Δεν υπάρχουν, λέμε. Ζουν για την καταστροφή και το χάος. Χαίρονται όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Και δεν το κρύβουν. Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον πρόεδρό του και τα στελέχη του κόμματος μέχρι τα συριζοτρόλ που σηκώνουν φωτογραφίες με τον καπνό από τη φωτιά στον Βαρνάβα να καλύπτει τον ουρανό πάνω από τη Βουλή και την Αττική συνολικά.

Δείχνουν να χαίρονται για την εξέλιξη με την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής. Μπορεί και να περιμένουν νεκρούς για να συμψηφίσουν την τραγωδία στο Μάτι αφού η τραγωδία στα Τέμπη δεν τους πήγε πολύ καλά –παρότι επιχείρησαν την πλήρη μικροκομματική αξιοποίηση θυμάτων και οικογενειών– και δεν κατάφεραν να  καλύψουν τις ευθύνες τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ανάρτηση από τις διακοπές του. Και ναι μεν έγραψε «Κουράγιο στους συμπολίτες μας. Στους πυροσβέστες μας. Στους εθελοντές μας» πρόσθεσε όμως και αυτό: «Αυτήν τη στιγμή, τίποτα άλλο…» αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επανέλθει. Φυσικά για τις ευθύνες. Φυσικά για να πει ότι αυτός ως πρωθυπουργός θα είχε λύσει το θέμα, θα είχε προσλάβει πυροσβέστες, θα είχε σχέδιο, θα, θα, θα, θα…

Την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος με αναρτήσεις τους αφού μιλούν για την καταστροφή λένε διάφορα. Ό,τι τους κατέβει. Ό,τι να ’ναι. Για το 112, για τη διαχείριση, για τις εκκενώσεις που μέχρι πρόσφατα δεν αποδέχονταν ως μέτρο προστασίας των πολιτών, της ανθρώπινης ζωής δηλαδή.

Και από κοντά τα συριζοτρόλ. Αναρτούν φωτογραφίες από την πυρκαγιά και από τον καπνό που σκέπασε την Αττική και δείχνουν χαρά. Μεγάλη χαρά για την πυρκαγιά που ξέφυγε, ξεχνώντας το τι έχει κάνει η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό σώμα, η ΕΛΑΣ και ο στρατός από τον Μάιο που ξεκίνησαν φέτος οι πυρκαγιές. Ξεχνώντας τα περί κλιματικής κρίσης. Για την Ελλάδα που βράζει σε υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν δύο μήνες τώρα.

Ψιλά γράμματα θα πει κανείς. Ναι, όντως, για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αλλά κάπου έλεος. Φτάνει, δεν είναι όλα θέμα αντιπολίτευσης και μάλιστα φθηνής και ακραία τοξικής και λαϊκίστικης. Στο κάτω κάτω, δεν ενδιαφέρει τους πολίτες της χώρας το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά τους, ούτε ποιος θα είναι επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Τους ενδιαφέρουν τα προβλήματά τους και η αντιμετώπισή τους. Και αφού δεν έχουν τίποτα να πουν γι’ αυτά –στην κυριολεξία– ας αφήσουν και τα υπόλοιπα. Ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κρίσεων…