Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της οποίας επικεντρώθηκε στα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τις εκλογές, τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία.

 

Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Για τον εκλογικό Νόμο
«Έχω δεχτεί εισηγήσεις. Οι κανόνες είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγο πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ήδη υπάρχοντα νόμο. Η μοναδική περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα και να συμφωνήσει να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο, λέει ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα το κάνει όμως» συμπληρώνει.

Για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη

“Δεν υπήρξε ποτέ διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Αυτό θα βοηθούσε πολλούς στο εξωτερικό» απάντησε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα πραγματικό πρόβλημα» Σε άλλο σημείο εξήγησε πως «δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας αρχηγός. Εξ αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου. Αν το Σύνταγμα το ήθελε, θα το ανέφερε ρητά. Τα όποια ρήγματα θα προσθέσουν από ανθρώπους που βρίσκονται σε θέση ευθύνης. Επί της αρχής άρα τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να αποκλείονται. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήθελε περισσότερη πολιτική ευαισθησία από τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Άρα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί».

Για τα Ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. Αντιθέτως θα συνεχίσουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις εντός και εκτός Ελλάδας τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα πυροδοτεί την ένταση ενώ βαδίζει σε εκλογές, αλλά τα όσα ισχυρίζεται δεν γίνονται πιστευτά στο εξωτερικό.

Κανείς στο εξωτερικό δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία, αντιθέτως πιστεύουν ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά μας μετά μάλιστα τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώκει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τις συνομιλίες. Δεν είμαι εγώ που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με τον Ερντογάν και εκτιμώ ότι θα έχομε την ευκαιρία για μία συνάντηση. Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην οποία πιθανόν θα προσκληθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε κάποιο εμπόδιο στη συμμετοχή της Άγκυρας. Όμως θα πρέπει η Τουρκία να σκεφτεί ότι ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και να απαντήσει αν η προκλητικότητα συνάδει με την επιθυμία να έχει στενότερη σχέση με Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την στήριξη στους πολίτες για το ρεύμα

Αύριο θα υπάρξουν επεξηγήσεις. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ώστε οι πολίτες να έχουν κίνητρο για εξοικονόμηση της ενέργειας. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Κάθε νοικοκυριό θα έχει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχουμε από το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ένα ακόμη ψέμα. Το πρόβλημα στο φυσικό αέριο: Διπλή παρέμβαση, επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και παρέμβαση στην αντλία για να ενθαρρύνουμε τα νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου να γίνει σχετικά λογική η τιμή. Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ήμασταν από τους πρώτους που εισηγηθήκαμε πλαφόν συνολικά στις τιμές του φυσικού αερίου, όχι μόνο στο ρωσικό. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης, παρεμφερή με αυτόν που έχουμε ήδη εφαρμόσει. Εκτιμώ ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Για τη στάση της Ρωσίας και τη χρήση του φυσικού αερίου ως όπλο και τον χρόνο των εκλογών

-Σταθήκαμε με τον αμυνόμενο, η Ρωσία δεν έκρυψε ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο. Δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις από τη Ρωσία που να επιτρέψουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπήρχε σχέδιο για φιλορωσικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης και στην Ελλάδα το 2016. Επαναλαμβάνω και τη ρήση του κ. Ερντογάν ότι θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό στην Ελλάδα- γι’ αυτό αποφασίζει μόνο ο ελληνικός λαός. Με την απλή αναλογική, ενόψει δύσκολου χειμώνα με επιθετικό γείτονα, κινδυνεύουμε να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κάποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο. Εννοώ αυτό που λέω, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

-Για τις τουρκικές απειλές και το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», αλλά και την αντισυμμαχική συμπεριφορά. Σκέφτεται η Αθήνα να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ; 

-Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για τη σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της με τη Ρωσία, μιας χώρας που υιοθετεί νεοεπεκτατική ρητορική που φαντάζει τελείως ξένη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει επιδιώξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, αλλά υπάρχει αλλαγή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Θυμίζω ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία είχαν αποφασισθεί όταν η χώρα αποφάσισε να αποκτήσει τους S-400. Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τη δύναμη των συμμάχων μας. Πρόσφατα ο αραβικός σύνδεσμος καταδίκασε την Τουρκία για παρεμβάσεις στον αραβικό κόσμο. Πρέπει να αντιληφθεί τελικά η Τουρκία ότι πορεύεται σε δρόμο αδιέξοδο. Είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει ένταση με την Τουρκία.

Πού βρίσκονται οι συνεννοήσεις για συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν;

-Ήμουν στην Ουάσινγκτον πριν από λίγους μήνες, εικάζω ότι θα τον συναντήσω κοινωνικά στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δεν δρομολογείτο επίσημη συνάντηση. Έγινε, δεν θα ξαναγίνει εντός των επόμενων μηνών.

-Σε νέα ερώτηση για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια και αν μπορεί να διαβεβαιώσει για ενεργειακή επάρκεια.

-Να σταματήσω η παραπληροφόρηση από την αντιπολίτευση για τις τιμές του ρεύματος. Έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να εξασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. έχουμε δεσμεύσει ήδη επαρκή φορτία LNG, έχει διπλασιασθεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και κάνουμε βήματα για να μειώσουμε τη χρήση φυσικού αερίου με αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από λιγνίτη, να είμαστε έτοιμοι και για πλήρη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

-Για το δημογραφικό, είμαστε 380.000 λιγότεροι στη χώρα. Τι θα κάνετε;

-Είναι ίσως η πιο σοβαρή πρόκληση. Εμείς δώσαμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, ρεκόρ κάναμε φέτος.

-Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον Ερντογάν στην Πράγα και θα θέσετε την τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση με Μακρόν αύριο;

-Ναι, θα το θέσω στον Μακρόν, δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση με τον Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι θετική να κληθεί στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αν έρθει θα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά. θα εξηγήσουμε γιατί είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας.

-Γιατί τερατογένεση η κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική που σας άσκησε ο κ.Βενιζέλος; 

-Θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση. Να το φανταστούν αυτό οι πολίτες. Αν αυτό σήμερα απηχεί τη βούληση του λαού, έχω επιφυλάξεις. Να ξέρουν οι πολίτες τις συνέπειες. Η πρώτη κάλπη αποκτά τόσο σημαντικά χαρακτηριστικά, λένε τι σημασία έχει, αφού θα πάμε στην δεύτερη. Θέλω να ξέρουν ότι, μαθηματικά τουλάχιστον, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι ο κ.Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι αλήθεια οι ίσες αποστάσεις.

Για τον κ.Βενιζέλο, τον σέβομαι ιδιαίτερα ως επιστημονική και πολιτική οντότητα, δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Δεν ξεχνώ ότι και ο κ.Βενιζέλος είναι από τους δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis.

-Νέα ερώτηση για τα ενεργειακά.Μπορεί το κράτος μας να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες και για πόσο ακόμη; Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ό,τι και η Ισπανία;

-Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με ΦΠΑ 24,76, στη Μαδρίτη 31,93. Για ξέρουμε πόσο πληρώνει ο Μαδριλένος ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε το φυσικό αέριο, παρέμβαση στον δείκτη TTF συνολικά. Μπορούμε να στηρίξουμε γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά, με καλά χαρακτηριστικά, στηρίζεται στην εξωστρέφεια, τις επενδύσεις. Έχει σημειωθεί μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.Για τη στήριξη δεν θα κινηθούμε πέρα από τα όρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο. Μικρές υπερβάσεις είναι ανεχτές, αλλά σε καμία περίπτωση, όση κι αν είναι η πίεση από την αντιπολίτευση του δώστα όλα, δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε τέτοιες πιέσεις. Ο,τι κάνουμε είναι κοστολογημένο και μετρημένο να ξεπεράσουμε την εισαγόμενη κρίση.

-Για το προσφυγικό και την εργαλειοποίησή του. Πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα για να ανταποκριθεί σε πιέσεις στα σύνορα; Για τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ που μιλούν για επαναπροωθήσεις.

-Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Είμαστε σε θέση να φυλάμε τα σύνορα. Θερμές ευχαριστίες σε αστυνομία, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις για την προστασία των συνόρων, όχι από πρόσφυγες, αλλά από ανθρώπους που πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από τη γείτονα χώρα και από κυκλώματα με στόχο οικονομικά οφέλη. Θα ενισχύσουμε περισσότερο τα χερσαία σύνορά μας με επιπλέον μέτρα επιτήρησης, θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Σέβομαι το ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, έχουμε συνεργαστεί με πολλές, αλλά για κάποιες το προσφυγικό είναι “μπίζνα”. Έχουμε πια μητρώο ΜΚΟ, ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι προβληματικές. Και πολιτικά κατακριτέα η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Όσοι φτάνουν και είναι πρόσφυγες έχουμε επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης και πλέον οι δομές είναι ανθρώπινες.

-Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ολάντ είπε ότι αν παγώσει ο πόλεμος και δεν ηττηθεί η Ρωσία μπορεί να ανοίξει η όρεξη κι άλλων. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να γίνει με την Τουρκία;

-Όχι, δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας- Τουρκίας. Με την Τουρκία επιτιθέμενη. Κι αν συνέβαινε, η απάντηση στην Τουρκία θα ήταν καταλυτική. Δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν είναι μόνο στήριξη των αμυνόμενων. Είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται κανόνες διεθνούς δικαίου και εκείνους που πιστεύουν στο νόμο του ισχυρού. Πολύ σημαντικό να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί ειρήνη με τους δικούς της όρους. Να κοπεί ο βήχας σε όσους φαντασιώνονται ότι μπορεί να τους βγει μια τέτοια ρητορική.

-Για τη δημόσια υγεία.

Π.χ. από το νοσοκομείο Λαμία φεύγουν γιατροί. Τραγική κατάσταση στο Καρπενήσι. Είναι οι πολίτες της περιφέρειας β’ κατηγορίας;

-Μας απασχολεί το ζήτημα της στελέχωσης.