Η υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη έγινε η αιτία “να βγουν τα μαχαίρια” ανάμεσα στον Κώστα Βαξεβάνη και στην Έλενα Ακρίτα. Την αρχή έκανε ο δημοσιογράφος- εκδότης του Documento που έγραψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε υπουργό από το «εξωτερικό», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα (κόρης του κεντρώου πολιτικού Λουκή Ακρίτα) η οποία απάντησε ότι ο πρώτος Κύπριος που υπουργοποιήθηκε ήταν ο πατέρας της στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η απάντηση της Έλενας Ακρίτα δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Κώστα Βαξεβάνη που επιμένοντας στην αρχική του τοποθέτηση προσπάθησε να διαχωρίσει την περίπτωση του Λουκή Ακρίτα και του Γιάννου Κρανιδιώτη από αυτή του Χρήστου Στυλιανίδη με το επιχείρημα ότι οι δύο πρώτοι ζούσαν στην Ελλάδα! Ωστόσο, προέβη σ’ ένα ατόπημα παραλληλίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την Ελλάδα με το ψευδοκράτος! Είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι το ίδιο ένας ελληνοκύπριος να γίνεται υπουργός στην Ελλάδα και ίδιο ένας τούρκος να γίνεται υπουργός στο ψευδοκράτος!

Η Έλενα Ακρίτα στην αρχική της απάντηση στον Κώστα Βαξεβάνη έγραψε:

Κώστα Βαξεβάνη είσαι φάουλ. Αποκαλείς ξένο τον Κύπριο Χρήστο Στυλιανίδη και ως ελληνοκύπρια θλίβομαι αφάνταστα με αυτό που διάβασα. Να σου θυμίσω ότι στην Ελλάδα έχουν υπουργοποιηθεί ήδη δυο Κύπριοι, ο πατέρας μου Λουκής Ακρίτας με την Ενωση Κέντρου και ο Γιάννος Κρανιδιώτης με το ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο παρήγαγαν έργο σπουδαίο και τίμησαν και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αμέσως ήρθε η απάντηση από τον Κώστα Βαξεβάνη:

Αγαπητή Έλενα.

Οι Ελλαδίτες και η πλειοψηφία των Κυπρίων , είναι Έλληνες. Ωστόσο Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ανεξάρτητα κράτη.

Ο Λουκής Ακρίτας, από τη δεκαετία του 1930 είχε πολιτογραφηθεί Έλληνας της Ελλάδας. Ζούσε στην Ελλάδα, ίδρυσε αντιστασιακή οργάνωση επί Κατοχής και εξελέγη βουλευτής. Ο Κρανιδιώτης επίσης, έζησε και πολιτεύτηκε στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός υπουργοποιεί πολίτη άλλου κράτους, σα να κάνει ο Μαρινάκης μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Φαντάζεσαι να υπουργοποιεί Τούρκους πολίτες το ψευδοκράτος της Κύπρου; Καταλαβαίνω την προσωπική σου ευαισθησία αλλά θα μου επιτρέψεις να πω, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τον Ακρίτα, ούτε με τον Κρανιδιώτη. Έχουμε να κάνουμε με επιπολαιότητα, αλαζονεία και εγωκεντρική επικοινωνία ενός επικίνδυνου πρωθυπουργού. Αυτά από έναν Καλαμαρά.

ΥΓ: Το ξένος νομίζω καταλαβαίνεις πως δεν αφορά τη σχέση με τους Κύπριους αλλά το εκτός Ελλάδας.

“Τα μαχαίρια λίγο αργότερα μπήκαν στα θηκάρια τους”, προφανώς γιατί ο «κοινός στόχος και ο κοινός εχθρός» (βλ. Κυρ. Μητσοτάκης) είναι σημαντικότερος από τις συζητήσεις για την εθνική ταυτότητα. Συγκεκριμένα, η Έλενα Ακρίτα έβαλε τέλος στην κόντρα τους τονίζοντας ότι τυπικά ο Kostas (Βαξεβάνης) έχει δίκιο αφού «χωρίς ελληνική υπηκοότητα δεν μπορεί να υπουργοποιηθεί (άρθρο 55). Απλά, σχολίασε, “ως ελληνοκύπρια εκείνο το «ξένος» μου έπεσε βαρύ στο θυμικό”.

Easy Writer