Στις 7 Ιουλίου 2019 οι πολίτες εμπιστεύθηκαν στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας, παρέχοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ολοκληρωμένο, ρεαλιστικά φιλόδοξο, και με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο, πρόγραμμά μας για την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης και την ενδυνάμωση της συνολικής ισχύος της χώρας.

Στη διετία που ακολούθησε, εργαστήκαμε σκληρά, συστηματικά και υπεύθυνα προς αυτή την κατεύθυνση και καταφέραμε ο απολογισμός να είναι θετικός.

Η Κυβέρνηση, μολονότι βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες εξωγενείς δοκιμασίες και μεγάλες προκλήσεις στο υγειονομικό πεδίο, στον τομέα της οικονομίας και στα εθνικά θέματα, τις διαχειρίστηκε με αποφασιστικότητα, σύνεση, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, υλοποίησε κομβικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, βελτίωσε δραστικά την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κατέγραψε εντυπωσιακή πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους.

Με όλα τα παραπάνω, αναβάθμισε τη διεθνή εικόνα και ανέκτησε την αξιοπιστία της χώρας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το πεδίο της οικονομίας, από την αρχή της θητείας της και μέχρι την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020, η Κυβέρνηση κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και να τη θέσει στις ράγες της βιώσιμης ανάπτυξης, με όχημα την εφαρμογή ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, με κύριους άξονες τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων και την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων.

Στη συνέχεια, στους 16 μήνες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά δεν «εκτροχίασε» τον σχεδιασμό μας.

Μεριμνήσαμε για την προστασία της δημόσιας υγείας, στηρίξαμε την απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων, ενισχύσαμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τονώσαμε την κοινωνική συνοχή, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας με ταχύτητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα μέτρα συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ – πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, επιδείξαμε συνέπεια και συνέχεια στην επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει. Μεταξύ άλλων:

1ον. Εφαρμόσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Μειώσαμε φόρους (φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου κ.ά.) και ασφαλιστικές εισφορές, υλοποιήσαμε παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο.

2ον. Διασφαλίσαμε τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, ενώ ολοκληρώσαμε 2 πρόωρες αποπληρωμές των δανείων του ΔΝΤ.

3ον. Ενισχύσαμε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο των «κόκκινων» δανείων, κυρίως μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο παρατείνουμε.

4ον. Θεσπίσαμε και υλοποιούμε ένα συνεκτικό, κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.

5ον. Προωθήσαμε σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (Ελληνικό, Περιφερειακοί Λιμένες, ΔΕΠΑ και Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας, Μαρίνες κ.ά.) και υλοποιήσαμε σχέδια αναδιάρθρωσης εταιρειών του Δημοσίου, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΛΒΟ, για την οποία η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

6ον. Υλοποιήσαμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς, εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος, νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή από φυσικές καταστροφές κ.ά.).

7ον. Καταρτίσαμε ένα ώριμο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στη χώρα μας.

8ον. Ενισχύσαμε την αξιοπιστία και το κύρος της ελληνικής οικονομίας, όπως αποδεικνύουν η επιτυχής ολοκλήρωση 7 διαδοχικών αξιολογήσεων στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τρεις οίκους αξιολόγησης μέσα στην πανδημία κ.ά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απτές αποδείξεις ότι, παρά τις καινοφανείς δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε το πηδάλιο της χώρας σταθερά.

Με σχέδιο, ενότητα, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, με πολιτικές που συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ανταποδοτικότητα, θα μπορέσουμε να πλεύσουμε σε ήρεμα νερά και να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, για εμάς και για τις επόμενες γενιές της πατρίδας μας.

  • O Υπουργός Οικονομικών γράφει στο tomanifesto.gr