Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε μια διαδικτυακή συζήτηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με προσκεκλημένους εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων που υποστηρίζουν άτομα με αναπηρίες αλλά και τις οικογένειές τους.
Καλεσμένοι της ΟΝΝΕΔ ήταν η κα Μαρία Χονδρονάσιου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Συλλόγου «ΑΜΥΜΩΝΗ», ο κ. Ιωάννης Κονδράρος, Εκπαιδευτής Σκύλων Οδηγών Ατόμων με Οπτική Αναπηρία, ο κ. Ανδριανός Μουταβελής, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής Δ’ Αθήνας, ο κ. Όμηρος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος ΠΕΓΚΑΠ – ΝΥ (Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων – Παιδιών Νοητικά Υστερούντων) και Συντονιστής Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας ΑΜΕΑ της Νέας Δημοκρατίας και η κα. Ειρήνη Καπελώνη, Εθελόντρια υπεύθυνη επικοινωνίας & δημοσίων σχέσεων – Έφορος Δ.Σ., Πανελλήνιου Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ «ΕΡΜΗΣ».
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, υπήρξε ενημέρωση για τη δράση των οργανισμών αυτών, τις προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά για την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην ζωή και την καθημερινότητα, χωρίς να διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Απώτερος στόχος τους είναι η καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση των νέων ανθρώπων με αναπηρία, η αξιοποίησή τους στην αγορά εργασίας, η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίησή τους στην καθημερινή διαβίωση και εν γένει η ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικοοικονομική ζωή. Οι εκπρόσωποι των σωματείων αυτών μοιράστηκαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τόσο στα καθημερινά ζητήματα όσο και πολλές φορές ακόμα σε ζητήματα νοοτροπίας που θέλουν τα άτομα με αναπηρία στο περιθώριο. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα προγράμματα που θα πραγματοποιήσει στο προσεχές διάστημα η «ΑΜΥΜΩΝΗ» για την συνύπαρξη παιδιών με και χωρίς αναπηρία σε κοινές δραστηριότητες, τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης του «ΕΡΜΗ» ενώ παρακολούθησαν ένα σκύλο οδηγό ατόμων με οπτική αναπηρία σε ώρα εκπαίδευσης.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πρέπει να σταθεί η αφορμή ώστε να κατανοήσουμε όλοι μας ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας, με ίσες δυνατότητες και δικαιώματα αλλά με πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Ότι πρέπει να νοιαζόμαστε έμπρακτα για όλους αυτούς τους ανθρώπους όλες τις ημέρες του χρόνου. Ο σεβασμός, η αποδοχή και η συμπερίληψη στην κοινωνία, των συνανθρώπων μας με αναπηρία, δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωσή μας, μια υποχρέωση βαθιά ανθρωπιστική, σύμφωνη με τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».