Διευκρινίσεις για τα συστήματα παρεμβολών στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, έδωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Συστήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών ECM κατά εχθρικών πυραύλων στις φρεγάτες (Φ/Γ) του ΠΝ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε σχετικά ότι «για την αντιμετώπιση αντιπλοϊκών κατευθυνομένων βλημάτων (Κ/Β), εφαρμόζονται συνδυαστικές τακτικές στο πεδίο, με προτεραιότητα χρήσης όπλων φυσικής καταστροφής της απειλής (hard-kill, ήτοι Κ/Β επιφάνειας – αέρος, πυροβόλα, αντιβληματικά οπλικά συστήματα, κ.λπ.) και, κατά περίπτωση, συστήματα παρεμβολών (Electronic Counter Measures – ΕCΜ)».

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο ΥΕΘΑ:

-Αναφορικά με τα ΕCΜ, στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού μονάδων ΠΝ, προβλέπεται η αναβάθμιση δυνατοτήτων μέσων ηλεκτρονικού πολέμου με την πρόσκτηση συσκευών ΕSΜ και η αντίστοιχη αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ΕCΜ, τα οποία είναι εγκατεστημένα στις Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ και σε αριθμό Φ/Γ τύπου ‘S’. Εντούτοις, το εν λόγω πρόγραμμα φέρει διαβάθμιση «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ», και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, πολλώ δε μάλλον μέσω της παρούσας διαδικασίας,

– Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά αντι-αντίμετρα (Electronic Counter Counter Measures – ΕCCΜ), τα υφιστάμενα radar και συστήματα διευθύνσεως βολής (ΣΔΒ) του συνόλου των μονάδων κρούσης του ΠΝ, διαθέτουν υψηλών δυνατοτήτων ΕCCΜ.

Τέλος, οι Φ/Γ τύπου FDΙ θα διαθέτουν εξαρχής αναβαθμισμένες δυνατότητες αναχαίτισης εχθρικών Κ/Β, ενώ τα ενσωματωμένα ΕCCΜ θα αποτελούν αιχμή της τεχνολογίας, όμως περαιτέρω πληροφορίες εμπίπτουν σε διαβάθμιση «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ» και δεν δύνανται να αποδεσμευτούν.