«Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του, ήταν ο φορέας των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών, ποτέ δεν συμβιβαζόταν με την ιδέα της συμπληρωματικής πολιτικής δύναμης, διεκδικούσε και πετύχαινε να έχει ρόλο πρωταγωνιστή» σημειώνει ο Μιχάλης Κατρίνης περιγράφοντας τη στόχευση του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ μιλά στο tomanifesto.gr και τον Θεοδόση Παπανδρέου για την σκευωρία Novartis και την προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και την μορφή της ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα. «Δε χρειαζόμαστε μια τριτοκοσμική ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας δε διαχέονται στους πολίτες, αλλά περιορίζονται στις εξαγορές δομών και υποδομών που ήδη λειτουργούν. Χρειαζόμαστε παραγωγή νέου πλούτου» τονίζει.
–Κύριε Κατρίνη, ποια είναι η εικόνα που σας έμεινε μετά την κατάθεση του κ. Φρουζή; Γίναμε σοφότεροι όσον αφορά τη δράση του κ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος είναι και η αιτία σύστασης της επιτροπής;
Νομίζω κ. Παπανδρέου ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης, πλέον, που να μην αντιλαμβάνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να εμπλέξει στη συγκεκριμένη υπόθεση πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Η συγκεκριμένη επιτροπή δε συστάθηκε για να κατασκευάσει ενόχους αλλά για να δει αν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη μεθόδευσης ή προσπάθεια χειραγώγησης. Εξάλλου, το όνομα του κ. Παπαγγελόπουλου εξετάζεται κατόπιν καταγγελιών που έγιναν, ακόμα και από συναδέλφους του.
Η χώρα έχει υποφέρει από τέτοιες πρακτικές , θύμα των οποίων έπεσε και το ΠΑΣΟΚ το 1989. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να αναβιώσουν αυτές οι πρακτικές. Την κατάθεση του κ. Φρουζή που δεν την γνωρίζω στο σύνολό της θα την κρίνουν και θα την αξιολογήσουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.
-Υπάρχει η αίσθηση πως το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Τουλάχιστον σε επίπεδο προανακριτικής. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.
Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Όπως σας είπα ο πολιτικός μας χώρος, το ΠΑΣΟΚ από όπου προερχόμαστε έπεσε θύμα αυτών των πρακτικών λάσπης, συκοφαντίας και σκανδαλολογίας το 1989. Και αυτό μας κάνει πολύ προσεκτικούς στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτά τα ζητήματα.
Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης το μεταναστευτικό
– Πως κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης αυτούς τους πρώτους μήνες;
Ο μύθος της κυβέρνησης που ήταν «προετοιμασμένη» και είχε «σχέδιο» για όλα έχει καταρρεύσει. Βλέπουμε όλοι τι γίνεται με το προσφυγικό που εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού όλων αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας. Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για τη στάση των ευρωπαίων εταίρων και τη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, κάτι για το οποίο φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό.
Βλέπουμε επίσης την προθυμία της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική των πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων του κ. Τσίπρα, πλεονάσματα που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης πολύ γρήγορα ξέχασε όσα έλεγε για το μεταναστευτικό-προσφυγικό και έβαλε στο ράφι και την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή
–Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για το συνέδριό του. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτό; Και γιατί είναι απαραίτητο;
Κάθε πολιτικό συνέδριο έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε προωθητική δύναμη, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτό θα αποτυπωθεί η ενεργός συμμετοχή του πολίτη και του στελέχους που συμβάλλει στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Το συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο όργανο του κόμματος και αποφασίζει για τα πάντα.
Σήμερα, το κύριο ζητούμενο είναι μια νέα και μεγάλη δημοκρατική παράταξη, μια παράταξη που θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας. Σε αυτό το ζητούμενο οφείλει να απαντήσει το συνέδριο μας, ο κόσμος περιμένει από εμάς μια εναλλακτική και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του, ήταν ο φορέας των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών, ποτέ δεν συμβιβαζόταν με την ιδέα της συμπληρωματικής πολιτικής δύναμης, διεκδικούσε και πετύχαινε να έχει ρόλο πρωταγωνιστή.
–Έχετε ανάγκη αλλαγής ηγεσίας; Αμφισβητείται η Φώφη Γεννηματά; Και αν ναι από ποιους;
Δεν έχει τεθεί από κανέναν θέμα ηγεσίας. Η Φώφη Γεννηματά έχει εκλεγεί από τη βάση και υπάρχουν συγκεκριμένες καταστατικές διαδικασίες που όλοι σεβόμαστε. Είναι άλλο πράγμα η διαφορετική άποψη και άλλο η αμφισβήτηση. Θεωρώ ότι είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την ενότητα, τη δημοκρατική λειτουργία και τον ανοιχτό διάλογο.
Διάλογο, όμως, που δε θα μετατρέπεται σε εσωστρέφεια και δε θα χρησιμοποιείται για προσωπικούς στόχους, γιατί κάτι τέτοιο δεν υπηρετεί την στρατηγική της παράταξης. Δε θα πρέπει, βεβαίως, να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να ποινικοποιήσουμε το διάλογο και να τον ερμηνεύουμε στενά ως προσπάθεια αμφισβήτησης. Ο δημοκρατικός διάλογος είναι ο διαχρονικός πλούτος της παράταξής μας.
–Θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ μπορεί να ανακάμψει; Μπορεί να γίνει πάλι ένα κόμμα που να διεκδικεί ισότιμα την διακυβέρνηση της χώρας;
Η δημοκρατική παράταξη είχε πάντα ρόλο πρωταγωνιστή και δεν μπορεί να μετατραπεί σε συμπληρωματική πολιτική δύναμη. Απέναντι στην ακραία συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως αναξιόπιστος αλλά και αδύναμος πολιτικά να ασκήσει ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Οι πολίτες απαιτούν μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα έχει ως σημείο αναφοράς το αύριο και όχι το χθες, που θα δίνει ελπίδα, θα ενώνει και δε θα διχάζει. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει και μπορεί να εκφράσει την μεγάλη αυτή πλειοψηφία, την ανάγκη για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης που πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει, ακόμα και αν ο δρόμος φαντάζει δύσβατος.
Χρειαζόμαστε επενδύσεις στα πεδία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης
–Στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα, κερδίσαμε κάτι; Και για να πάμε και ένα βήμα παραπάνω, τι επενδύσεις χρειάζεται η χώρα μας;
Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, για καλά αμειβόμενες δουλειές και κυρίως δουλειές για τους νέους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην καινοτομία, στην τεχνολογία αιχμής, σε όλα εκείνα τα πεδία στα οποία αναπτύσσεται η 4η βιομηχανική επανάσταση.
Δε χρειαζόμαστε μια τριτοκοσμική ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας δε διαχέονται στους πολίτες, αλλά περιορίζονται στις εξαγορές δομών και υποδομών που ήδη λειτουργούν. Χρειαζόμαστε παραγωγή νέου πλούτου.
Επενδύσεις δε θα έρθουν μόνο από το εξωτερικό, μπορούν να γίνουν και από Έλληνες , από ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η οποία κινείται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Όταν δεν αξιοποιούμε πόρους που είναι διαθέσιμοι, τότε αναγκαζόμαστε να περιμένουμε επενδύσεις από το εξωτερικό και μόνο.
Η Πολιτεία να εγγυηθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια του πολίτη
–Έχετε κάνει αναφορά για νέο κύκλο ανασφάλειας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το «νόμος και τάξη». Τι σας προβληματίζει;
Είναι γεγονός ότι τα περιστατικά βίας και ανομίας έχουν ενταθεί. Φυσικά και πρέπει η Πολιτεία να εγγυηθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια του πολίτη, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το μέσο όρο της αντίληψης που έχει ο πολίτης για την ασφάλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δείχνει ανεκτικότητα σε πράξεις βίας τις οποίες βαφτίζει ακτιβισμό και από την άλλη η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί όλα αυτά τα κρούσματα ως άλλοθι για να κάνει επίδειξη αυταρχισμού και περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών.
Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του, χωρίς να παραβιάσει δημοκρατικές ελευθερίες, με μόνα όπλα την στρατηγική και τη διαρκή δράση κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και τη μηδενική ανοχή απέναντι σε κρούσματα βίας.