Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης
Η μέχρι στιγμής σιωπή και απραξία των στελεχών της «Ομπρέλας» δεν οφείλεται στην ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη, λόγω των διαδικασιών, συρρίκνωση της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά στην προσεκτική αντεπίθεση που ετοιμάζουν προσωπικά στον κ. Τσίπρα.
Φρονούν πως δεν είναι τώρα κατάλληλος ο χρόνος για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να ανακτήσουν την αναγκαία παρεμβατική δύναμη στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρούν πως πρέπει να αφήσουν τον Αλέξη στη μέθη της επικράτησής του αλλά και στη δυσκολία να διαχειριστεί την πολυτασική πλειοψηφία των προεδρικών και να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές με τους δικούς του όρους – όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Αποστασιοποιημένοι
Το σχέδιό τους είναι απλό: με χλιαρό τρόπο θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και θα παρακολουθούν αποστασιοποιημένοι τις εξελίξεις, γιατί ορθώς αντιλαμβάνονται πως από τη μια τα περιθώρια αντίδρασής τους στην παρούσα φάση είναι περιορισμένα και από την άλλη πως δεν είναι μακριά αυτό που θα αντιμετωπίσει στις επερχόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τα σημερινά δεδομένα, βλέπουν πως με τη στάση του ο κ. Τσίπρας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι δύσκολο να ορίσει μετεκλογικά τις εξελίξεις και ενδεχομένως να οδηγηθεί, χωρίς να έχει τον πρώτο λόγο, σε λύσεις συνεργασίας, τις οποίες τώρα λιθοβολεί.
Στην περίπτωση αυτήν, ο καταλογισμός των ευθυνών προσωπικά στον κ. Τσίπρα είναι μονόδρομος. «Εκείνος πήρε και το μαχαίρι και το καρπούζι» και άρα θα έχει αποκλειστικά και την ευθύνη για ό,τι συμβεί.
Μην ξεχνάμε ότι οι «+53» και προεκλογικά το 2019 σχεδίαζαν την επόμενη μέρα, σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλουν μπροστά την Εφη Αχτσιόγλου.
Ο αντίλογος
Ως εκ τούτου, θα ήταν βολικό για την «Ομπρέλα» να παραμείνει γραμματέας ο Δ. Τζανακόπουλος ή να προταθεί η Εφη Αχτσιόγλου. Δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι να προταθεί μία ή ένας ΠΑΣΟΚΟγενής για γραμματέας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα «βγουν στα κάγκελα».
Στις όποιες ενστάσεις για την τακτική που θα ακολουθήσουν, αντιτείνουν το επιχείρημα του «αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος» που δεν πρέπει να διαβεί τον Ρουβίκωνα προς μια κατεύθυνση μετεξέλιξης σε ένα αστικό συστημικό κόμμα.
Οι ασυναρτησίες τους γύρισαν μπούμερανγκ
Αφού συνειδητοποίησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κινδυνεύουν άλλη μια φορά να ταυτιστούν στην κριτική τους με την… Τουρκία, προχώρησαν σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, σηκώνοντας εθνικοπατριωτικό μπαϊράκι.
Χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες» και κάλεσαν τους συμμάχους της Ελλάδας να αφήσουν «τις ίσες αποστάσεις και τα λόγια χωρίς αντίκρισμα» και να προχωρήσουν σε «συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Η Κουμουνδούρου εμφανίστηκε ακόμη μια φορά να ποντάρει σε λάθος άλογο, επικρίνοντας σφόδρα την κυβέρνηση για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο ως… αποτυχημένες, για να ανακρούσει πρύμναν μερικές ημέρες αργότερα και να βάλει… φουστανέλα.
Η αρχή είχε γίνει με την ανεκδιήγητη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος, αφού πάτωσε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε (στον ΣΚΑΪ) την πρώτη ημέρα και είπε το αμίμητο ότι η ομιλία Μητσοτάκη ήταν «διασκεδαστική» και γι’ αυτό χειροκροτούσαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές. Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» είχε τίτλο ότι ο Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά, δείχνοντας και τον εκνευρισμό της Αγκυρας. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για αποτυχημένη επίσκεψη, η Ολγα Γεροβασίλη αναρωτιόταν τι κερδίζει η χώρα από «τις γενικότητες και τα χειροκροτήματα» και η Εφη Αχτσιόγλου συμπέρανε ότι «με όρους απτών αποτελεσμάτων δεν ήταν επιτυχημένη».
Βασικό σημείο στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «Τουρκία» στην ομιλία του και ότι δεν απέσπασε δημόσια δήλωση καταδίκης της Τουρκίας και μπλόκου στην προμήθεια F-16.
Τελικά, αποδείχτηκε ότι ο Ερντογάν κατάλαβε καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ποιον εννοούσε ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο και γι’ αυτό έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες, ανοίγοντας όλη τη βεντάλια: υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και την Αλεξανδρούπολη, αποστολή ερευνητικού σκάφους στην καρδιά του Αιγαίου, τσουνάμι σκαφών με μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, αθρόες προσπάθειες εισβολής μεταναστών στον Εβρο.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”