Ως απλός βουδιστής μοναχός, ο οποίος προσεύχεται για την ειρήνη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Δαλάι Λάμα, θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, γιόρτασε τα 90ά γενέθλιά του στους πρόποδες των Ινδικών Ιμαλαΐων, όπου εξακολουθεί να ζει εξόριστος.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα ότι ονειρεύεται να ζήσει άλλα 30 ή 40 χρόνια, αλλά τόνισε πως παραμένει ένας απλός βουδιστής μοναχός κι έτσι δεν συγκινείται ιδιαίτερα από την ιδέα να συμμετάσχει στους εορτασμούς των γενεθλίων του, όπου μεταξύ άλλων έδωσε το παρών ο Αμερικανός σταρ του Χόλιγουντ, Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ασπάζεται τον βουδισμό. Μαζί του ταξίδεψαν χιλιάδες πιστοί απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να παρευρεθούν στην τελετή για τον εορτασμό των γενεθλίων του θρησκευτικού και πνευματικού τους ηγέτη.
Το… Κόμμα πιέζει
Ο Τενζίν Γκιάτσο, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ζει εξόριστος από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η συζήτηση για τη διαδοχή του έχει ήδη ξεκινήσει και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κίνα απαιτεί επί της ουσίας να εγκρίνει το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.
Εκείνος ωστόσο έσπευσε να δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «ο θεσμός θα συνεχιστεί», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, καθώς η αποστροφή του αυτή ερμηνεύτηκε ως απόρριψη του κινεζικού αιτήματος. Ο Δαλάι Λάμα πρόσθεσε πάντως με νόημα ότι ο διάδοχός του «αναγκαστικά θα έχει γεννηθεί στον ελεύθερο κόσμο», αλλά επισήμανε και πάλι ότι «κανείς άλλος δεν έχει την εξουσία ν’ αποφασίσει γι’ αυτό το θέμα» παρά μόνο το Ιδρυμα Γκαντέν Φοντράνγκ και τα μέλη του που ανήκουν στο γραφείο της Αυτού Αγιότητάς του.
Το 1959, ύστερα από μία αποτυχημένη εξέγερση κατά της κινεζικής κατοχής στο Θιβέτ, ο Δαλάι Λάμα διέφυγε στην Ινδία όπου και ζει αυτοεξόριστος. Η Κίνα εξακολουθεί να τον χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνο αποσχιστή» και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ενδιαφέρεται να ελέγξει τη διαδικασία διαδοχής του.
Ο Δαλάι Λάμα δεν είναι όνομα, αλλά τίτλος, ο οποίος δίνεται στον έναν από τους δύο ηγέτες του θιβετιανού βουδισμού και σημαίνει «δάσκαλος του ωκεανού». Εως τις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Δαλάι Λάμα ήταν ο πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ, ο οποίος πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει στη γη τη ζωντανή ενσάρκωση μιας από τις μορφές του Βούδα και συγκεκριμένα τη μορφή του ελέους.
Η πνευματική του δικαιοδοσία επεκτείνεται και στη Μογγολία, αλλά και σε ένα μέρος της Κίνας και έως το 1959, όταν ο (σημερινός) Δαλάι Λάμα αυτοεξορίστηκε στην Ινδία, η έδρα του ήταν η πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα.
Το «αγκάθι» Θιβέτ
Ο Τενζίν Γκιάτσο είναι έτσι ο 14ος κατά σειρά Δαλάι Λάμα και ο μακροβιότερος στη συγκεκριμένη θέση. Έχει αγωνιστεί για την αναγνώριση του δικαιώματος των Θιβετιανών στην ανεξαρτησία και την ευημερία και γι’ αυτό έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις πιέσεις της Κίνας να μη γίνει αποδεκτός από τις ξένες κυβερνήσεις.
Ήδη πάντως έχει δηλώσει από το 2011 την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ιδιότητα του πολιτικού ηγέτη της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, ενώ είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1989.
Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο αναπάντητο αυτή τη στιγμή είναι εάν θα προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τη διαδοχή του πριν πεθάνει, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί σε παλαιότερες δηλώσεις του, καθώς η παράδοση θέλει τον επόμενο Δαλάι Λάμα να επιλέγεται αμέσως μετά τον θάνατο του προηγούμενου.