Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα που αποτυπώνονται σε έρευνα που είδε το φως της σχετικά με τις μεγάλες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Μarc, η θετική απήχηση των αλλαγών είναι διακομματική, αφού εκτός από ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θετικά διακείμενο είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, και άλλων μικρότερων κομμάτων στις τελευταίες εκλογές.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη αποδοχή απολαμβάνουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στη θέσπιση Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης σε φοιτητές και διδάσκοντες των ΑΕΙ (85,5% των ερωτηθέντων την κρίνουν θετικά και μάλλον θετικά). Θετική, ακόμη, είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την πρακτική άσκηση των φοιτητών (83,4% θετικά και μάλλον θετικά), το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών (77,4% θετικά και μάλλον θετικά), η ελευθερία επιλογής μαθημάτων από άλλα τμήματα (76,7% θετικά και μάλλον θετικά) καθώς και η απόκτηση διπλού πτυχίο σε δύο σχετικές επιστήμες π.χ. Μαθηματικά και Οικονομικά (76,9 % θετικά και μάλλον θετικά).
Την ίδια ώρα οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο με τις οποίες δίνεται η δυναντότητα σε φοιτητές να ιδρύσουν start up επιχειρήσεις κρίνεται θετική και μάλλον θετική σε ποσοστό 74,7%.
Η εισαγωγή του θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών ή μη προγραμμάτων σπουδών ελληνικών πανεπιστημίων για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, το Ελληνικό «Erasmus», κρίνεται θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 75.3% και η θέσπιση βιομηχανικών διδακτορικών με σκοπό την άμεση επαφή των φοιτητών με την αγορά εργασίας κρίνεται σε ποσοστό 75,3% θετικά και μάλλον θετικά.
Τέλος, οι ρυθμίσεις που προωθούνται για εκλογή του Συμβουλίου φοιτητών με ενιαίο ψηφοδέλτιο και χωρίς φοιτητικές παρατάξεις κρίνεται κατά 57,6% θετικά και μάλλον θετικά.