Με εκτενείς αναφορές τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην ιστορική για τα ανθρώπινα δικαιώματα χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, οπότε και έγινε νόμος ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών με ευρεία πλειοψηφία.

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων», είναι το κεντρικό θέμα στον Guardian.

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που υιοθέτησε το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου», επισημαίνει και το βρετανικό BBC, επικαλούμενο τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι με το νέο νόμο «καταργείται μια σοβαρή ανισότητα». Σύμφωνα με το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, η Ελλάδα είναι πλέον η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει ισότητα στο γάμο.

«Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο νέος νόμος "θα καταργήσει με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα"», τονίζει το CNN. «Όμως η νομοθεσία έχει διχάσει τη χώρα, με τη σφοδρή αντίσταση να ηγείται της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», προσθέτει.

«Η Ελλάδα νομιμοποιεί τον γάμο ομοφύλων σε μια αλλαγή ορόσημο» είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters.

Οι New York Times σημειώνουν επίσης στην ανταπόκρισή τους πως, μολονότι η Ελλάδα είναι η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που υιοθετεί ένα τέτοιο νόμο. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων εμφάνιζαν μια ελληνική κοινωνία διχασμένη πάνω στο θέμα, καθώς οι μισοί από τους ερωτηθέντες εξέφραζαν υποστήριξη για τους γάμους αυτούς, αλλά οι περισσότεροι δήλωναν παράλληλα πως αντιτίθενται στην προοπτική της τεκνοθεσίας από ζευγάρια του ίδιου φύλου. «Πρέπει να αναγνωρίσω στον Μητσοτάκη ότι το προχώρησε μέχρι τέλους», λέει στην εφημερίδα η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, η οποία χαρακτήρισε το νόμο «μείζονα νίκη για την οποία για χρόνια δίναμε μάχη».

Η γαλλική Le Monde επισημαίνει πως αυτή η «μείζων κοινωνική μεταρρύθμιση» προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και ψηφίσθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο «παρά την άγρια αντίθεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η Ελλάδα επεκτείνει τα δικαιώματα γάμου και υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια σε μια ιστορική ψηφοφορία του κοινοβουλίου, γράφει το περιοδικό Time.

Και η γαλλική εφημερίδα Liberation, κάνει λόγο για μια «ιστορική αλλαγή» για την οποία η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη και έτοιμη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για μια πρωτοφανή εξέλιξη για μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα, η οποία παρά την αντίθεση της ελληνικής εκκλησίας, πρόκειται να ψηφίσει τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση και το ζήτημα δεν έχει προκαλέσει μεγάλους διχασμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νομοσχέδιο-ορόσημο, όπως λέει το Associated Press, που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζεται από τέσσερα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.