Το σχέδιό του για την επιβολή δασμών, στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ανακοινώνει σήμερα Τετάρτη, 2 Απριλίου- «ημέρα απελευθέρωσης» όπως τη βάφτισε- στις 16.00 το απόγευμα (23.00 ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, οι τελωνειακοί δασμοί θα αφορούν όλες τις χώρες, όμως ειδικά 10 ως 15 κράτη. Οι «ανταποδοτικοί» δασμοί θα στρέφονται εναντίον χωρών που εφαρμόζουν υψηλότερους δασμούς ή φόρους σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα. Το επίπεδο των δασμών θα ισούται με τα επιπρόσθετα κόστη που επιβάλλουν εκείνες σε αμερικανικά αγαθά.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, πάντως, είπαν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος και τον στόχο των δασμών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, οι σύμβουλοι του Τραμπ επεξεργάζονται ένα σχέδιο με το οποίο θα αυξηθούν οι δασμοί στα προϊόντα κατά περίπου 20% σχεδόν για όλες τις χώρες, αντί για την πιο στοχευμένη προσέγγιση που εξεταζόταν επίσης. Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι με τους νέους δασμούς θα αποκομίσει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στους Αμερικανούς πολίτες.

Ένας σύμβουλος είπε πάντως ότι οποιαδήποτε αναφορά πριν από τις αυριανές ανακοινώσεις δεν είναι παρά «απλή εικασία».

Σημειώνεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και αύξησε τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, επιτείνοντας τις εντάσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.

Προειδοποιεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο μάχης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, είπε πως «η Ευρώπη κατέχει πολλά χαρτιά. Από το εμπόριο μέχρι την τεχνολογία, μέχρι το μέγεθος της αγοράς μας. Αλλά αυτή η δύναμη βασίζεται επίσης στην ετοιμότητά μας να λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα. Όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι «οι δασμοί ενισχύουν την οικονομική αβεβαιότητα και διαταράσσουν την αποτελεσματικότητα και την ολοκλήρωση των παγκόσμιων αγορών» και υπενθυμίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανθίσει κάτω από προβλέψιμους, διαφανείς κανόνες και χαμηλούς δασμούς. Σημειώνει, επίσης, ότι «επί δεκαετίες, η ΕΕ συνεργάστηκε με εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ για να μειώσει τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς παγκοσμίως, ενισχύοντας αυτό το άνοιγμα μέσω ισχυρών δεσμεύσεων στο σύστημα εμπορικών συναλλαγών που βασίζεται σε κανόνες - δεσμεύσεις τις οποίες τώρα οι ΗΠΑ υπονομεύουν».