Να περιορίσεις τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης επιχείρησε ο Τσαβούσογλου ο οποίος διαβεβαίωσε πως η επιστροφή στο λιμάνι του πλοίου ερευνών, που είχε αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελεί οπισθοχώρηση. Κάλεσε δε την Αθήνα να κάνει κι αυτή σε αντάλλαγμα κάποια κίνηση.
«Το Oruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα ήταν «λάθος» να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις εργασίες «ρουτίνας» ως «ένα βήμα οπισθοχώρησης».
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, τα άλλα τουρκικά πλοία, όπως το Barbaros Hayrettin και το Yavuz, συνεχίζουν τις ερευνητικές δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα σε μια θετική ερμηνεία της επιστροφής του Oruc Reis στο λιμάνι, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα κάνει κι αυτή με τη σειρά της βήματα.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρήσει αυτές τις εργασίες ρουτίνας ένδειξη καλών προθέσεων και να εγκαταλείψει με την ευκαιρία αυτή τα μαξιμαλιστικά αιτήματά της», δήλωσε αποκαλύπτονας άθελά του τον πραγματικό λόγο αποχώρησης του ερευνητικού.