Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο, λίγες ώρες μετά την επίθεση με drones στην εξοχική κατοικία του Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Καισάρεια. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορεί τη Χεζμπολάχ και το Ιράν για την επίθεση, και προειδοποιεί ότι θα πληρώσουν υψηλό τίμημα. Εν τω μεταξύ, άκρως απόρρητα έγγραφα για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όπως αποκάλυψαν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το σχέδιο είχε δώσει το Τελ Αβίβ στο Πεντάγωνο προς έγκριση και φέρεται να έχει διαρρεύσει στο telegram, ενδεχόμερνο που ίσως «παγώσει» επί του παρόντος τα ισραηλινά αντίποινα.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους 2 συνοικιών στη νότια Βηρυτό να απομακρυνθούν άμεσα από τα σπίτια τους, καθώς ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την περιοχή. Παράλληλα, η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε 73 θανάτους από ισραηλινό βομβαρδισμό το βράδυ στη Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα, περιοχή για την οποία αξιωματούχος του ΟΗΕ κατήγγειλε πως οι Παλαιστίνιοι βιώνουν απερίγραπτη φρίκη.

Πριν από αυτόν τον βομβαρδισμό, υπάρχουν αναφορές για «πάνω από 400 νεκρούς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από την 6η Οκτωβρίου, όταν άρχισαν οι νέες ισραηλινές επιχειρήσεις με διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή της ανασύνταξης μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Ζητήματα με τα κενά ασφαλείας…

Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας, σε ύψιστα φυλασσόμενους στόχους εγείρονται για τις Ισραηλινές αρχές μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με drones στην εξοχική κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Καισάρεια. Τίποτε δε θα μας σταματήσει, θα νικήσουμε στον πόλεμο, ήταν η πρώτη αντίδραση του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει αναλάβει ως αυτό το στάδιο την ευθύνη για το drone που εξαπολύθηκε εναντίον της κατοικίας Νετανιάχου, πάντως η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως το λιβανικό κίνημα βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), που είναι ανεπτυγμένη στον νότιο, κατηγορεί τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι στοχοποιούν θέσεις της.

Τουλάχιστον 1.454 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν εντατικοποιήθηκαν οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Στα μέσα του Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε σχεδόν 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες του Λιβάνου.