Την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήρε την στήριξη της «Συμμαχίας των Προθύμων» μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο αίτημά του για εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους, με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβληθούν νέες «μαζικές» κυρώσεις, η απάντηση του Κρεμλίνου δεν άργησε να έρθει. Η Ρωσία επιτίθεται στην Ε.Ε. κατηγορώντας την για «αντιφατικές δηλώσεις», αλλά λίγο αργότερα υποστήριξε ότι θα εξετάσει την πρόταση, καθώς πρόκειται για «νέα εξέλιξη». «Μικρή, αλλά υπαρκτή η πιθανότητα να τελειώσει ο πόλεμος», ήταν το πρώτο σχόλιο του καγκελάριου της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς μετά την απάντηση της Ρωσίας. Στο μεταξύ, ρόλο επιτηρητή της εκεχειρίας διεκδικεί και η Τουρκία.
Τι συμφώνησαν Ζελένσκι – ΕΕ – ΗΠΑ
Η σημερινή επίσκεψη στο Κίεβο των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας φαίνεται να απέδωσε για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς είχαν και τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειες ειρήνευσης.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο, που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός των Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα. δείχνει τους πέντε ηγέτες, Κιρ Στάρμερ, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Εμανουέλ Μακρόν, Ντόναλντ Τουσκ, και Φρίντριχ Μερτς να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και συνομιλούν σε ανοιχτή ακρόαση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Τι είπαν στο Κίεβο
Κατά την συνάντησή του στο Κίεβο με τους Ευρωπαίους ηγέτες , ο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την αγωνία του ότι «η Ρωσία δείχνει ότι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος». Στο μήνυμά του ο υπουργός των Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα είπε :«Ακολουθώντας τη συνάντηση της ‘Συμμαχίας των Προθύμων’ στο Κίεβο οι πέντε ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία με τον Τραμπ, επικεντρωμένη στις προσπάθειες για ειρήνη. Η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, για τουλάχιστον 30 ημέρες, ξεκινώντας ήδη από τη Δευτέρα». «Αν η Ρωσία συμφωνήσει και διασφαλιστεί αποτελεσματική παρακολούθηση, μια διαρκής εκεχειρία και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για διαπραγματεύσεις ειρήνης» κατέληξε σχολίασε ο Αντρίι Σιμπίχα.
Following the Coalition of the Willing meeting in Kyiv, all five leaders @ZelenskyyUa @EmmanuelMacron @bundeskanzler @donaldtusk @Keir_Starmer had a fruitful call with @POTUS focused on peace efforts.
— Andrii Sybiha 🇺🇦 (@andrii_sybiha) May 10, 2025
Ukraine and all allies are ready for a full unconditional ceasefire on land,… pic.twitter.com/MEfbtjtE4m
Η απάντηση της Ρωσίας
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα ευρωπαϊκές χώρες, ότι προχωρούν σε αντιφατικές και επιθετικές δηλώσεις μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Ακούμε πολλές αντιφατικές ανακοινώσεις από την Ευρώπη. Είναι σε γενικές γραμμές επιθετικές στη φύση τους, αντί να έχουν ως στόχο την αναζωογόνηση των σχέσεών μας. Τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Βέβαια, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είπε: «Πρέπει να το εξετάσουμε, πρόκειται για μια νέα εξέλιξη». «Αλλά, να προσπαθούν να μας ασκήσουν πιέσεις είναι εντελώς μάταιο», πρόσθεσε.
Η παρέμβαση της Τουρκίας για επίτευξη εκεχειρίας
Πάντως, ρόλο επιτηρητή της εκεχειρίας διεκδικεί και η Τουρκία. Ο υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συμμετείχε στο τηλεφώνημα της «Συμμαχίας των προθύμων» δίνοντας έμφαση στη δέσμευση της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με μία ανώνυμη πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενημέρωσε ότι «Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει το καθήκον επίβλεψης μιας πιθανής εκεχειρίας στην Ουκρανία, όπως άλλωστε, δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών της, στη διάρκεια του σημερινού τηλεφωνήματος της “Συμμαχίας των προθύμων” με τους συμμάχους του Κιέβου».
Τι απαντά ο Φρίντριχ Μερτς για την στάση του Πούτιν
«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια μικρή πιθανότητα. Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά υπάρχει (…) και ο ίδιος ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να παραδεχθεί ότι η συνέχιση του πολέμου θα ήταν απελπιστική», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο καγκελάριος διαβεβαίωσε για την συνοχή των συμμάχων της Ουκρανίας. «Είμαστε πολύ ενωμένοι εδώ. Και οι ΗΠΑ εμπλέκονται πλήρως», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Βρετανίας και Ουκρανίας σήμερα στο Κίεβο. «Ο Πούτιν θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διχάσει την Δύση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί τους τελευταίους μήνες, αν όχι χρόνια, για τον τερματισμό του πολέμου», τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς.