Η Κίνα κρατά ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτιά» στον εμπορικό της ανταγωνισμό με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Το αμερικανικό μέσο στιάζει στον κρίσιμο ρόλο των σπάνιων γαιών — ενός στρατηγικού φυσικού πόρου που η Κίνα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό και ο οποίος ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικός στο γεωοικονομικό σκηνικό των επόμενων ετών.

Το CNN υπενθυμίζει ότι λιγότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πρώτου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το 2019, ο Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού σε εργοστάσιο σπάνιων γαιών στην πόλη Γκανγκζού, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Κατά την επίσκεψή του, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε σε κομματικά στελέχη: «Οι σπάνιες γαίες αποτελούν στρατηγικό πόρο ζωτικής σημασίας».

Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, η κυρίαρχη θέση της Κίνας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα σπάνιων γαιών προβάλλει πλέον ως ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» της στο νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει το CNN.

Ζωτικής σημασίας για τα είδη προηγμένη τεχνολογίας

«Τα ορυκτά – που χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτούν τα πάντα, από iPhone μέχρι ηλεκτρικά οχήματα – είναι ζωτικής σημασίας συστατικά για τα είδη προηγμένης τεχνολογίας που θα καθορίσουν το μέλλον», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με τους δασμούς, είναι ένα μέτωπο όπου ο Τραμπ έχει λίγα περιθώρια για να «πολεμήσει», μεταδίδει το CNN.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 (χημικών) στοιχείων και μπορούν να βρεθούν σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά είναι δύσκολο, δαπανηρό και περιβαλλοντικά ρυπογόνα να εξαχθούν και να επεξεργαστούν.

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξαρτώνται από την προμήθεια αυτών των επεξεργασμένων μετάλλων από το Πεκίνο.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 61% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, αλλά ο έλεγχός της στο στάδιο της επεξεργασίας είναι το 92% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, σημειώνει το CNN.

Συναγερμός για τις γαίες

Στις 4 Απριλίου, μετά από χρόνια συγκαλυμμένων προειδοποιήσεων, η κινεζική κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές σε επτά τύπους ορυκτών σπάνιων γαιών, ως μέρος των αντιποίνων της κατά των αρχικών «αμοιβαίων» δασμών 34% του Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα.

Οι νέοι κανόνες απαιτούν από όλες τις εταιρείες να εξασφαλίσουν την άδεια της κυβέρνησης για την εξαγωγή των επτά ορυκτών καθώς και των σχετικών προϊόντων, όπως οι μαγνήτες.

Οι μαγνήτες από σπάνιες γαίες επιτρέπουν μικρότερους, πιο αποδοτικούς κινητήρες και γεννήτριες που χρησιμοποιούνται σε smartphone, κινητήρες αυτοκινήτων και τζετ και μηχανές MRI, κατά το CNN.

Είναι επίσης απαραίτητα για την παραγωγή όπλων, από μαχητικά αεροσκάφη F-35, έως πυρηνικά υποβρύχια.

Αγώνας δρόμου στις ΗΠΑ

Από την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά και να δημιουργήσουν τη δική τους εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών.

Τρεις αμερικανικές εταιρείες βιομηχανίας σπάνιων γαιών είπαν στο CNN ότι βρίσκονται στη διαδικασία επέκτασης των παραγωγικών δυνατοτήτων και προμήθειας υλικών από συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ.

«Αλλά αυτές οι προσπάθειες θα χρειαστούν χρόνια για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση από βασικές βιομηχανίες των ΗΠΑ», επισημαίνει το αμερικανικό Μέσο.