Διαβουλεύσεις κυβέρνησης, Αρχιεπισκοπής για το Πάσχα

by news

Σε απευθείας και διαρκή επικοινωνία βρίσκονται το Μέγαρο Μαξίμου και η Αρχιεπισκοπή, για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης. Στόχος αμφοτέρων των πλευρών να βρεθεί -σε συνεργασία με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων- ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με ασφάλεια.

Στην επίτευξη του κοινού στόχου, σημαντικό «εργαλεία» θεωρούνται τα self test και οι εξωτερικοί χώροι των εκκλησιών. Οι ιερείς και ψάλτες, μ’ ευθύνη των Μητροπόλεων, θα κάνουν self test. Για τ’ αποτελέσματα θα τηρείται και μητρώο, όπως δηλαδή γίνεται με τα Λύκεια.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει στείλει και επιστολή στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, ζητάει αύξηση του ποσοστού πιστών ανά εμβαδό. Από ένας ανά 25 τ.μ. να γίνει ένας ανά 15 τ.μ.. Επίσης εντός του ιερού ναού, το επιτρεπτό όριο πιστών να αυξηθεί στους 100.

Ακόμα, η ΔΙΣ αιτείται να γίνουν υπαίθριες ακολουθίες πριν, το βράδυ της Ανάστασης αλλά και μετά. Επίσης, να επανεξεταστεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο. Αφού, οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται μεταξύ 23.00 και 12 τα μεσάνυχτα.

Να θυμίσουμε ότι για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα τοποθετήθηκε -με συνέντευξή του στο MEGA- ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα.

Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες».

Όσο για την ώρα της Αναστάσεως: «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιτάφιου δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι.

Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιτάφιου. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» υπογράμμισε καταλήγοντας.

Προς ώρας, πάντως, τα μέτρα για το όριο πιστών στις εκκλησίες δεν αλλάζει. Όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η οποία, δημοσιεύτηκε σήμερα (17/4) στο ΦΕΚ. Και αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κλπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα