Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Το πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στα Βαλκάνια φάνηκε μια ακόμη φορά με τη νέα ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου εξαιτίας μιας απόφασης της Πρίστινα για τη σερβική μειονότητα που σήμανε συναγερμό στο Βελιγράδι.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, που η Σερβία δεν το αναγνωρίζει, περίπου 50.000 Σέρβοι, που ζουν στα βόρεια της χώρας, χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας και έγγραφα που εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τις αρχές της Πρίστινα.

Ξαφνικά η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε την εφαρμογή απόφασης για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων. Αυτή η απόφαση έφερε την έντονη αντίδραση των Σέρβων της περιοχής αλλά και του Βελιγραδίου και της σερβικής κυβέρνησης. Αυτήν τη στιγμή η ένταση οδεύει προς εκτόνωση μετά τη νεότερη απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να αναστείλει για ένα μήνα την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας, έπειτα και από παρέμβαση των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, στήριξε ανοιχτά τους Σέρβους, με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για σκόπιμη κλιμάκωση της κατάστασης από τους Αλβανούς ηγέτες του Κοσόβου, μετά από προτροπή της Δύσης, με σκοπό την πυροδότηση στρατιωτικού σεναρίου. Αυτή η στάση της Ρωσίας θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στη Δύση για την κλιμάκωση της έντασης, κάτι το οποίο δεν έχει βάση την πραγματικότητα.

H σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία. Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν και παραμένει έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια και πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία των συζητήσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ώστε να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, πάντα σε ένα πλαίσιο τήρησης του διεθνούς δικαίου.

Το 1995 είχα βρεθεί σε αυτές τις περιοχές για ρεπορτάζ και έτσι γνωρίζω από πρώτο χέρι το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό πως η ένταση στην περιοχή δεν είναι μια νέα πραγματικότητα, αλλά υπάρχει για πολλά χρόνια μεταξύ των Σέρβων και των αλβανόφωνων. Ολο αυτό συμβαίνει στη γειτονιά μας, τη γειτονιά των Βαλκανίων και σίγουρα επηρεάζει και τη χώρα μας. Η αποσταθεροποίηση λοιπόν της περιοχής του Βορείου Κοσόβου και ενδεχομένως ένα στρατιωτικό σενάριο πολέμου, είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσαμε.

Είναι κρίσιμο το ΝΑΤΟ και η διεθνής κοινότητα να σταθεί αυτήν την ύστατη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Κοσόβου.