Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πυροδοτεί φαινόμενα διχασμού και εχθροπάθειας, με αποτέλεσμα να εισπράττει αρνήσεις, αποδοκιμασίες και αποχωρήσεις από το κόμμα.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει μερικές φορές τάσεις μεγαλομανίας και εξουσιομανίας, με το που κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως δεν συγκίνησε το «όλον της πάλαι ποτέ κραταιάς παράταξης», με αποτέλεσμα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας να βρίσκεται αντιμέτωπος με στελέχη που υψώνουν το ανάστημά τους και τον καθιστούν υπεύθυνο για τις λάθος επιλογές που δρομολογεί στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων εν όψει των εκλογών.

Ο Ν. Ανδρουλάκης με το να «προωθεί», σύμφωνα με πληροφορίες, σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του, που ενδεχομένως δεν έχουν αγωνιστικό παρελθόν στα δύσκολα του κόμματος ή προοπτική στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καταφέρνει να πυροδοτεί φαινόμενα διχασμού και εχθροπάθειας, με αποτέλεσμα να εισπράττει αρνήσεις, αποδοκιμασίες και παραιτήσεις απ’ όσους τα προηγούμενα χρόνια έδιναν και τα ρέστα τους υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η «άγαρμπη» προσπάθεια «ανδρουλακοποίησης» του ΠΑΣΟΚ εκδηλώνεται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και ας μη δίνεται η δέουσα προσοχή στο θέμα αυτό.

 

«Βυζαντινισμοί»

Προ ημερών, ο Ν. Ανδρουλάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δημόσια αποδοκιμασία που εξέφρασε προς το πρόσωπό του η κυρία Φτακλάκη, πολιτευτής του κόμματος στον νομό Δωδεκανήσων, η οποία παραιτήθηκε επειδή ένιωθε πως το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος είχε αλλού τον νου του. Συγκεκριμένα στην επιστολή της αναφέρει:

«Αγαπητέ Γραμματέα,

Μετά από ώριμη σκέψη, υποβάλλω την παραίτησή μου από την παράταξη, την οποία υπηρέτησα με ήθος, σεβασμό και πίστη στα όργανα και στις αρχές της για μια εικοσιπενταετία. Η παραίτησή μου συναρτάται, αφενός, με την απουσία ξεκάθαρων πολιτικών θέσεων και, αφετέρου, με τη λειτουργία του κόμματος. Οι σύγχρονες διεθνείς και ευρωπαϊκές προκλήσεις, οι ριζικές αλλαγές στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τα ζητήματα δημοκρατίας, ισονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να μας ευαισθητοποιούν, προκειμένου να λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης και αποτελεσματικότητας για την παραγωγή πολιτικών, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία. Κάθε άλλη πολιτική διαδρομή αποτελεί παρέκκλιση από τις αρχές και τις αξίες της Κεντροαριστεράς. Κατά την πολυετή πολιτική διαδρομή μου πάντα λειτουργούσα προτάσσοντας το “εμείς” και όχι το “εγώ”, διακρίνοντας με καθαρότητα και πολιτικό ήθος τις εκάστοτε πολιτικές επιλογές μου. Ευλόγως, οι “καθεστωτικές” νοοτροπίες και οι “βυζαντινισμοί” απέχουν μακράν από τις προσωπικές μου πολιτικές αρχές.

Υποβάλλω, λοιπόν, την παραίτησή μου από τον Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όπου και με όρισε η αείμνηστη Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά το 2019, ως Τομεάρχη, και καταθέτω την κάρτα μέλους μου. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι υποψήφια Βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνοδοιπόρους μου στην πορεία της πολιτικής διαδρομής μου, ανθρώπους με τους οποίους συμπορευτήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του “ταξιδιού” στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και αγωνιστήκαμε μαζί για τις αρχές και τις θέσεις της δημοκρατικής παράταξης για μια σύγχρονη Κεντροαριστερά.

Από καρδιάς ευχαριστίες σε όσες/ους με τίμησαν με την ψήφο τους και πίστεψαν σε εμένα. […] Κρατώ τις όμορφες και δημιουργικές στιγμές, τους κοινούς αγώνες και δράσεις για παραγωγή πολιτικής και παραμένω ενεργή πολίτις με προσωπική ταυτότητα πράξεων και ήθους».

 

Στην έξοδο η Κουρουπάκη

Στα πρόθυρα όμως της αποχώρησής της από το ψηφοδέλτιο του κόμματος βρίσκεται και μια άλλη πολιτευτής και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επειδή ακριβώς ο Ν. Ανδρουλάκης λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ άλλου υποψηφίου. Κατά παράφραση της γνωστής παροιμίας του «Κουτρούλη ο γάμος», που υποδηλώνει κλίμα ανακατωσούρας, στον νομό Χανίων γίνεται του «Κουρουπάκη ο γάμος».

Και αυτό διότι ενώ στο ψηφοδέλτιο του κόμματος εδώ και χρόνια συμμετέχει η οδοντίατρος Λίτσα Κουρουπάκη, η οποία μάλιστα έχει εκλεγεί και βουλευτής στον νομό την περίοδο της προεδρίας του Γ. Παπανδρέου, κάποιοι από το περιβάλλον του Ν. Ανδρουλάκη είχαν τη φαεινή ιδέα να υποσχεθούν χρίσμα υποψηφίου βουλευτή στην ίδια εκλογική περιφέρεια στον πρώτο της ξάδελφο Τάσο Κουρουπάκη, ο οποίος είναι σκληρός υποστηρικτής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με την πρώτη ξαδέλφη, δηλαδή τη Λίτσα Κουρουπάκη, η οποία στις εσωκομματικές εκλογές φέρεται να είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

Μάλιστα, η Λ. Κουρουπάκη σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, για να φέρει προ των ευθυνών του τον Ν. Ανδρουλάκη, πρότεινε να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα στον νομό Χανίων, ώστε το κόμμα να αυξήσει τις πιθανότητες να βγάλει έδρα. Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο μετέφερε το μήνυμα «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας του να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του νομού Χανίων απ’ το να κατεβάσει υποψήφιο τον πρώτο της εξάδελφο και να χάσουν όλοι μαζί οικογενειακώς.