Τη διαφωνία της εξέφρασε, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Επιτελικό Κράτος», η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, την οποία είχε διορίσει το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στην επιτροπή η Μαρία Παπασπύρου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “δεν υπάρχει μέριμνα για τη σημαντική αρμοδιότητα που έχει σήμερα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης να ασκεί προσφυγή στο ΣτΕ, με αίτημα την επιβολή μείζονος πειθαρχικής ποινής σε παρανομούντα υπάλληλο”.
«Ως προς τη διαφύλαξη της πειθαρχικής νομιμότητας, παρά την ύπαρξη πλείστων μεταβατικών διατάξεων στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, ουδεμία πρόβλεψη περί της ιδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχει ως οιονεί καθολικού διαδόχου, παρά μόνο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ» υποστήριξε.
Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη που να αφορά σε εκκρεμείς προς συζήτηση πειθαρχικές προσφυγές, οι οποίες έχουν ασκηθεί από τον γενικό επιθεωρητή ενώπιον του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου».
Σύμφωνα με την προσέγγιση της Μ. Παπασπύρου η ρύθμιση που αφορά τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας για την κατάληψη της θέσης του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας όσο και η αντίστοιχη για την κάλυψη των θέσεων επιθεωρητών ελεγκτών “είναι αντισυνταγματικές”.
Κατά το σκεπτικό της, ο λόγος είναι “γιατί εισάγουν δυσμενή μεταχείριση συνδεόμενη με την ηλικία που αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, όπως αυτές κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα”.
Να σημειωθεί τέλος ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο καταργείται η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και αντικαθίσταται από την «Εθνική Αρχή Διαφάνειας».