Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας. Πρόσθεσε ότι ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός πρόεδρος. «Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου να μην τον ψηφίσω το 2015. Το 2020 δεν είναι το 2015 και δεν είμαι στην ίδια θέση. Είμαι πρωθυπουργός. Τον σέβομαι και τον τιμώ, ήταν καλός πρόεδρος, σταθμίζοντας στα δεδομένα επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί ήταν γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει γιατί “όχι και γω”» είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένας πολίτης του κόσμου που μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό.

Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Για την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως «υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται.

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω» ανέφερε.

Απαντώντας στις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό και τις κλειστές δομές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πάντα όταν πρόκειται μια τοπική κοινωνία πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πάντα λέει το πρόβλημα δεν πρέπει να έρθει στη γειτονιά μου. Και στο κάτω κάτω, δεν είναι τόσες πολλές οι δομές. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Συζητάμε με τις κοινωνίες αλλά πρέπει να αποφασίσουμε κι’ όλας. Οι δομές θα γίνουν και πιστεύω ότι θα βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είναι εθνική πολιτική οι κλειστές δομές και όταν θα αρχίσουν να κλείνουν οι δομές όπως η Μόρια, τότε θα φανούν και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα, επεσήμανε. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».

«Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια για ανασχηματισμό, αναφερόμενος στην αξιολόγηση των υπουργών: «Η αξιολόγηση των υπουργών έχει το σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων και την διόρθωση αυτού που αξιολογείται. Δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει θα ληφθεί υπόψη και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος. Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου, δεν θα υπάρχει άμεσα ανασχηματισμός».

Για τη διάσκεψη του Βερολίνου

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «κακώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου» και τόνισε: «Αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμετείχε στην διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και αυτό το κληρονομήσαμε, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε. Αύριο θα έχω επικοινωνία με την κ. Μέρκελ για να συζητήσω γι αυτό το ζήτημα, ενώ έστειλα και επιστολές σε ηγέτες για να τους ενημερώσω για τις θέσεις της Ελλάδας. Καμία πολιτική απόφαση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία. Θα βάλουμε και βέτο». Προανήγγειλε θετικές ανακοινώσεις για την Ελλάδα τις επόμενες μέρες. 

Αναφορά έκανε και για τον EastMed σημειώνοντας πως «αφορά όλη την Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικός, γιατί θα φέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο, το Ισραήλ στην Ευρώπη. Προφανώς και συμφέρει την Ευρώπη να έχει έναν τέτοιο αγωγό και να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ΕΕ έχει υποχρέωση να μας σταθεί σε εμάς και στην Κύπρο».

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία. «Το να εκδηλώνεσαι με μια προκλητικότητα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως δεν είσαι απομονωμένος. Υπήρξε σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων. Αλλά και η Ρωσία στο ζήτημα των συμφωνιών με τη Λιβύη καταδίκασε την Τουρκία. Όπως επίσης και οι αραβικές χώρες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ενεργή. Λίγες ώρες υπομονή ακόμα και θα ακούσετε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν ενδιαφέρον» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως η τουρκική προκλητικότητα θα αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο.

«Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται εάν δούμε ένα τουρκικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται από πριν, για να μην κάνουμε ό,τι χρειάζεται τότε», είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι θα στείλει ωκεανογραφικό σκάφος στις περιοχές συμφωνίας με τη Λιβύη.

Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

«Έχουμε ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε σημείο που θα έχουμε μια ένταση στο Αιγαίο. Αλλά και αν έχουμε τότε, θα τη διαχειριστούμε», είπε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

«Ο κ. Τραμπ έχει το δικό του στυλ, αλλά πλαισιώνεται από ένα ισχυρότατο επιτελείο που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει τις πολιτικές. Με τον κ. Πομπέο όμως έχω μια πολύ καλή πολιτική σχέση και είναι καλό να ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε με κάποιον στις ΗΠΑ εάν αυτό χρειαστεί», υποστήριξε.

Για τα Εξάρχεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «ουδέποτε είχα θέσει χρονοδιάγραμμα για τα Εξάρχεια. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο. Όμως, ήταν ένα γκέτο, δεν έμπαινε η αστυνομία στα Εξάρχεια, δεν έμπαινε κανείς». Υποστήριξε πως «αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχει ξεκάθαρη βελτιωση». Ερωτώμενος για τα επεισόδια στο Κουκάκι, είπε ότι η ρίψη τσιμεντόλιθων στους αστυνομικούς είναι κακούργημα. «Οταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο σκοπός είναι να τραυματίσεις ή να σκοτώσεις κάποιον» σημείωσε ενώ εξήγησε πως δεν χρειάζονται αλλαγές του Ποινικού Κώδικα. «Κρινόμαστε για την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα στην πράξη. Θα ερευνηθούν οι περιπτώσεις που η αστυνομία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο. Υπήρξαν κατηγορίες σε βάρος της αστυνομίας στην πρώτη εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, πριν να γνωρίζουμε τα δεδομένα» είπε.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν βρήκε μια κουβέντα να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους τσιμεντόλιθους. Αλλά κατηγόρησε την αστυνομία για προκλητική συμπεριφορά στην πρώτη φάση της εκκένωσης της κατάληψης. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η βία καταδικάζεται απ όπου και αν προέρχεται. Σε ορισμένα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Δεν βλέπω δείγματα γραφής ως προς το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά βλέπω ορισμένες γραφικές πιρουέτες, όπως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εφαρμοστεί η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις». Αιχμές άφησε και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των ΗΠΑ.

Το 2020 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 

Ερωτώμενος για την οικονομία είπε πως «υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%. Εχω κάνει όλα όσα είχε δεσμευθεί να κάνω. Οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα».

Εκλογές το 2023

Ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εξηγώντας πως εκλογές θα γίνουν το 2023, «πιθανότατα διπλές λόγω της απλής αναλογικής».

«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας. Το 2023 υπάρχει ναι, το ενδεχόμενο για διπλές εκλογές. Η δουλειά μου είναι να αξιοποιήσω αυτή την τετραετία και μετά να ζητήσω την ανανέωση της θητείας μας, χωρίς να θεωρώ δεδομένο το πολιτικό αποτέλεσμα. Εχω κάνει πολιτική καριέρα με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Δεν το κάνω εγώ ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

Για την εμπειρία των πρώτων έξι μηνών είπε πως σημαντικό για εκείνον είναι να μην κλειστεί σε χρυσό κλουβί. «Μαθαίνω την ανάγκη της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σε προσωπικό επίπεδο και το δεύτερο να μη χάσω την επαφή με την κοινωνία, τι λέει ο κόσμος. Θέλω να θυμάμαι πάντα ότι εδώ δεν είμαι μόνιμος. Δεν θέλω να με μπολιάσει ούτε ο ιός της αλαζονείας, ούτε της έπαρσης» σημείωσε ενώ απάντησε και στα όσα του καταλογίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεχείς διακοπές: «Εχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, επιτρέψτε μου να μη ρωτώ την αντιπολίτευση πώς θα τον περάσω. Και περιοδείες θα κάνω, και καμιά βόλτα σε βουνό» είπε.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/488042138569581/