Σταθερά προσανατολισμένη στην προστασία της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά με πρόνοιες και για το μέλλον, είναι η κυβέρνηση.
Καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα ψηφίζεται ο νέος νόμος για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που θα ισχύσει από 1ης/1/2021 και παράλληλα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα “Γέφυρα”, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε χθες (13/9) ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος με το οποίο επιδοτούνται για εννέα μήνες οι δόσεις δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία πολιτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.
“Το πρόγραμμα “Γέφυρα” έχει πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία. Είναι ένα πρόγραμμα που επιδοτεί για εννέα μήνες στεγαστικά-επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία και μας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό. Δηλαδή να στηρίξουμε νοικοκυριά πριν τα δάνειά τους “κοκκινίσουν”. Και εφόσον συνεχίσει το πρόγραμμα να έχει τόσο θετική ανταπόκριση, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ενίσχυσής του“, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του Capital.gr κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για το πρόγραμμα “Γέφυρα” κινούνται ήδη στις 65.000 από την έναρξη του προγράμματος στις 3 Αυγούστου, σημειώνοντας επτά φορές υψηλότερο ρυθμό αποδοχής συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας του ν. 4605/2019. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/).
Η μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας επεκτείνεται από την κυβέρνηση σε συμφωνία με τις τράπεζες και στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη εφαρμογής του Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας που θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε χθες ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020, ενώ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα δέχονται αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών από ευάλωτα νοικοκυριά, για το ίδιο διάστημα.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραμείνει προτεραιότητα για την κυβέρνηση και μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει κατηγορηματικά, απαντώντας στο Capital.gr, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία έξωση και με τη λειτουργία του φορέα που θα συσταθεί για την απόκτηση των ακινήτων όσων αδύναμων οφειλετών θα πτωχεύσουν. “Πρέπει να εξηγηθεί πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας ο οποίος θα πάρει στην κυριότητά του ακίνητα πρώτης κατοικίας. Δεν θα γίνει καμία έξωση, θα το ξαναπώ, δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της παρέμβασης και δίνεται η δυνατότητα ο άνθρωπος που μπορεί για κάποιο διάστημα να χάσει την κυριότητα του σπιτιού του να το επαναποκτήσει, αλλά θα μείνει στο σπίτι του. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες όπου άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, την πρώτη τους κατοικία, και βρέθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι κάτι που δεν θέλουμε και δεν θα γίνει”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η λέξη “πλειστηριασμός“, πάντως, παύει να αποτελεί ταμπού. “Γίνονται πλειστηριασμοί; Βεβαίως και γίνονται. Αρκεί να μην αφορούν την πρώτη κατοικία. Πρέπει κάποιος επιχειρηματίας ο οποίος έχει, να δώσω ένα παράδειγμα, “φεσώσει” την τράπεζα, έχει βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό, έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους, να βγει το εξοχικό του σε ένα ακριβό νησί σε πλειστηριασμό; Βεβαίως και πρέπει. Γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί η τραπεζική αγορά“, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Capital.gr, θέτοντας το ζήτημα των πλειστηριασμών στη βάση του ρεαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το επόμενη βήμα της κυβέρνησης θα είναι η εξειδίκευση της λειτουργίας του φορέα που προβλέπει ο Κώδικας Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας, με ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του επενδυτή που θα αναλάβει να συστήσει και να “τρέξει” τον φορέα, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να λειτουργήσει από το νέο έτος.
Πηγή: capital.gr