Διαψεύδει η Αθήνα συνομιλίες με την Άγκυρα – Τι απαντά σε Stoltenberg

32
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διεξαγωγή τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Τον «αδειάζει» η Αθήνα.

«Μετά τις συζητήσεις με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνη η Αθήνασαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές της Αθήνας διέψευδαν όσα αναφέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ο γγ του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και πως το ΝΑΤΟ είναι ένας σημαντικός φορέας για διαβουλεύσεις σε κάθε ζήτημα που επηρεάζει την κοινή ασφάλεια.

«Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους συμμάχους για να βρεθεί λύση με πνεύμα νατοϊκής αλληλεγγύης».

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr