Την ισχυρή Νέα Δημοκρατία ως βασικό αντίβαρο στην πιθανή κυβέρνηση των ηττημένων πρόταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνένευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA TV και τον Αντώνη Σρόϊτερ.
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σπανίως τις κοιτάει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πρόσθεσε ότι τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ, υπήρξε προσωρινή φθορά αλλά τωρα που βλέπουμε τα πραγματικά διλήμματα ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τη ΝΔ.
Για κυβέρνηση ηττημένων
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κλείνει το μάτι» σε κυβέρνηση ηττημένων, φέρνοντας πλέον το σενάριο της ψήφου ανοχής. Ο ίδιος είπε ότι ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής ακόμη και αν του την προσέφερε κάποιο κόμμα.
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει με την διερευνητική εντολή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα, θα παραλάβω κανονικά την εντολή που θα μου έχει εμπιστευθεί ο Ελληνικός λαός». Όσο για το εάν θα την αξιοποιήσει επιδιώκοντας συνεργασία με άλλα κόμματα, απάντησε: «Θα το δούμε μετά τις εκλογές».
Για το σενάριο κυβέρνησης ανοχής είπε ότι διεκδικεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. «Ο κ. Τσίπρας σήμερα μιλάει για κυβέρνηση ανοχής. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη πρόταση. Εγγυόμαστε ανάπτυξη και σταθερότητα. Η άλλη πρόταση ποια είναι;», πρόσθεσε σημειωνοντας ότι αυτό αφορά και τον κ. Ανδρουλάκη. «Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να συμπιέζονται», συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί κανένα σενάριο διακυβέρνησης που να μην έχει την πλειοψηφία της Βουλής. «Διεκδικώ αυτοδυναμία. Πολύ δύσκολο στην πρώτη κάλπη, αλλά θα θέσει το πλαίσιο για να την πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη», πρόσθεσε.
Ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας
«Οτιδήποτε αρκεί να μην είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Το ακούω αλλά να πουν ποιον θέλουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση. Για το θέμα των υποκλοπών τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε θεσμικές αλλαγές. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δείξει ότι το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ, είμαι εγώ προσωπικά», πρόσθεσε μιλώντας στον Alpha.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, είπε ότι για τον ίδιο υπάρχει μία κάλπη, της 21ης Μαίου και αν το αποτέλεσμα είναι καλό ο στόχος γίνεται πιο εύκολος και δεν θα πει από τώρα κάτι για το τι θα γίνει μετά τις δεύτερες εκλογές.
«Όλα θα κριθούν σε αυτές τις εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πραγματικά ισχυρή θα έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πρέπει να κυβερνήσει και πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ που τυγχάνει να είμαι εγώ», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι, ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του θα δεχτεί άλλον πρωθυπουργό αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.
«Ο ελληνικός λαός ψηφίζει και υποψήφιο πρωθυπουργό. Δεν είναι καινούργιο. Πάντα συνέβαινε», είπε.
Για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι είμαστε μισή μονάδα πίσω και ο μόνος λόγος που δεν την έχουμε είναι οι εκλογές. «Εάν εκλεγεί η ΝΔ και είμαι πρωθυπουργός θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο. 45 δις. Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, οι επενδυτές θα έφευγαν. Θέλουμε να κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει;», πρόσθεσε.
Για την ακρίβεια και όσους μιλούν για υπερφορολόγηση, ανέφερε: «Ένα μέρος του πλεονάσματος οφειλεται στον πληθωρισμό και ένα άλλο στην ανάπτυξη. Οι μειώσεις έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες. Οι έμμεσοι φόροι στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό. Όταν ρώτησα τον κ. Τσίπρα δεν ήξερε πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα που εισηγήθηκε. Να δώσω μία πρόγευση τι θα πούμε. Περαιτέρω μειώση εργοδοτικών εισφορών, θα αυξήσουμε το αφορολόγητο για τα παιδιά, σκοπός μας να σβήσει το τέλος του επιτηδεύματος, οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ότι είναι παγκόσμιο. Εκτίμησε ότι οδεύουμε σε αποκλιμάκωση, αλλά είναι πραγματικό πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών, των συντάξεων, ενώ είπε ότι το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε.
«Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», ανέφερε.
Για το Σουδάν
«Μια συνθέτη επιχείρηση εκκένωσης συμπολιτών μας από μια εμπόλεμη ζώνη σε έναν τραυματικό εμφύλιο, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με άλλες χώρες. Έχω επικοινωνήσει 4 φορές με τον Μακρον για το θέμα, δυστυχώς η εκεχειρία έχει καταρρεύσει. Αναμένουμε από τους Αμερικανούς να πάρουν τον έλεγχο του αεροδρομίου και θα κινηθούμε ανάλογα», είπε ο πρωθυπουργός.
Χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα έγινε Ευρώπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και θα παραλάβει κανονικά την εντολή θα του έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και πως προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη. Είπε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το εθνικό σύστημα υγείας και στη δικαιοσύνη χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα. «Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε «πιθανόν».
Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Είπε ότι τα αισχρά hashtag ndpederastes έγιναν οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είπε ότι η εισήγησή του είναι να αλλάξει και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο Επικρατείας.
«Κάνω κι εγώ τη δικιά μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ανέφερε σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Για το debate ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ενόψει της πρώτης κάλπης πρέπει να γίνει ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σημείωσε ότι απαιτούνται δύο τετραετίες για να μπορέσει να αλλάξει η χώρα και να «γίνουμε Ευρώπη». Στο ερώτημα εάν μετά από δύο τετραετίες ένας πρωθυπουργός κλείνει τον κύκλο του, απάντησε «μπορεί και ναι, μπορεί και όχι».
Με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη σημείωσε ότι ήταν πολύ προσεκτικός με την υπόθεση και δεν καταδίκασε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ κάτι για το οποίο εμφανίστηκε βέβαιος ότι ήταν στρατηγική.
Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα προτείνει να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με λίστα. «Πρέπει να πάμε σε ένα αντιστάρ σύστεμ» είπε, αποκαλύπτοντας ότι έχει κλείσει με αυτή τη λογική και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Μπορεί να δείτε πολιτικούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, αλλά μπορεί και να χρειαστεί να γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία. δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση και πρωθυπουργό.
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας επανέλαβε ότι με κυβέρνηση ΝΔ μέχρι το τέλος του έτους θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Το πρόγραμμα του Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο. «Αναρωτιέμαι αν θέλουμε να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι ο οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν τα 45 δισ ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων και αύξησης των εισοδημάτων.
«Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από εμάς από εδώ και στο εξής. Σας δίνω μια πρόγευση όσων θα πούμε αύριο αναλυτικά.
– Περεταίρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα
– Αύξηση αφορολόγητου 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδία. Ότι ισχύει συν 1000 ευρώ για κάθε παιδί
– Μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος. Οσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση
Για έμμεσους φόρους κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν αλλά εφόσον εξασφαλίζουμε ότι δεν θα εκτραπεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα είναι στο 950 ευρώ.
Η δύσκολη σχέση με τον Ανδρουλάκη
Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι έχει μια δυσκολία συνεννόησης μαζί του, καθώς, όπως επανέλαβε, δύο φορές αρνήθηκε να τον συναντήσει. Σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τον θυμό που ενδεχομένως βγάζει, ωστόσο η πρόσκληση να συναντηθούν έγινε 6 μήνες πριν αποκαλυφθούν οι υποκλοπές. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει είξει καμία διάθεση, έχει δείξει ότι το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ αλλά εγώ προσωπικά. Εκεί εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση, οι εκλογές είναι μπροστά μας, ο λαός θα αποφασίσει» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν θα προστρέξει στο ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες κάλπες αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα κάνει καμία απολύτως εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές. Ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός. «Παντού στην Ευρώπη πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» πρόσθεσε φέρνοντας ως παράδειγμα τον κ. Σολτς που έγινε αυτόματα πρωθυπουργός. Στις εκλογές δεν ψηφίζεις μόνο κόμμα, ψηφίζεις και υποψήφιο πρωθυπουργό σημείωσε.