Προθεσμία να απολογηθεί την προσεχή Παρασκευή πήρε ο 27χρονος καθ’ομολογίαν δολοφόνος της αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον, ο οποίος φέρεται να είπε: «Με πιάνει κάτι και θέλω να κάνω κακό».

Εναντίον του ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Χανίων ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της οπλοκατοχής.

Συγκλονιστικά είναι ωστόσο τα στοιχεία για το θάνατο της άτυχης γυναίκας όπως προκύπτει από την ομολογία του 27χρονου,αλλά και τις αστυνομικές έρευνες.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Η 60χρονη Αμερικανίδα βιολόγος Σούζαν Ίτον έφτασε στα Χανιά στις 30 Ιουνίου του 2019, από τη Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχει σε 4ήμερο συνέδριο στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά Χανίων.

Στην Κρήτη βρισκόταν για τέταρτη φορά, συμμετέχοντας σε παρόμοια συνέδρια.

Στις  2 Ιουλίου, ήταν η τελευταία φορά που την είδαν στο χώρο της Ακαδημίας, καθώς μετά το μεσημεριανό γεύμα, έβαλε τα αθλητικά της και βγήκε όπως συνήθιζε για περπάτημα, αφήνοντας το κινητό της τηλέφωνο και τα υπόλοιπα προσωπικά της αντικείμενα στους κοιτώνες, όπου φιλοξενούνταν.

Δύο μέρες αργότερα, το πρωί της 4ης Ιουλίου, ο διοργανωτής του συνεδρίου δήλωσε την εξαφάνισή της, στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά, καθώς επρόκειτο να παρουσιάσει στους συνέδρους τα αποτελέσματα των ερευνών της, αλλά δεν εμφανίστηκε.

Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση και ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή ακόμα και εθελοντών, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα ειδοποίησης πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων «SILVER ALERT HELLAS» μέσω του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφία και πληροφορίες σχετικά με την αγνοούμενη.

Το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουλίου, σχεδόν 6 ημέρες μετά την εξαφάνισή της, ερασιτέχνες εξερευνητές σπηλαίων ενημέρωσαν το Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά Χανίων ότι σε εγκαταλελειμμένο πολεμικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αγροτική περιοχή στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά Χανίων, εντόπισαν πτώμα γυναίκας.

Κλιμάκιο αστυνομικών αλλά και ιατροδικαστές έσπευσαν στην περιοχή όπου και εντόπισαν τη σορό της άτυχης γυναίκας, που έφερε σημάδια βίαιης εγκληματικής ενέργειας και πιθανή σεξουαλική κακοποίηση.

Ο θάνατός της Σούζαν Ίτον, ήταν μαρτυρικός, καθώς σύμφωνα με τη νεκροψία – νεκροτομή οφείλεται σε ασφυξία, ενώ το σώμα της έφερε πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά και στο πρόσωπο, ενώ είχε και κακώσεις στα χέρια.

Στα ίχνη του δράστη – Η σύλληψη

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ήταν τα πρόσφατα ίχνη από ρόδες αυτοκινήτου σε χωράφι που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου, γεγονός που ενίσχυε τις υποψίες ότι η άτυχη βιολόγος μεταφέρθηκε εκεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι έρευνες έγιναν μεθοδικά, με συστηματικές αυτοψίες, συλλογή υλικού από κλειστά κυκλώματα καμερών ασφαλείας, εξέταση μαρτύρων  ώστε να σκιαγραφηθεί το «προφίλ» του δράστη και να περιοριστεί ο αριθμός των υπόπτων.

Οι έρευνες απέδωσαν και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, προσήχθη ένας 27χρονος κάτοικο της περιοχής. Κατά την εξέταση έπεσε σε αντιφάσεις και τελικά ομολόγησε τη δολοφονίας της 60χρονης.

Τυφλώθηκε από σεξουαλική παρόρμηση

Μαρτυρικός ήταν ο θάνατος της αμερικανίδας βιολόγου, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στους αστυνομικούς ο 27χρονος. Υποστήριξε ότι είδε το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου την 60χρονη να περπατάει προς το μνημείο πεσόντων Ευέλπιδων και έχοντας ως κίνητρο την σεξουαλική κακοποίηση της, τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό του για να την ακινητοποιήσει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, όπου την πέταξε, αφού προηγουμένως τη βίασε.

Αμέσως μετά έβαλε στη θέση της μια παλέτα που έκλεινε το στόμιο και κατευθύνθηκε σε γειτονικό νεκροταφείο, όπου καθάρισε επιμελώς το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια.

«Δεν ξέρω για ποιον λόγο το έκανα. Την είδα και ήθελα να πέσω πάνω της», είπε. Ομολόγησε μάλιστα πως παρόμοια σεξουαλική παρόρμηση είχε και στο παρελθόν με άλλες γυναίκες, για τις οποίες σκέφτηκε να τις χτυπήσει με το αυτοκίνητό του, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.