Ενίσχυση του ρόλου της στο δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει επιτύχει η Εθνική Τράπεζα, εκταμιεύοντας δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία στον κλάδο, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της σε 26% το 2022, σε ετήσια βάση, και σε 30% φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική έχει αυξήσει σημαντικά τις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει οργανώσει πανελλαδικά ένα δίκτυο συμβούλων για να παρέχουν συμβουλές για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων των ΜμΕ και λύσεις για τις ανάγκες τους. Επιπλέον, έχει προχωρήσει σε ειδικά προϊόντα και ψηφιακές υπηρεσίες για την εύκολη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους και έχει πετύχει, με πρωτοπόρες εταιρείες της πληροφορικής, συμφωνίες με άξονα τη στήριξη και την περαιτέρω συνεργασία της τράπεζας με τις ΜμΕ.

Στόχος οι ΜμΕ να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ενδεχομένως, προς όφελος των ιδίων αλλά και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Σημειώνεται ότι η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας, αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μειώθηκε σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της τράπεζας.