Μια ακόμα δύσκολη χρονιά για τα αδέσποτα ζώα και όσους τα φροντίζουν, το 2022 πλησιάζει στο τέλος της. Μια δύσκολη χρονιά, όμως με σημάδια που δίνουν ελπίδα.

Ήταν η χρονιά που το κυνοκομείο της Σπάρτης δημιούργησε μια αλυσίδα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα για να σωθούν από το κολαστήριο, όσο δυνατόν περισσότερα ζώα. Η χρονιά που αποδείχθηκε δικαστικά ότι τα ζώα που φεύγουν προς υιοθεσία στο εξωτερικό, δεν βασανίζονται, δεν πωλούνται, αλλά πράγματι βρίσκουν οικογένειες που τα αγαπούν και τα φροντίζουν. Ήταν η χρονιά που οι καταδίκες για κακοποίηση και τα διοικητικά πρόστιμα πλήθυναν, δίνοντας το μήνυμα ότι η ατιμωρησία ανήκει στο παρελθόν.

Για να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, εθελοντές από φιλοζωϊκά σωματεία όπως το Stray.gr δίνουν καθημερινές μάχες, μικρές και μεγάλες, με συνέπεια εδώ και χρόνια. Και τώρα, για ακόμα μια φορά, ζητούν από τους πολίτες να είναι και εκείνοι παρόντες, να είναι φιλόζωοι στην πράξη.

«Το ετήσιο χριστουγεννιάτικο bazaar μας αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης για τις δράσεις μας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Τζονίκη, πρόεδρος του stray.gr. «Το 2022 αναλάβαμε, μαζί με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, ζώα από το κυνοκομείο της Σπάρτης, ζώα από κάθε γωνιά της Αττικής, όπως πάντα, και προχωρήσαμε σε δεκάδες στειρώσεις, υιοθεσίες και παρεμβάσεις για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη αδέσποτων, ταλαιπωρημένων ζώων για να βρουν την αγάπη και την ηρεμία που αξίζει σε κάθε πλάσμα» σημειώνει η κ. Τζονίκη.

Το stray.gr είναι αναγνωρισμένο και εγκεκριμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την Αθήνα, μια από τις μεγαλύτερες και πιο έμπειρες φιλοζωϊκές οργανώσεις για τα αδέσποτα στη χώρα και στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές. Υπόκειται φυσικά σε φορολογικούς ελέγχους και λειτουργεί με αποκλειστική αρχή την διαφάνεια, δημοσιοποιώντας την πορεία κάθε περιστατικού που αναλαμβάνει. Στη διάρκεια των ετών της λειτουργίας του δίνει προτεραιότητα στα πιο δύσκολα περιστατικά, όπως κουτάβια, άρρωστα, χτυπημένα, εγκαταλελειμμένα ζώα, τα οποία είναι απολύτως ανήμπορα να επιβιώσουν μόνα τους και έχει καταφέρει να διασώσει περισσότερα από 4.000 ζώα από την ίδρυσή του το 2002.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Τζονίκη «Το 100% των εσόδων του Χριστουγεννιατικού bazaar μας στηρίζουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Δεν πηγαίνει πουθενά αλλού, ούτε ένα ευρώ. Είναι και η μοναδική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο που μας στηρίζει, τους υπέροχους ανθρώπους που έχουν υιοθετήσει από εμάς, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις, να δεχθούμε πολύτιμες προσθήκες στην ομάδα των εθελοντών μας. Χρειαζόμαστε την κοινωνία δίπλα μας».

Φέτος, το ραντεβού δίνεται σήμερα και αύριο, Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στον πολυχώρο ΣΠΟΥΤΝΙΚ, στην καρδιά της Αθήνας, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο. Γούρια και ημερολόγια για το νέο έτος, κοσμήματα, δώρα και λιχουδιές, βιβλία και φυσικά τα μοναδικά προϊόντα Stray -φούτερ και t-shirts για μικρούς και μεγάλους, κούπες και τσάντες, καθώς και είδη ζώων θα πωλούνται μαζί με έναν εντυπωσιακό μπουφέ με σπιτικές γεύσεις.

«Είναι πολύ σημαντική η παρουσία των ανθρώπων που μας στηρίζουν, να βρεθούν και φέτος δίπλα μας. Πέραν της δράσης μας στο πεδίο, αγωνιζόμαστε σε επίπεδο συνηγορίας για την αναγνώριση δικαιωμάτων των ζώων, δραστηριοποιούμαστε στους τομείς της εκπαίδευσης σε σχολεία, της ενημέρωσης των πολιτών και της συνεχούς συνεργασίας με φορείς και διεθνείς οργανώσεις. Η ανταλλαγή απόψεων με τους ανθρώπους που έρχονται στο bazaar μας μας τροφοδοτεί με ιδέες, με δύναμη» λέει η κ. Τζονίκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα και αύριο λοιπόν, «αποδεικνύουμε με μια όμορφη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ότι είμαστε φιλόζωοι στην πράξη» λέει η πρόεδρος του stray.gr και μας περιμένει «με αγωνία και ανυπομονησία» να δώσουμε το παρών, μαζί με τους σκύλους και τις γάτες μας, στο φιλόξενο χώρο του Sputnik, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου στο Μεταξουργείο.