Έντεκα χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίποινα» στα Πετράλωνα και την καταδίκη τους σε κάθειρξη 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο Βασίλης Σιατούνης και ο Αθανάσιος Στράτος απολογήθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ο Βασίλης Σιατούνης δήλωσε υποστηρικτής και όχι μέλος της Χρυσής Αυγής, αμφισβητώντας έγγραφο που τον αναγράφει ως μέλος στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.
Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για μία συμπλοκή μεταξύ χρυσαυγιτών και αντιεξουσιαστών που έγινε κατά τη διάρκεια της δίκης του στην πρώην σχολή Ευελπίδων, όμως δήλωσε ότι αναγνώρισε ανάμεσα στους συγκεντρωμένους τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Γιάννη Λαγό, τους οποίους δεν γνωρίζει προσωπικά.
Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για την επίθεση στα Πετράλωνα και για ποιο λόγο είχε πάνω του αιχμηρά αντικείμενα.
Πρόεδρος: Το σκεπάρνι γιατί το είχατε μαζί σας;
Κατηγορούμενος: Το κουβαλούσα από τη δουλειά μου. Το χρησιμοποίησα για να φτιάχνω ράφια στο ξενοδοχείο που δούλευα.
Πρόεδρος: Είχατε και μαχαίρι μαζί σας; Τι είχε πάνω;
Κατηγορούμενος: Κάτι σαν σβάστικα είναι. Το πήρα από ένα πανηγύρι στα Σούρμενα.
Πρόεδρος: Γιατί το είχατε μαζί σας;
Κατηγορούμενος: Για ψάρια το είχα.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο συγκατηγορούμενός του, ο οποίος επίσης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για την ίδια υπόθεση.
«Πήγαμε μόνο για να πετάξουμε φυλλάδια στα Πετράλωνα και τίποτα άλλο», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Κάναμε 4,5 χρόνια φυλακή και δεν ακουμπήσαμε άνθρωπο. Πληρώσαμε τα λάθη και τις παραδρομές των απολογιών μας. Δε θα μπλεκόμασταν σε περιστατικό βίας».
Εισαγγελέας: Το ότι είχατε και οι δύο μαχαίρια πάνω σας πώς το εξηγείς;
Κατηγορούμενος: Σύμπτωση ήταν. Ο καθένας το είχε για άλλο λόγο.
Στη συνέχεια, απολογήθηκε ο Νίκος Παπαβασιλείου και η αστυνομικός, Βενετία Πόπορη.
Ο Παπαβασιλείου, που έχει καταδικαστεί για εμπρηστική επίθεση στο μπαρ «Κουαντρώ» στην πλατεία Αμερικής το 2013, ιδιοκτησίας πολίτη από το Καμερούν, είπε στο δικαστήριο ότι έχει μένος με τους μετανάστες: «Ζούσα στην περιοχή και μετά από επίθεση μετανάστη στη μητέρα μου, άρχισα να έχω μένος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους».
Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως παρακολουθούσε «τα δρώμενα» της Χρυσής Αυγής και πήγαινε σε εκδηλώσεις της γιατί «μου άρεσε που συναναστρεφόμουν με Έλληνες».
Για την επίθεση στο μπαρ είπε πως πήγαν νύχτα και πέταξαν ένα στουπί με βενζίνη γιατί ο ιδιοκτήτης «ήταν πολύ προκλητικός, συνέβαιναν συνέχεια έκτροπα έξω από το μαγαζί του». Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως τον εκφράζει το «πας μη Έλλην, βάρβαρος» και τόνισε πως η Χρυσή Αυγή «δεν είχε ρατσιστικές απόψεις. Ζητούσε να υπάρχει ποσόστωση. Δεν μπορεί στα Κάτω Πατήσια να υπάρχουν 30 Έλληνες και 130 μετανάστες. Αλλιώς να πάμε κι εμείς αλλού».
Η ανθυπαστυνόμος, Βενετία Πόπορη, που κατά τη δικογραφία έδινε υπηρεσιακές πληροφορίες στη Χρυσή Αυγή, είπε στο δικαστήριο πως μετά τις εκλογές του 2012 ζήτησε από τα κεντρικά του κόμματος να μεταταχθεί στη φύλαξη βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κάτι που δεν έγινε τελικά. Όπως είπε, ήταν ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής «για ίδιον όφελος», καθώς ήθελε να φύγει από την υπηρεσία και να την πάρουν στο κόμμα.
Η κατηγορουμένη δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από την Έδρα για όπλα, σιδηρογροθιές και μαχαίρια, αλλά και φυσίγγια που είχε στο σπίτι της. Η αστυνομικός είπε πως οι δύο συνομιλίες που είχε πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με κατηγορούμενο στην υπόθεση, τον οποίο γνωρίζει πολλά χρόνια, ήταν απολύτως άσχετες με το έγκλημα.