Περισσότεροι από 250 ασθενείς έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν», που υλοποιείται εδώ και περίπου δύο χρόνια. Το εντυπωσιακό, όμως, δεν είναι τόσο ο αριθμός των συμμετεχόντων όσο οι πάνω από 1.000 θεραπείες που πραγματοποιήθηκαν κατ’ οίκον, απελευθερώνοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες —μια εξέλιξη που ενισχύει την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως σημειώνει ο εμπνευστής του προγράμματος, παθολόγος-ογκολόγος Μιχάλης Νικολάου.

Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος σε ασθενείς με ογκολογικά και νευρολογικά νοσήματα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την ένταξη και καρδιολογικών περιστατικών, όπως ασθενείς με αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το πρόγραμμα «Οίκοθεν» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και μέσα σε ενάμιση χρόνο επεκτάθηκε σε πέντε ακόμα νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Μέχρι το τέλος του 2025, δέκα νέα νοσοκομεία αναμένεται να ενταχθούν, με στόχο την κάλυψη των περισσότερων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «2nd Year – Mapping the Unknown in Oncology», αναδείχθηκε και η σπουδαιότητα των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο του προγράμματος. Η αξιοποίηση φορετών συσκευών (wearables) και τεχνητής νοημοσύνης δίνει τη δυνατότητα συλλογής βιομετρικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας εφικτή την τηλεπαρακολούθηση αλλά και την τηλε-καθοδήγηση —μια προσέγγιση που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για ασθενείς που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, όπως συμβαίνει ήδη με τις «έξυπνες» αντλίες ινσουλίνης στους διαβητικούς.