Στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιείται σήμερα διεθνής διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών και διπλωματών από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή, με αντικείμενο το μέλλον της Συρίας μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η εν λόγω διάσκεψη θεωρείται κρίσιμη για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα επιτρέψει στη Συρία να προχωρήσει προς την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τη Δύση και τον αραβικό κόσμο δείχνει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την ανασυγκρότηση της χώρας, διατηρώντας παράλληλα την πίεση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Στη συνάντηση συμμετέχουν χώρες-κλειδιά της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία, καθώς και εκπρόσωποι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Η διάσκεψη σηματοδοτεί την πρώτη περιφερειακή συνάντηση αυτού του είδους, στην οποία συμμετέχει και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Άσααντ Χάσαν αλ Σιμπάνι. Ο ίδιος έφτασε χθες στο Ριάντ, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η Γερμανία προτείνει «έξυπνη προσέγγιση» προς όφελος του συριακού λαού
Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, που βρίσκεται στη διάσκεψη, υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης των κυρώσεων κατά των συμμάχων του πρώην Σύρου προέδρου Άσαντ, οι οποίοι κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Παράλληλα, τόνισε πως το Βερολίνο προτείνει μια πιο «έξυπνη προσέγγιση», ώστε να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό.
«Η Συρία χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική στήριξη. Θα διαθέσουμε επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα, καταφύγια έκτακτης ανάγκης και ιατρική βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στήριξη από τη Δύση για την ανάκαμψη της Συρίας
Στη συνάντηση συμμετέχει επίσης ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι εκπρόσωποι από τις δυτικές και αραβικές χώρες επικεντρώνονται στην επανεκκίνηση της συριακής οικονομίας και στη σταθεροποίηση της χώρας, υπό τη νέα πολιτική ηγεσία.
Η νέα συριακή ηγεσία ζητά την άρση των δυτικών κυρώσεων, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της χώρας. Ωστόσο, η Δύση παραμένει διστακτική, απαιτώντας σαφείς δεσμεύσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σταθερότητα στην περιοχή.