Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ανεβάζοντας στις 590.000 τον αριθμό των κύριων συντάξεων που έχουν έκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2021. Πρόκειται για ρεκόρ στην ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ που παραθέτει το υπουργείο Εργασίας:

-Τον Απρίλιο 2023, εκδόθηκαν 18.100 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, 7.150 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων και 10.800 αποφάσεις εφάπαξ παροχών. Συνολικά, τον περασμένο μήνα, «έκλεισαν» 36.050 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες.

-Από τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή μέσα σε 28 μήνες, έχουν εκδοθεί 590.000 κύριες συντάξεις. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι ενήλικες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε οκτώ εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι ένας στους 14 ενήλικες, που πολλές φορές περίμενε για τη σύνταξή του τρία, πέντε ή επτά χρόνια, έλαβε τη σύνταξη σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021 έχουν περιοριστεί σε περίπου 4.000, δηλαδή ποσοστό κάτω από 2%, (από 9.500 τον Νοέμβριο 2022). Πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις, με ιδιαιτερότητες, όπως, μεταξύ άλλων, μη διευθετημένες οφειλές, δικαστικές εκκρεμότητες, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης σε αναπηρικές συντάξεις, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Το δε ποσοστό εκκαθάρισης των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν μέσα στο 2022, έχει φτάσει στο 90%, με τη συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών αιτήσεων να αφορά στο δ' τρίμηνο του έτους.

-Η τεράστια πρόοδος στο σκέλος των κύριων συντάξεων αποτυπώνεται και στον μηδενισμό ουσιαστικά της δαπάνης για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις, αφού περιορίστηκε σε μόλις 3 εκατ. ευρώ, στο τέλος Απριλίου, από 9 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο και περίπου μισό δισ. ευρώ (487 εκατ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2019.

-Από την αρχή του έτους, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, εκδόθηκαν 149.600 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι 75.500 αφορούν σε κύριες συντάξεις, οι 60.100 σε επικουρικές συντάξεις και οι 14.500 σε εφάπαξ. Δόθηκε, δηλαδή, έμφαση στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με επέκταση της χρήσης των αυτοματοποιημένων διαδικασιών και των ψηφιακών εργαλείων, που εισήγαγε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα.

-Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το πρώτο τετράμηνο του έτους, περατώθηκε το 80% περίπου των 83.000 υποθέσεων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη, χάρη στη μεγάλη επιτάχυνση των ρυθμών απονομής. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι που θεμελίωναν δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης στο τέλος του περασμένου έτους έλαβαν στα μέσα Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης.

-Εξίσου θετική είναι η εικόνα και για τα εφάπαξ, καθώς σε σύνολο 20.485 εκκρεμών εφάπαξ, με δυνατότητα έκδοσης στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έως το τέλος του Απριλίου, είχαν εκδοθεί αποφάσεις για τη χορήγηση 14.500 εφάπαξ. Η μείωση των εκκρεμών εφάπαξ, δηλαδή, υπερβαίνει το 70%, κατά κύριο λόγο χάρη στις διαδικασίες αυτοματοποιημένης απονομής, που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα. Η διαδικασία τόσο για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις όσο και για τα εφάπαξ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

-Όσον αφορά στις περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση, μετά την πρόσφατη ενεργοποίηση του απαραίτητου λογισμικού, έχει εκκαθαριστεί και καταβληθεί η παράλληλη σύνταξη σε 2.000 συνταξιούχους. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι οι συνολικές παράλληλες συντάξεις δεν υπερβαίνουν τις 15.000 και αναμένεται άμεσα επιτάχυνση της έκδοσης των σχετικών αποφάσεων, καθώς πλέον χρησιμοποιείται και λογισμικό αυτοματοποίησης.

-Στο σκέλος των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, υποβλήθηκαν 63.195 αιτήσεις. Για το σύνολο του 2022, υποβλήθηκαν 211.133 νέες αιτήσεις, με τον ρυθμό των νέων αιτήσεων να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021. Τέλος, σημειώνεται ότι υψηλός διατηρείται και ο ρυθμός απονομής των κύριων συντάξεων, παρά τη δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημερήσια παραγωγή συντάξεων ξεπερνά τις 1.100 (μέσος όρος απονομής για τους τελευταίους 28 μήνες) από 500 που εκδίδονταν το 2019.

Χατζηδάκης: Ρεκόρ στην ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «590.000 αποφάσεις κύριων συντάξεων εκδόθηκαν σε 28 μήνες, που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε, γιατί, με μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής, λύσεις "έξω από το κουτί" και εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων μάνατζμεντ, πετύχαμε όχι μόνο να εκκαθαρίσουμε το στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, που είχε συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να μειώσουμε τους χρόνους απονομής των νέων συντάξεων στους δύο μήνες κατά μέσο όρο και ανεβάσαμε ταχύτητα, για να εξαλείψουμε και τα "στοκ" των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Ο ΕΦΚΑ πλέον παράγει συντάξεις και όχι καθυστερήσεις και ταλαιπωρία και θα γίνει ακόμα πιο σύγχρονος, ακόμα πιο φιλικός προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, με τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει, όπως η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων σε ένα ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των ενσήμων των ασφαλισμένων, ο διορισμός Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα. Με νέες ιδέες και δράσεις, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει, δημιουργούμε τον ΕΦΚΑ της νέας εποχής».