Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως τα σχόλιά της για την κυριαρχία αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης.
Η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και υποστηρίζει τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είχε δηλώσει προηγουμένως η Μάο.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τη γαλλική τηλεόραση, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Γαλλία είχε αμφισβητήσει την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών χωρών, όπως η Ουκρανία.
Η Μάο ερωτήθηκε σήμερα αν η θέση του πρεσβευτή αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Κίνας.
Εξάλλου η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία θα καλέσουν σήμερα τους πρεσβευτές της Κίνας στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους μετά τις δηλώσεις του κινέζου πρεσβευτή στο Παρίσι.

«Τα τρία κράτη της Βαλτικής θα καλέσουν μέσα στην ημέρα» τους κινέζους απεσταλμένους «για να ζητήσουν μια διευκρίνιση, αν η θέση της Κίνας έχει αλλάξει αναφορικά με την ανεξαρτησία, και να τους υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε μετασοβιετικές χώρες, αλλά χώρες τις οποίες κατείχε παρανόμως η Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις στο περιθώριο της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Ο κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλίας Λου Σαγέ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη θέση του για το αν η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας ή όχι, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση πως η Κριμαία αποτελεί ιστορικά τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ.
«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», είχε προσθέσει ο Λου Σαγέ.