ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Το παραπεμπτικό βούλευμα την χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση, που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Ακριβώς επ αυτού, θα αποφασίσει το Α΄Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, και αυτό καθιστά την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ως μεγάλη μέρα για την Ελληνική Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία μας. 

του Ζαχαρία Ζούπη*

Ο Ελληνικός λαός πριν από δεκαπέντε μήνες έδωσε ένα σκληρό μάθημα στη νεοναζιστική, εγκληματική οργάνωση, αφήνοντάς την έξω από την Βουλή. Τώρα, πια είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, που διαθέτει το κύρος, τη θεσμική ευθύνη, τα στοιχεία, και έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου της, ώστε να πάρει δίκαιη απόφαση. Δεν χρειάζεται ούτε υποβολείς, ούτε φωνές ούτε όψιμες αντιφασιστικές κορώνες ουτε βεβαια συλλαλητήρια. Η Τετάρτη ανήκει στην Δικαιοσύνη και μόνο.

Προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι με την απόφαση οι νεοναζί θα δεχτούν άλλο ένα σκληρό πλήγμα. Προσωπικά ευρισκόμενος υπό καθεστώς απειλών γι αυτά που έγραφα όταν η Χρυσή Αυγή ξεκινούσε την ανοδική της πορεία, όπως και για τη μέτρηση της ΟPINION POLL που πρώτη έδειχνε ότι η εγκληματική οργάνωση έχει μπει σε πορεία που θα την οδηγούσε εκτος Βουλής είμαι πολύ ικανοποιημένος ότι σύσσωμος ο πολιτικος κόσμος είναι κάθετα αντίθετος στους φασίστες. Γι αυτο και δεν έχει κανένα  νόημα κάποιοι με γενικόλογα συνθήματα να προσπαθουν τώρα «που πέφτει η αυλαία» να εμφανιστούν ως δήθεν καθαρόαιμοι αντιφασίστες, ως πιο πολύ εν πάσει  περιπτώσει αντιφασίστες σε σχέση με άλλους.

Ιστορική ημέρα λοιπόν η Τετάρτη Αυτή ακριβώς τη στιγμή, έχουμε χρέος να αναλογιστούμε:

ΠΡΩΤΟ: Ότι αυτή η δίκη δεν θα γινόταν ποτέ, αν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έδινε την αφορμή για μια συνολική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο όσων ενεπλάκησαν στη θρασύδειλη επίθεση και δολοφονία στο Κερατσίνι. Λόγω αυτού του χειρισμού, βρισκόμαστε σήμερα σ αυτή την στιγμή! Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και προσωπικά του Νίκου Δένδια. Το πιο ευκολο ήταν ο Ρουπακιάς και κάποιοι ακόμα  να παραπεμφθούν σε δίκη μόνο για το συγκεκριμένο έγκλημα και  να είναι ήδη φυλακή κι όχι σαν τον Ρουπακιά που ακόμα « τη περνάει» σπιτι του. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Πως μια περιθωριακή, νεοναζιστική οργάνωση κατόρθωνε να αποκτήσει μαζική βάση, να εισέρχεται με την λαϊκή ψήφο στη Βουλή, να αποκτά πρόσβαση στους νέους και στα λαϊκά στρώματα. Τώρα, το βλέπουμε καθαρά: Ο λαϊκισμός, η βιαιότητα αντιδράσεων στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, ο διχαστικός λόγος, οι τυφλές καταγγελίες απαξίωσης και ενοχοποίησης συλλήβδην του Πολιτικού Συστήματος άρα και της Δημοκρατίας τροφοδοτούσαν με οξυγόνο τη νεοναζιστική συμμορία. Το μπλοκ της Χρυσής Αυγής ήταν  εκεί στην Πλατεία μαζι με τους άλλους αγανακτισμένους  διαφόρων ιδεολογικών και πολιτικών προσανατολισμών κάτω από το πανό « Η Χούντα δεν έφυγε το 1974» Όλα την νομιμοποιούσαν, της έδιναν χώρο. Το μίσος,  ο αντιευρωπαϊσμός της έδιναν ασυλία. Άλλωστε συμμετείχε και στο μπλοκ των δυνάμεων που έριξε τη Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου καταψηφίζοντας την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα ως Προέδρου της Δημοκρατίας , όπως και στο μπλοκ  του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Κάποιες δε φορές αποδεικνυόταν και αρκετά χρήσιμη στην Βουλή…

ΤΡΙΤΟ: Η Χρυσή Αυγή αναπτυσσόταν. Τα γενικόλογα περί χτυπήματος των φασιστών δε έπιαναν.  Χρειάστηκαν η συστηματική αποκάλυψη της «ιδεολογίας» της, καμπάνιες ενημέρωσης, οι προσπάθειες πολιτικής απομόνωσης και βασικά  στο τέλος ο ανοικτός χαρακτηρισμός της ως εγκληματικής οργάνωσης και η παραπομπή της μ΄ αυτη τη κατηγορία σε δίκη, για να φτάσουμε στο σήμερα. Στις βουλευτικες εκλογές μετά το 2012 η Χρυσή Αυγή συγκέντρωνε ποσοστά 6.97%( Μάιος 2012), 6.92% ( Ιούνιος 2012), 6.28% ( Ιανουάριος 2015),  6.99% ( Σεπτέμβριος 2015) Εν ολιγοις    διατηρούσε τις δυνάμεις της και μετά την δολοφονία του Π.  Φύσσα. Περίπου 400.000 πολίτες την ψήφιζε και μετά την δολοφονία. Μάλιστα στην Β Πειραιά,  στις γειτονιές του Παύλου η  Χ.Α επαιρνε στις δυο Βουλευτικες Εκλογες μετά τη δολοφονία 8.18% κι 8.4%!!!!

ΤΕΤΑΡΤΟ: Ολως περιέργως η δίκη κράτησε πεντέμισι χρόνια! Κάποτε η ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και η Πολιτική Ηγεσία, η Κυβέρνηση της εποχής η οποία ήταν και Κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί συνέβη αυτό. Ήταν συνήθεις ολιγωρίες ή και σκοπιμότητες; Οφείλονται απαντήσεις οι οποίες βέβαια θα κριθούν.

Ας τα κρατήσουμε αυτά στο μυαλό μας. Η Δημοκρατία δείχνει άλλη μια φορά τη δύναμή της κατά όσων την επιβουλεύονται, όμως ο κίνδυνος του νεοναζισμού είναι πάντα παρών.Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται , το άθροισμα Χ.Α και κόμματος Κασιδιάρη φλερτάρει με το 2%. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της, η εξάλειψη κάθε παράγοντα διασποράς κλίματος μίσους και διχασμού, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, αλλά και η συνεχής ενημέρωση, ιδιαίτερα των νέων, για τις αποκρουστικές ιδέες κατάλυσης της Δημοκρατίας από τους φασίστες είναι τα πιο αποτελεσματικά αντισώματα απέναντι σε κάθε επανεμφάνιση νεοναζιστικών ,ρατσιστικών,  εγκληματικών συμμοριών.


*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής-υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll