Την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια παράταση της ανθρωπιστικής παύσης είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την πρόσβαση περαιτέρω βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, αλλά και για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, επίσης, ότι το Ιράν θα πρέπει να συγκρατήσει τους «οικείους» και εταίρους του.
Εκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας απηύθυνε από την Βαρκελώνη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης» στην διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο.
Ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά δεν είναι άπιαστος. Και οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να επανεποικισθεί από το Ισραήλ.
«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τυφλή κτηνωδία με την οποία η Χαμάς επιτέθηκε αποχαλινωμένη κατά των πολιτών στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά μια φρικαλεότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια άλλη φρικαλεότητα», δήλωσε ο Μπορέλ αναφερόμενος στον ισραηλινό πόλεμο αντιποίνων που διεξάγει το Ισραήλ στην Γάζα και «στα δεινά του άμαχου πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα».
Η διαδικασία προώθησης της λύσης των δύο κρατών πρέπει να ξεκινήσει μαζί με την «εξασφάλιση του τερματισμού αυτής της βάρβαρης επίθεσης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.
Να ζυγκληθεί σύντομα διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές, προσθέτοντας ότι η Παλαστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη, είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης του Φόρουμ. «Δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος», συμπλήρωσε.
Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ και Ισπανία εργάζονται για παράταση της εκεχειρίας
Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία εργάζονται για να εξασφαλίσουν την παράταση της προσωρινής εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα από την Βαρκελώνη ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι.
Αφού απηύθυνε έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων, ο Ριάντ αλ -Μάλικι δήλωσε ότι η ισχύουσα εκεχειρία «μπορεί να παραταθεί για μία, δύο, τρεις ημέρες», αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει για πόσο χρονικό διάστημα.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο στην Βαρκελώνη.
Η σημερινή είναι η τελευταία ημέρα της τετραήμερης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς με την μεσολάβηση του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκκληση για καθολική και διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Γάζα απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ που συμμετέχει στο Φόρουμ της Βαρκελώνης. «Η παύση είναι μόνο προσωρινή. Θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, εκτός αν ακολουθήσει καθολική και διαρκής κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών. Η συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης «δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά καταστροφή, ριζοσπαστικοποίηση και περισσότερες σφαγές με κόστος για τις ζωές Παλαιστινίων και για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ», είπε ζητώντας παράλληλα αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ δήλωσε επίσης ότι «το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τις ωμότητες που έχει διαπράξει, αν όχι μέσω κυρώσεων, τότε με την άσκηση πίεσης για να αλλάξει κατεύθυνση».