάναμε όλα για να κρατήσουμε ζωντανό το κόμμα. Από το 2005 ήμουν υπεύθυνος της Τοπικής Πειραιά. Υπήρξα μέλος του Πειθαρχικού, νομίζω, γύρω στο 2012».
Για το αν είχε μέλη η ΧΑ, είπε: «Δεν είχε μέλη. Προσπαθούσαμε να εντάξουμε άτομα, αλλά ήθελε μια διαδικασία δύο ετών για να τους αξιολογήσουμε. Ξαφνικά, εκεί που είμαστε κάποιες λίγες χιλιάδες, βρεθήκαμε με 500.000 και είχαμε αιτήματα να ανοίξουμε τοπικές παντού. Έπρεπε να γίνει προσεκτικά για να ελέγξουμε τι ήταν όλοι αυτοί. Όλοι αυτοί που ακούμε είχαν έρθει στη Χρυσή Αυγή λίγους μήνες πριν. Είχαμε πολλούς υποστηρικτές και λίγα μέλη. Δεν υπήρχε τυπικό μέλος, μόνο άτυπο, και ήταν όσοι είχαν ενεργή παρουσία».
Όσον αφορά στη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή σήμερα, επεσήμανε: «Έχω αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή και ετοιμάζουμε νέο φορέα. Έκαναν λάθος πολιτικές κινήσεις. Εγώ θεωρούσα ότι πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα σε ομάδες ανθρώπων που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε, αλλά νοιάζονταν για την πατρίδα. Ακόμη και αριστερός να ήταν κάποιος. Έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αλλά διαφωνούσαμε. Δεν έγινε αποδεκτό αυτό που πρότεινα.
Επίσης, δεν συμφώνησα με τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της δίκης. Η συμπεριφορά του δικαστηρίου στους μάρτυρές μας, στη διαδικασία ολόκληρη, εκεί διαφώνησα. Δημιουργήθηκε ένα πέπλο μυστηρίου για τους Χρυσαυγίτες, δεν υπήρχε δημοσιότητα. Έπρεπε τότε με τον Φύσσα να γίνουν μηνύσεις για ψευδομαρτυρίες. Κατέθεταν μάρτυρες προστατευόμενοι και ακουγόταν από το μικρόφωνο να τους μιλάει κάποιος. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να τα αφήσουμε. Εκεί διαφώνησα».
Για τη σχέση του με τον Πατέλη, πρόσθεσε: «Γνωριστήκαμε με τον Πατέλη λίγο πριν τις εκλογές του 2012 για να ανοίξει μια τοπική στη Νίκαια. Είχαμε κάνει ανοιχτές εκδηλώσεις με 4.000 ανθρώπους χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ο Πατέλης μου έδινε την εντύπωση ενός εξαιρετικού παιδιού που βοηθούσε συνανθρώπους του».
Για τον Ρουπακιά: «Ήταν περαστικός από την Χρυσή Αυγή. Ήταν μόδα τότε η Χρυσή Αυγή. Περαστικοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Ο Ρουπακιάς δεν δούλεψε ποτέ στη Μεσογείων. Στις φωτογραφίες που φαίνεται ο Ρουπακιάς έχει και άλλους 30, που είναι επίσης περαστικοί. Δράση είχαν λίγοι».
Για την ενημέρωση της δολοφονίας Φύσσα, τόνισε: «Με πήρε μετά τα μεσάνυχτα ο Πατέλης να μου πει ότι υπάρχει συμβάν και κάποιος από τη Χρυσή Αυγή έχει προσαχθεί. Δεν μου είπε ούτε το άτομο, ούτε το λόγο. Το αρχικό τηλεφώνημα ήταν ότι συνελήφθη για ασήμαντο λόγο και να βοηθήσουμε την επόμενη μέρα με δικηγόρο. Μετά από λίγο με ξαναπήρε και μου είπε ότι άκουσε για μαχαίρωμα και στο τρίτο τηλεφώνημα μου είπε “μαχαίρωσε ο Ρουπακιάς άνθρωπο, ο οποίος κινδυνεύει να πεθάνει”. Δεν μου είπε ποιος τον ενημέρωσε τον Πατέλη. Δεν μου μίλησε για αλλά άτομα, ήταν τόσο τραγικό το συμβάν. Κάποιος από την τοπική της Νίκαιας είχε κάνει δολοφονία. Στην αρχή διάβαζα για οπαδικό διαπληκτισμό και την επόμενη ημέρα διάβαζα και έβλεπα στις τηλεοράσεις. Την ίδια νύχτα όταν έμαθα για δολοφονία τι να έκανα; Δεν ασχολήθηκα περισσότερο, αφού κάποιος σκότωσε, τι μπορούσα να κάνω».
Για τα τηλέφωνα τη νύχτα μετά τη δολοφονία, επεσήμανε: «Δέχτηκα και αλλά τηλεφωνήματα για άσχετα. Τον αριθμό μου τον είχαν οι πάντες. Μετά τις 12.10 εκείνη τη νύχτα όλα τα τηλέφωνα αφορούσαν στην ανθρωποκτονία, είχαν παγώσει όλα. Στα τηλέφωνα προσπαθούσα να δω τι έχει συμβεί, ποιος είναι αυτός, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν περιμέναμε να συμβεί κατά τέτοιο».
Για τα τηλέφωνα πριν το συμβάν: «Υπήρχαν κλήσεις στις 9:00 το βράδυ και μετά 11:50. Στις 12:10 με ενημέρωσε. Το προηγούμενο τηλεφώνημα είχε να κάνει για πράγματα σημαντικά και δράσεις της ΧΑ. Είχα κανονίσει ομιλία και το απόγευμα εκείνο ενημερώθηκα από τον Μιχαλολιάκο ότι θα μιλήσει και εκείνος. Αυτό άλλαζε τα πράγματα και είχαμε και μια διανομή τροφίμων που ετοιμάζαμε».
Για την επικοινωνία με τον Μιχαλολιάκο είπε: «Μιλήσαμε στη μία το βράδυ. Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενη ημέρας επειδή ήμουν υπεύθυνος ασφαλείας του. Με πήρε, δεν το σήκωσα με όσα γινόταν και τον πήρα αργότερα, αλλά δεν τον ενημέρωσα, γιατί ακόμα δεν ήξερα πολλά. Την επόμενη ημέρα το πρωί που πήγα στο σπίτι του Μιχαλολιάκου, ήταν ήδη ενήμερος. Έπρεπε να μάθω τι είχε συμβεί για να ενημερώσω. Όταν βρεθήκαμε από κοντά, ήταν σε γνώση του θέματος. Το έπαιζαν όλα τα ΜΜΕ».
Για την επικοινωνία που είχε την επομένη με τον Πατέλη, τόνισε: «Μάθαμε ότι μπαίνανε σε σπίτια. Επικοινώνησα με τον Πατέλη φυσικά και από κινητό και από τα γραφεία της Μεσογείων. Δεν ξέρω ποιος έκανε τις κλήσεις στο σπίτι του Πατέλη στις δέκα το πρωί της επόμενης ημέρας από τα γραφεία της Μεσογείων. Μπορεί να μιλούσε και ο ίδιος ο Πατέλης αν δούλευε εκείνη την ημέρα. Νομίζω, όταν πήγα, τον είδα εκεί, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Δεν ήταν μια συνηθισμένη ημέρα».
Για τον κατηγορούμενο Δήμου, είπε: «Ρώτησα για πολλούς, όχι μόνο για τον Δήμου. Είπα να μιλήσουμε με όλα τα άτομα, να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει σχέση δική μας. Είχα πει στον Τσακανίκα να μιλήσει με τον κόσμο, να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει λόγος διάλυσης. Δεν ξέρω τι είπε στον Δήμου. Αυτό είναι πρόβλημα του Τσακανίκα (ανάφερε σχετικά με τις καταγγελίες Δήμου για απειλές από Τσακανίκα)».
Για τον Δεβελέκο: «Μου είχε δείξει ότι ήταν καλό παιδί. Δεν θυμάμαι να του είπα κάτι για Ρουπακιά. Του είπα μόνο να πει ότι δεν τον ξέρει, γιατί δεν τον ήξερε. Τραβούσαν κόσμο στην Αστυνομία για κουζινομάχαιρα. Είδαμε πώς φέρεται η αστική δημοκρατία απέναντί μας. Όλοι ήταν σε πανικό. Δεν έχουν βάλει όλα τα μηνύματά μου».
Για τον Μπαρέκα: «Ήταν γραμματέας τοπικής Πειραιά. Είπαμε να καθαρίσουμε το σπίτι του, γιατί και έναν σουγιά να έβρισκαν θα μας έτρεχαν, κάτι που σε άλλο πολίτη δεν θα συνέβαινε. Να προστατέψω τον Μπαρέκα ήθελα. Έψαχναν να βρουν και αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής, λες και είναι η κόζα νόστρα».
Για την επίθεση μεταναστών στην Παναγίτσα: «Υπήρχαν μηνύματα που έλεγαν ότι θέλουν εντολή δική μου, γιατί φαινόταν πιο σημαντικό. Χρησιμοποιούσαν το όνομά μου αρκετοί. Από το 2005-2012 ήμουν περιφερειάρχης και δεν γινόταν τίποτα. Και μέσα σε 8 μήνες έγινα κακό παιδί και έγιναν όλα τα περιστατικά».
Για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες: «Έμαθα για το περιστατικό, αλλά δεν με ενδιέφερε, γιατί κανείς από αυτούς που φέρονται να συμμετείχαν στην υπόθεση δεν ήταν στη Χρυσή Αυγή, πλην ενός, του Πανταζή, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση. Αυτό που είπα ήταν πως, αν ευθύνονται Χρυσαυγίτες, καλά έκαναν και τους έπιασαν. Δεν θα προστατεύσω κάποιον που επιτέθηκε. Με τον Μπαρέκα ήταν αλλιώς, γιατί θα έβρισκαν κάνα σουγιά σπίτι του και θα τον φυλάκιζαν, όπως και έγινε».
Για τον Μίχο: «Κάποιοι γονάτισαν, δεν άντεξαν να υπηρετήσουν την αλήθεια. Τηλέφωνο με τον Μίχο για το περιστατικό δεν είχα ποτέ. Κάποιοι θα έλεγαν οτιδήποτε επειδή φοβούνταν. Υπάρχουν οι κλήσεις μου και αυτός λέει ότι μιλήσαμε, ενώ δεν μιλήσαμε ποτέ».
Για την ομιλία στο Πέραμα και τα «περί λακέδων του ΠΑΜΕ»: «Πήγαμε εκεί γιατί υπήρχε τρομοκρατία από το συνδικάτο. Όταν με κάλεσαν κάποιοι άνθρωποι να ακούσω τα προβλήματα τους. Τους είπα “αποφασίστε εσείς αν θα κάνετε σωματείο και εμείς θα είμαστε δίπλα σας”, δεν επέβαλα να γίνει σωματείο. Ποινικοποιούμαστε γιατί ως βουλευτές είμαστε δίπλα στον κόσμο».
Για την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ: «Για το μήνυμα στον Πατέλη περί “γέρου πεσίματος” στα μέλη του ΠΑΜΕ θα σας πω ότι οι κουμμουνιστές έκαναν ό,τι ήθελαν στην περιοχή. Μας έσβηναν συνθήματα και πήγαιναν οι άλλοι και τα ξανάγραφαν. Ήταν μια ιδεολογική μάχη. Εκείνη την ημέρα με τραμπούκικη τακτική, όπως πάνε οι κουμουνιστές πάντα, έγινε ό,τι έγινε. Υπήρχαν εκατέρωθεν τραυματισμοί, αλλά τα παιδιά της Χρυσής Αυγής δεν πήγαν να πουν ότι τους επιτέθηκαν».
Για εκδήλωση στο Μελιγαλά: «Δεν ισχύουν αυτά με τα χαστούκια που είπε ο Καζαντζόγλου. Ο καθένας έβγαινε κι έλεγε ό,τι ήθελε. Τρομοκρατούσα; Βαρούσα; Πώς γίνεται να με συμπαθούν όλοι όμως; Πώς βγήκα ευρωβουλευτής; Δεν γίνονται αυτά. Δεν ήταν, πάντως, στρατιωτική εκπαίδευση. Ήταν κάτι άνθρωποι με κοιλιές και σημαιάκια που έκαναν άλλα αντί άλλων. Ποια στρατιωτική εκπαίδευση;».
Για στρατιωτική οργάνωση: «Δεν υπήρχε. Έχω δει κάποια βίντεο που πιστεύω τα παιδιά έκαναν εκδρομή. Έχω δει κάποιες γραφικές ενέργειες για να περάσουν κάποιες ώρες από τη ζωή τους οι άνθρωποι. Έψαχναν εναγωνίως να βρουν το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής. Μπήκαν σε σπίτια, τα έσπασαν γιατί δεν βρήκαν τίποτα, ούτε όπλα, ούτε χρήματα. Υπάρχει ένας καθ’ ομολογίαν δολοφόνος και άλλοι 69 που ταλαιπωρούμαστε. Μας τραβολογάτε εδώ και 6,5 χρόνια».