Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βαίνει μεν καλύτερα, ωστόσο δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Όπως, άλλωστε, έκανε σαφές χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα την ημέρα των Χριστουγέννων, τότε θα έρθουν ακόμη αυστηρότερα την Πρωτοχρονιά. Στο πλαίσιο αυτό αυξημένοι αναμένονται να είναι και οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ.

Το φετινά, λοιπόν, Χριστούγεννα, το ρεβεγιόν  της 25ης Δεκέμβρη θα γίνει μεσημέρι και μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, με αυστηρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο αντίστοιχο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα. Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ η απαγόρευση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις, οι οποίες ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες. Η δε τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Αυστηρή προειδοποίηση για την την τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα, έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας: «Αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», διεμήνυσε ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώ τόνισε ότι κατά την περίοδο αυτή «είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας».

«Ότι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Τόνισε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας. Σημείωσε ότι αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών. “Σημαντικό είναι να μην συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”, είπε. 

Αυξημένοι έλεγχοι

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία σε όλους τους κεντρικούς άξονες των Αθηνών αλλά και τους μικρότερους δρόμους.

Μάλιστα θα δοθεί έμφαση στις γειτονιές των Βορείων Προαστίων όπου σύμφωνα με τα στοίχεια του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων. Όσοι τηρήσουν πιστά τους κανόνες και πάνε για μεσημεριανό ρεβεγιόν με μια ακόμη οικογένεια θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6». Εικόνες ακόμη και από drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Όσοι θέλουν να κάνουν μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το Σύνταγμα, σε λογικά πλαίσια και χωρίς συνωστισμό, θα επιτρέπεται αλλά μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, είπε ότι τα μέτρα και οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι πιο αυστηροί τις ημέρες των εορτών και ειδικά με την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 22:00 το βράδυ.

Στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορούν πάνω από 2000 αστυνομικοί ,οι οποίοι θα διενεργούν ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν βγεις κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης για λόγο που δεν προβλέπεται, θα επιβληθεί πρόστιμο», τα περισσότερα από τα οποία προκύπτουν από καταγγελίες, εξήγησε