Για τις εγκληματικές ομάδες, τις δολοφονικές ενέργειες σε επίπεδο μπράβων στη Ζάκυνθο, την παρανομία στη Μύκονο, την ανήλικη παραβατικότητα, καθώς και την ενδοοικογενειακή βία, μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Αναφερόμενος στις 74 συλλήψεις που προχώρησε η ΕΛΑΣ για την άγρια συμπλοκή έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο ίδιος δήλωσε ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και θα αποφασίσει ο εισαγγελέας και ο αρμόδιος ανακριτής τι θα γίνει στη συνέχεια. «Παλιά η τρομοκρατία είχε εμπλακεί με το κοινό έγκλημα, τώρα αυτοί που ασχολούνται με τα οπαδικά εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοϊδης. Τόνισε ακόμη τόνισε ότι στρατολογούν παιδιά που ψάχνουν την ταυτότητά τους μέσα από την ένταξη σε μία ομάδα για τις εγκληματικές τους ομάδες.
Η εξήγηση, όπως είπε, έχει δύο ρίζες. Η μία είναι η ταυτοτική, καθώς ο καθένας ψάχνει να ενταχθεί σε μία ομάδα και να αποτελέσει μέλος μιας σκληρής ομάδας που θα υποστηρίζει την ομάδα τους -και εκεί αρχίζει μετά ποιος θα κυριαρχήσει. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε ο ίδιος, συγκροτούνται συμμορίες εγκληματικές, κάνοντας λόγο για «συγκοινωνούντα δοχεία».
Οι 4 από τους 74 ανήκαν στους εκβιαστές
«Είναι ενδιαφέρον πως όταν έγινε η προσαγωγή των 74, οι 4 ανήκαν στην άλλη ομάδα, τους εκβιαστές που ήδη από χθες απολογούνται στον ανακριτή και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη με βαριές υποθέτω κατηγορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι στην στρατηγική που οδήγησε στις αλλεπάληλες εξαρθρώσεις μεγάλων εγκληματικών ομάδων δήλωσε πως «μετά από τις αλλαγές που έγινανε στην ηγεσία της αστυνομίας προσφάτως και τους πολύ καλούς αξιωματικούς που τοποθέτησε η νέα ηγεσία στις υπηρεσίες, έχει διαμορφωθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης στους ανθρώπους και άρχισαν και δουλεύουν και αποδίδουν». Μάλιστα χαρακτήρισε «πρωτοφανείς» τις επιτυχίες που έχει η αστυνομία σημειώνοντας «ότι θα συνεχιστεί αυτό και σε βάθος».
Ο κ. Χρυσοχοϊδής δήλωσε πως η εγκληματικότητα στην Αττική είναι 70%, στην Θεσσαλονίκη 20% και 10% σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
«Δολοφονικές ενέργειες σε επίπεδο μπράβων»
Σχετικά με το γιατί χρειάστηκε να πάει ο υπουργός προστασίας του Πολίτη στην Ζάκυνθο, ανέφερε πως «πριν 3 χρόνια σε ένα νησί που έχει 40.000 ανθρώπους, υπήρξαν δολοφονικές ενέργειες σε επίπεδο μπράβων, σε επίπεδο οργανωμένου εγκλήματος. Μετά αυτά εξελίχθηκαν και εξελίσσονται σε ναρκωτικά, εκβιασμούς, σε παρανομίες». Όπως εξήγησε πρόκειται για μία κατάσταση για την οποία κραυγάζει και αγωνιά η τοπική κοινωνία και η επίσκεψή του εκεί έχει να κάνει με την δική του αποστολή, η οποία δεν είναι μόνο να κάθεται στο γραφείο του, όπως είπε ο ίδιος. «Ήταν η απάντηση στην κραυγή αγωνίας των κατοίκων», σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «η Ζάκυνθος κάθε μέρα θα διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, θα τελειώσουμε με αυτά».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως δεν έχουν ξεφύγει τα πράγματα μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά και στη Μύκονο όπου όπως ανέφερε θα πάει ξανά. Επισήμανε ότι πρέπει να τελειώσει η παρανομία εκεί.
Για την εκτέλεση στο Ψυχικό ανέφερε πως πρόκειται για «μία δουλειά που τρέχει γρήγορα», ενώ όπως είπε πιστεύει ότι «μαζί με τις δικαστικές Αρχές θα φτάσουν τα συμπεράσματα σε τέτοιο σημείο ούτως ώστε να συνεχιστούν και άλλες έρευνες». Τόνισε πως πρέπει να εμπεδωθεί η νομιμότητα.
Περίπου 6.500 συλλήψεις ανηλίκων το πρώτο εξάμηνο του 2024
Για την ανήλικη παραβατικότητα ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και φαίνεται πως το στοιχείο της βίας έχει μία ευρύτερη κοινωνική διάσταση. «Όσα παιδιά συλλαμβάνονται για βία μεταξύ τους, από πίσω κρύβονται θέματα επιμέλειας», σημείωσε ο ίδιος επισημαίνοντας πως έχουν γίνει περίπου 6.500 συλλήψεις ανηλίκων το πρώτο εξάμηνο του 2024 αλλά και «χιλιάδων γονέων», περίπου 5.800.
Αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία δήλωσε πως έχουν γίνει 5.876 συλλήψεις κακοποιητών, ανδρών κατά βάση, το πρώτο εξάμηνο του 2024 και υπήρξαν 9.997 περιστατικά, 70% παραπάνω από πέρυσι. Όπως δήλωσε οι (αρμόδιες) υπηρεσίες έβαλαν 1871 panic button σε αυτό το διάστημα και έχουν ενεργοποιηθεί 220 φορές. «Άρα έχουν μία δραστηριότητα όπου σώζονται ζωές», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης.