«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του νωρίτερα στην Ολομέλεια, ανοίγοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ότι υπάρχει διάσταση διατυπώσεων, του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών για τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είπε: «Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη. Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία, με μια από τις όμορες χώρες. Αναφέρομαι στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση».

Ως προς την ερμηνεία φράσεων του πρωθυπουργού, που επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα θέματα που θα μπορούσε να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης».

«Όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματος μας», είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Ιταλία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε μαζί τους. Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν έκανε σαφή δήλωση, όταν δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και η Αλβανία έχει ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της, χωρίς να ρωτήσει την Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στη συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Είναι όμως διπλωμάτις. Και υπό την διπλωματική της ιδιότητα, είναι υφισταμένη του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών. Και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών. Και επί τούτου έχω και σαφή δήλωση ότι γνώριζα, ως μη έδει. Το έκανα αυτό, όχι για να πω το αυτονόητο, που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν. Αλλά ακριβώς, για υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές, η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι μπορεί να γίνονται πράγματα, εν αγνοία, είναι καταστροφική».

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε δε «να καταγραφεί στη μνήμη των κομμάτων συνολικά», το εξής: «Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα κυβέρνηση, και για τον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική, από την πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα ήταν καταστροφικό. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται».

Είχε προηγηθεί ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος που είπε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων, πράγματι, μεγαλώνει τη χώρα. Θα πρέπει όμως να εντάσσεται σε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο», και επ΄αυτού πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσέθεσε ότι είναι αναγκαία η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, «και όχι μόνο νότια Κρήτης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών». Είπε δε ότι η επέκταση νότια και ανατολικά και της Κρήτης πρέπει να προχωρήσει, «για να ανασχεθεί η παράνομη τουρκική επιθετικότητα, που την είδαμε να εκδηλώνεται, με θρασύτητα μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων». Περιμένουμε να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναγγείλει ήδη από τον Αύγουστο την επέκταση».

Χατζηβασιλείου: Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων

«To σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί απτή απόδειξη της ελληνικής αποφασιστικότητας, πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, και σημείωσε: «Η συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην επέκταση αυτή, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Ειδικά φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το μήνυμα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη αξία. Στη χώρα που βίωσε τον εθνικό διχασμό, αξίζει η συνεννόηση στα εθνικά μας θέματα. Κύριε υπουργέ, η ΝΔ, με αίσθημα ευθύνης, ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό».

O εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα η Βουλή ψηφίζει ένα ιστορικό νομοσχέδιο διότι αυξάνει, με ειρηνικά μέσα, την εθνική κυριαρχία της και, για πρώτη φορά, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ιστορικό και για έναν επιπλέον λόγο: Έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Σήμερα, που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο πολιτικός κόσμος στέλνει μήνυμα ενότητας. Στέλνει μήνυμα συναίνεσης. Και αυτό φάνηκε και στις συνεδριάσεις μας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου είχαμε έναν γόνιμο διάλογο στη βάση ιδεών και επιχειρημάτων. Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει την υπευθυνότητα με την οποία προσεγγίζουν τα κόμματα αυτό το ιστορικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Το παρόν νομοθέτημα μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την περαιτέρω καλλιέργεια εθνικής συνεννόησης σε μεγάλα εθνικά ζητήματα», επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που κινείται σταθερά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ύστερα από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και τη συνεννόηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αλβανία, προχωρά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα δυτικά. Όμως, η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το μονομερές της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και σε άλλες περιοχές, όπως και όταν το κρίνει εθνικά ωφέλιμο», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η επέκταση δεν γίνεται αποσπασματικά. Δεν γίνεται ξαφνικά μία ωραία πρωία», αλλά «με τόλμη και αποφασιστικότητα, η κυβέρνηση διευθετεί σταδιακά τα εκκρεμή ζητήματα με γειτονικά κράτη και προχωρά βήμα-βήμα στην εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής».

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία. Στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Διαφορετικά, η διεθνής δικαιοσύνη να δώσει τη λύση. Η Ελλάδα, πάντως, δεν φοβάται να συζητήσει με την Τουρκία το ζήτημα της οριοθέτησης. Έχει πίστη στην ισχύ των επιχειρημάτων της, που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μόνον», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θα προσέλθει στον επόμενο γύρο με αυτοπεποίθηση αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Συζήτηση περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, από κοινού προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο. Δεν θέλουμε διάλογο για τον διάλογο. Θέλουμε λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου». Ο βουλευτής τόνισε ότι οι διερευνητικές είναι μία άτυπη, μη δεσμευτική διαδικασία καταγραφής συγκλίσεων και αποκλίσεων, με παγιωμένο πλαίσιο. «Ναι, έχουν δυσκολίες. Αλλά προτιμούμε τη συζήτηση εντός πλαισίου διεθνούς δικαίου, παρά την αδράνεια. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι χρήσιμο να μένουν ανοιχτοί, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Και σ’ αυτό συμφωνούν σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής», παρατήρησε ο εισηγητής ΝΔ.