Σημαντική νίκη για το «Κίνημα της Ομπρέλας», αλλά και όσους επιθυμούν να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη –και πέραν των ορίων του νόμου– εκμετάλλευση των παραλιών της χώρας είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αφορά την τοποθέτηση ομπρελών στην παραλία Βρωμοπούσι (Καλοπήγαδο) του Δήμου Λαυρεωτικής.

Το ΣτΕ έκρινε ως πειθαρχικό αδίκημα των αιρετών οργάνων ΟΤΑ τη λήψη απόφασης για την τοποθέτηση ομπρελών και ανακλίντρων για τους λουομένους σε κοινόχρηστη παραλία, όχι όμως για την εκμίσθωση καντίνας σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο εκτός παραλίας.

Οι αποφάσεις 2080-2081/2023 του ΣτΕ εκδόθηκαν έπειτα από προσφυγές που ασκήθηκαν από τον δήμαρχο Λαυρεωτικής και έναν δημοτικό σύμβουλο κατά αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με τις οποίες τους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της αργίας έξι μηνών λόγω σοβαρής παράβασης καθήκοντος.

Ο δήμαρχος και ο δημοτικός σύμβουλος, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Λαυρεωτικής (ΔΑΝΕΤΑΛ) αντίστοιχα, προχώρησαν στην εκμίσθωση ορισμένων δημοτικών κοινοχρήστων χώρων σε ιδιώτες για την τοποθέτηση τροχήλατων καντινών, μεταξύ άλλων, σε περιοχή στην παραλία Βρωμοπούσι, που βρισκόταν εκτός της ζώνης παραλίας.

Παράλληλα, με άλλη απόφασή του, το Δ.Σ. της ΔΑΝΕΤΑΛ αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν εντός του χώρου αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή Βρωμοπούσι (Καλοπήγαδο) ομπρέλες και ανάκλιντρα για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Το ΣτΕ έκρινε ότι «οι προσφεύγοντες δεν υπέπεσαν σε πειθαρχικό παράπτωμα, κατά το μέρος που υπερψήφισαν τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΑΝΕΤΑΛ με τις οποίες εγκρίθηκε η εκμίσθωση του χώρου αυτού για την τοποθέτηση καντίνας».

Σε ό,τι αφορά τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι «η παραλία αυτή ανήκε στη διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου Λαυρίου και, συνεπώς, το Δ.Σ. της ΔΑΝΕΤΑΛ δεν είχε την εξουσία να αποφασίσει τη χρήση της παραλίας αυτής με τη διάθεση στους λουομένους ομπρελών και ανακλίντρων.

Το γεγονός ότι με την ίδια ως άνω αμετάκλητη ποινική απόφαση ο δήμαρχος Λαυρεωτικής απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παράνομης επέμβασης σε παραλία για το λόγο ότι «η απλή τοποθέτηση μη πακτωμένων στο έδαφος ομπρελών και ανακλίντρων δεν επέφερε μεταβολή του αιγιαλού και παραλίας» δεν ασκεί επιρροή, διότι το πειθαρχικό αδίκημα που του αποδόθηκε δεν ταυτίζεται με το ποινικό αδίκημα για το οποίο αμετακλήτως αθωώθηκε, καθώς τα πραγματικά περιστατικά που έγιναν δεκτά με την ποινική απόφαση στην υλοποίηση και όχι στη λήψη των αποφάσεων της δημοτικής επιχείρησης.

«Συνεπώς, κατά το μέρος αυτό, οι προσφεύγοντες υπέπεσαν σε πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο κρίθηκε ως προσήκουσα η πειθαρχική ποινή της αργίας για μεν τον δήμαρχο και πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΑΝΕΤΑΛ, διάρκειας 15 ημερών, για δε τον δημοτικό σύμβουλο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΑΝΕΤΑΛ, διάρκειας 10 ημερών».