Απόδειξη του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ένα σαφές και συγκροτημένο πρόγραμμα και γενικά άγεται και φέρεται με μοναδικό γνώμονα να αντιδρά σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο κόμμα με αφορμή το μεταναστευτικό και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποτροπή των ροών από την Λιβύη. Στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ένας βαθύς διχασμός για τη θέση που πρέπει να έχει το κόμμα στο ζήτημα, με άλλους να συντάσσονται με τις αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλους να του ασκούν σφοδρή κριτική.

Όπως είναι γνωστό το ΠΑΣΟΚ σε μια στιγμή παραφροσύνης από τη μια ζητάει από την κυβέρνηση να σταματήσουν οι ροές προς την Κρήτη με ένα μαγικό τρόπο ενώ την ίδια ώρα ψηφίζει παρών στην αναστολή χορήγησης ασύλου και παράλληλα συντάσσεται με την πρόταση της Κωνσταντοπούλου που λέει ότι η αναστολή του ασύλου είναι αντισυνταγματικό μέτρο. Κανονική παράνοια. Φυσικά την αλλοπρόσαλλη πολιτική συμπεριφορά του Νίκου Ανδρουλάκη δεν την βλέπουν μόνο οι πολίτες αλλά και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα ο Χάρης Δούκας, ο οποίος μόνο με τον Δήμο του δεν ασχολείται, διαφώνησε ανοιχτά με την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ψηφίσει κατά της αναστολής χορήγησης ασύλου. Δηλαδή ουσιαστικά ζητάει ανοιχτά σύνορα, λες και η Αθήνα δεν έχει ήδη τεράστιο πρόβλημα με τους μετανάστες. Την ίδια γνώμη έχουν και πολλοί παπανδρεϊκοί στο κόμμα, οι οποίοι θυμίζουν τη γνώμη του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επίσης θεωρεί το μέτρο αντισυνταγματικό. Ακόμα και ο Χάρης Καστανίδης με ανάρτησή του ειρωνεύεται την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αναρωτιέται πως γίνεται τη ίδια στιγμή που το κόμμα συντάσσεται με την πρόταση της Κωνσταντοπούλου για αντισυνταγματικότητα του μέτρου, να μην ψηφίζει αρνητικά αλλά παρών. Τα ίδια πάνω κάτω λένε σε συνεντεύξεις τους τις τελευταίες ώρες πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία κάνουν επίθεση στην ηγεσία του κόμματος, όπως ο Θεόδωρος Μαργαρίτης και ο Μαρίνος Σκανδάμης.

Διχασμός και σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ


Πάντως από την πλευρά τους πολλά στελέχη που συντάσσονται με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αμύνονται αυτής της επιλογής, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε παρών διότι δεν μπορούσε να ψηφίσει αρνητικά σε μια πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη, έστω και αν θεωρούν κάποια μέτρα λανθασμένα. Μάλιστα δυσανασχετούν για το γεγονός ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν ανοιχτά πρόβλημα στην ηγεσία του κόμματος, καθώς αμφισβητούν αποφάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για ένα κρίσιμο ζήτημα. Βέβαια εμείς αναρωτιόμαστε με τη σειρά μας, πως γίνεται το ΠΑΣΟΚ να μην έχει μια συγκεκριμένη γραμμή και σαφείς θέσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και κυρίως πως θέλει να κυβερνήσει, όταν τα μισά στελέχη διαφωνούν με τα άλλα μισά. Οι κακές γλώσσες στο κόμμα πάντως αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες, κάτι που δεν αρέσει στους πολίτες: από τη μια δεν θέλει να έρθει σε κόντρα με τους ανθρώπους στην Κρήτη που δεν θελουν το νησί τους να γίνει επίκεντρο των μεταναστευτικών ροών, από την άλλη δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στο κοινό από τα Αριστερά. Καλά ξεμπερδέματα.