Τη διαμόρφωση ενός Κώδικα Δεοντολογίας που θα καταργεί τις διακρίσεις από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για τους πρώην καρκινοπαθείς και θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβασή τους σε δάνεια και ασφάλειες ζωής, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

«Το να έχεις βιώσει τον καρκίνο είναι από μόνο του ένας Γολγοθάς. Γι’ αυτό και είναι καθήκον μας να διασφαλίζουμε ότι οι πρώην καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν όσο λιγότερα εμπόδια γίνεται στη συνέχεια της ζωής τους. Ότι δεν είναι απλά επιζώντες, αλλά ενεργά μέλη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», σημείωσε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μετά από διάγνωση καρκίνου. Οι σημαντικές εξελίξεις στην περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με καρκίνο την τελευταία δεκαετία έχουν συμβάλει στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών κατά 50% σε σχέση με το 2010. «Παρόλα αυτά», ανέφερε ο υπουργός, «οι επιβιώσαντες ακόμη και αν έχουν παρέλθει δεκαετίες από την περίοδο που νόσησαν από καρκίνο, αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως είναι η λήψη δανείων ή η ασφάλεια ζωής, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου. Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για όσους έχουν νοσήσει σε νεαρή ή παιδική ηλικία».

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που υλοποιείται μετά από διαβούλευση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, είναι η διασφάλιση του δικαιώματος στη λήθη των επιζώντων από καρκίνο. Και συγκεκριμένα στο πλαίσιο των ασφαλίσεων ζωής, οι οποίες είναι προϋπόθεση για δανειακά προϊόντα, χορηγούμενα από πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Ο Κώδικας Δεοντολογίας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «θα είναι κείμενο αυτοδέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ιστορικό καρκίνου ενός προς ασφάλιση προσώπου ως παράγοντα συνεκτίμησης κινδύνου. Μετά, βεβαίως, την παρέλευση προκαθορισμένου χρόνου από την πλήρη ίασή του από καρκίνο. Στον πυρήνα του πρόκειται για το δικαίωμα να μη διαφοροποιείται ένας πρώην καρκινοπαθής από κάθε άλλο πρόσωπο με ανάλογο προφίλ κινδύνου χωρίς όμως τον παράγοντα του καρκίνου».

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα στη λήθη αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

«Στις χώρες αυτές», τόνισε ο υπουργός, «για τη λήψη δανείων μέχρι ενός ποσού και για τη σύναψη συμβολαίων ασφαλειών ζωής, απαγορεύεται η συλλογή ιατρικών πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό καρκίνου - εφόσον έχει παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ετών από τη νόσηση (5 ή 10 έτη κατά περίπτωση), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κάποια υποτροπή ή θεραπευτική αντιμετώπιση. Στην κατεύθυνση των χωρών αυτών θα ακολουθήσει τώρα και η Ελλάδα!».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε:

«Δεν ήρθα να υπερηφανευτώ για αυτό! Ήρθα απλώς να σας ανακοινώσω ότι ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθούμε να κάνουμε το αυτονόητο! «…» Γνωρίζω πολύ καλά ότι είμαστε το Υπουργείο που κρατάει τον «κουμπαρά» του κράτους. Αλλά κανένας κουμπαράς δεν έχει αξία χωρίς ανθρώπους. Αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι συνάνθρωποι. Και ότι πρέπει πάντοτε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, μαζί μπροστά με βάση τις παραδόσεις μας. Με βάση τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές γι’ αυτά τα θέματα. Με βάση τις επιταγές της συνείδησής μας. Και μαζί θα χτίσουμε μια πιο προοδευτική, πιο συμπεριληπτική, πιο ανθρώπινη Ελλάδα!».