Σε ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα για όλες τους δανειολήπτες έχει αναχθεί το θέμα των παλαιών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και πιέζει για λύσεις, ενώ οι δανειολήπτες έχουν βρεθεί με ένα υπέρογκο χρέος από το συναλλαγματικό ρίσκο του δανείου, με το ελβετικό φράγκο να έχει ανατιμηθεί περί το 60% έναντι του ευρώ από τη χρονική περίοδο που δόθηκαν αυτά τα δάνεια, κυρίως μεταξύ των ετών 2006-2009.

«Βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Ζητάμε τα δάνεια να υπολογιστούν με την αρχική ισοτιμία, ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση με τους δανειολήπτες του ευρώ. Αυτό είναι το δίκαιο, καθώς οι δόσεις έχουν τριπλασιαστεί, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες για τους δανειολήπτες και εγγυητές» δήλωσε στην ΕΡΤ η Ευαγγελία Δρατσούμη, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου με αφορμή τη σημερινή νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από υπ. Οικονομικών.

«Δυστυχώς, δεν μας απαντούν και δεν μας δίνουν λύσεις. Επιμένουμε γιατί πέρα από την αρνητική επίδραση της ισοτιμίας, προστίθεται και η αναλγησία των funds, με τα οποία είναι αδύνατη η επικοινωνία. Πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες τους.»

Η κα Δρατσούμη κατήγγειλε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω «μιας απάτης των τραπεζών», αφού τα συγκεκριμένα δάνεια δεν ήταν στεγαστικά αλλά επενδυτικά προϊόντα, που οδήγησαν σε υπερκέρδη των τραπεζών, οι οποίες «δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λύσουν το θέμα, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες». Ωστόσο, όπως εξήγησε, ο Άρειος Πάγος δεν δικαίωσε τους δανειολήπτες. «Ο Άρειος Πάγος μας καταδίκασε, θεωρώντας ότι η ισοτιμία δεν είναι καταχρηστική», πρόσθεσε

Παρόλα αυτά, η κα Δρατσούμη υπογράμμισε ότι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα έχει ήδη επιλυθεί με νομικές ρυθμίσεις από κυβερνήσεις και τράπεζες:

«Στη Βουλγαρία, καταργήθηκαν οι συμβάσεις και υπολογίζονται από την αρχική ισοτιμία. Ζητάμε και εμείς νομική ρύθμιση από το κράτος, ώστε να ανακουφιστεί η κατάσταση» ανέφερε λέγοντας ότι μοιάζει σαν ένα καλοστημένο σχέδιο από τα funds και εταιρείες real estate «κάνουν παιχνίδι» πάνω στην κρίση: «Έκοψαν συντάξεις, μισθούς, δώρα και επιδόματα, ενώ οι απαιτήσεις είναι πλέον αδύνατον να καλυφθούν. Οι δανειολήπτες χάνουν τα σπίτια τους και η κατάσταση οδηγείται σε real estate. Έλεος!»

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας καλεί όλους τους δανειολήπτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12:00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας καθώς όπως υποστήριξε «μόνο έτσι θα βρούμε άκρη».