Χρυσοχοΐδης: Προαιρετικού χαρακτήρα τα μέτρα για δημοσιογράφους

by news

Διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο που ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης όπου συμπεριλάμβανε τη φύλαξη των δημοσιογράφων εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη .

Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης που ανακοινώθηκε σήμερα συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων οι οποίοι θα μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό. Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.

Τα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ, με επιστολή τους ζήτησαν διευκρινίσεις και επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δεν θα περιορίζεται κανείς δημοσιογράφος ή φωτορεπόρτερ και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα είναι μια επιλογή για εκείνους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

Σε συνέχεια ανακοινώσεων επαγγελματικών Ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) oι δημοσιογράφοιφωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,

2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,

3) ο Αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφουςφωτορεπόρτερορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφωνφωτορεπόρτερ.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα