Το «χτύπημα» του Ιράν στο Ισραήλ, το πότε και πως θα απαντήσει-αν απαντήσει- το Ισραήλ, η εμπλοκή συμμάχων και γειτονικών χωρών στην ανάφλεξη και το διαφαινόμενο χάος στη Μέση Ανατολή πυροδοτούν την ανησυχία και την ανασφάλεια στο παγκόσμιο εμπόριο. Όταν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι το ένα τέταρτο των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου που διακινούνται δια θαλάσσης περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ, το ενδεχόμενο ενός νέου ενεργειακού κράχ ανατιμήσεων δεν είναι και...σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ένας μοχλός πίεσης τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το Ιράν, είναι η κυρίαρχη θέση που κατέχει στα στενά του Ορμούζ και η οποία του δίνει τη δυνατότητα, αν θέλει να περιορίσει ή και να διακόψει εντελώς τις ροές πετρελαίου. Συνεπώς, όλοι περιμένουν να δουν αν μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει κάποια απόφαση της Τεχεράνης να παρέμβει με κάποιο τρόπο στα Στενά του Ορμούζ.
Εφόσον συμβεί οτιδήποτε και περιοριστούν από εκεί οι ροές πετρελαίου, θα πρέπει ή να αντισταθμιστούν από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ή θα δούμε την τιμή του πετρελαίου και των καυσίμων να εκτινάσσονται.
Λίγες ώρες πριν τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή η διεθνής τιμή στο πετρέλαιο ήταν στα 90,4 δολάρια, ενώ στις 22 Μαρτίου ήταν στα 80 4,8, «πήρε» δηλαδή σχεδόν 6 δολάρια πάνω. Η βενζίνη στην Ελλάδα ήταν στο 1,90 ευρώ, και πήγε στο 1,96 μέσα σε ένα μήνα. Ανεκτή τιμή διατηρεί μόνο το φυσικό αέριο, στα 3,7 ευρώ. Ωστόσο, αν σκεφτεί κανένας ότι ήταν στα 23 ευρώ πριν από περίπου ενάμιση μήνα, καταλαβαίνει ότι και το φυσικό αέριο παίρνει την...ανιούσα.
Εκτός όμως από το τι μπορεί να συμβεί με τις ροές πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ, υπάρχει ο φόβος και άλλων επιπτώσεων, κυρίως στον τομέα των μεταφορών, καθώς τα εμπορικά πλοία, τα οποία έτσι κι αλλιώς απέφευγαν την Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους τρεις – τέσσερις μήνες, έκαναν το γύρο της Αφρικής για να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Πολύ μεγαλύτερης διάρκειας εμπορικά ταξίδια, μεγαλύτερα κόστη και κατά συνέπεια νέα επιβάρυνση στα κοντέινερ.
Τα επενδυτικά κεφάλαια ήδη εμφανίζουν μία στάση αναμονής, γι’ αυτό άλλωστε και τα χρηματιστήρια είναι τα περισσότερα στο... κόκκινο, ενώ αντιθέτως ανεβαίνει ο χρυσός.
Χάνει τη δύναμή του το ευρώ
Τα δύσκολα για την ευρωζώνη είναι ότι το ευρώ δείχνει να χάνει τη δύναμή του έναντι του δολαρίου. Ήταν στο 1, 09 πήγε στο 1,06 μέσα σε ένα μήνα.
Ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο ανεβαίνει, γεγονός που δηματοδοτεί ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται προς στασιμότητα ή ύφεση. Ο χρυσός είναι στα 2.360 δολάρια η ουγγιά, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν περίπου στα 2.000 δολάρια.
'Αμεση είναι η αντανάκλαση και σς τρία κομβικά τρόφιμα της διατροφικής παραγωγής. Ο τόνος στο καλαμπόκι μέσα σε ένα μήνα από τα 178 ευρώ πήγε στα 194 και ο τόνος το σιτάρι, μέσα σε περίπου ένα μήνα, πήγε από τα 197 ευρώ στα 204.