Η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται αμέσως μετά την αίτηση, ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Η ζωή μας το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ένα είδος «ακορντεόν», με μέτρα που πότε αυστηροποιούνται και πότε χαλαρώνουν. Υπήρχε, κατά τη γνώμη σας, άλλος τρόπος περιορισμού της πανδημίας; Είναι αποτελεσματικός αυτός που ακολουθείται;

Δεν χρειάζεται παρά να ρίξει κανείς μια ματιά στο τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και θα διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών ακολουθούν την ίδια πάνω-κάτω προσέγγιση με εμάς. Βάζουν, δηλαδή, σε προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και κάνουν παράλληλα ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη των πολιτών και της οικονομίας. Στην Ελλάδα, μάλιστα, η διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε συγκριτικά μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού. Η αρχή «Πρώτα ο άνθρωπος» είναι βασικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής. Πρώτιστα για λόγους αυτονόητα αξιακούς. Αλλά και για λόγους οικονομικούς. Διότι όσο πιο αποτελεσματικά ελέγξουμε την κατάσταση υγειονομικά, τόσο γρηγορότερα θα επιστρέφουμε και στην οικονομική ομαλότητα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Η ισορροπημένη, όμως, ιεράρχηση μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας είναι ο συντομότερος δρόμος διεκδίκησης της ελευθερίας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Σας κατηγόρησαν ότι θα κόψετε επιδόματα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Αν δεν ψεύδονται συνειδητά, τότε μιλούν σαν να ζουν σε άλλη χώρα! Μόλις την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση νέες ενισχύσεις. Στον δικό μας τομέα αυτό μεταφράζεται σε 15 μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας, όπως οι άδειες ειδικού σκοπού, η διατήρηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον τουρισμό – επισιτισμό, η επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του προγράμματος Συν-Εργασία και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν! Αυτή η κυβέρνηση έχει, άλλωστε, δώσει δείγματα γραφής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Η στήριξη που έχει παρασχεθεί ξεπερνά ως ποσοστό του ΑΕΠ τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ενώ μόνο από το υπουργείο Εργασίας έχουν δοθεί για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων 3,5 δια ευρώ! Θα πρότεινα, λοιπόν, σε όσους τα λένε αυτά να είναι πιο προσεκτικοί, διότι εκτίθενται.

Επειδή με τις στατιστικές σχεδόν πάντα είχαμε κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα στη χώρα, πόσες είναι σήμερα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, πόσες οι εκκρεμείς επικουρικές και σε πόσα χρόνια φιλοδοξείτε να μηδενιστούν;

Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι γύρω στις 155.000. Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα είναι ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών. Και, τέλος, εκκρεμούν και μερικές δεκάδες χιλιάδες «παράλληλες συντάξεις», οι συντάξεις δηλαδή όσων είναι ασφαλισμένοι σε πάνω από ένα Ταμεία. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι απαιτείται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τό 2020 οι συντάξεις που απονεμήθηκαν ήταν 31% περισσότερες απ’ ό,τι το 2019. Πριν από την τοποθέτησή μου στο υπουργείο είχαν ληφθεί επίσης μια σειρά μέτρων (μπόνους σε υπαλλήλους κ.λπ.). Ομως πρέπει να επιταχύνουμε. Για αυτό έχουμε ήδη ανακοινώσει 10 μέτρα. Είναι: Η Ομάδα Εργου, με επικεφαλής πρότζεκτ μάνατζερ, η οποία θα βοηθήσει σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ στην πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του ζητήματος. Η χορήγηση «εθνικών συντάξεων», και μάλιστα αναδρομικά, ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων που περιμένουν τη σύνταξή τους και δεν λαμβάνουν τίποτα Η διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα -το λεγόμενο outsourcing- στην προσπάθεια. Η απλούστευση της διαδικασίας απονομής συντάξεων. Η υποβολή τους με ηλεκτρονικό τρόπο. Η προτεραιότητα σε συνταξιοδοτικά αιτήματα που κατατέθηκαν προ του 2018. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ. Η αξιοποίηση περισσότερων εκ των υπαλλήλων του. Το ειδικό σχέδιο επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά Ταμεία που συνενώθηκαν στον ΕΦΚΑ. Και η σταδιακή σύνδεση της έκδοσης των κύριων με τις επικουρικές συντάξεις. Ηδη υπάρχει πρόοδος. Δεν θέλω να πω ακόμα μεγάλα λόγια, αλλά η επιτάχυνση της απονομής συντάξεων αποτελεί τη No 1 προτεραιότητά μας.

Πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή των «εθνικών συντάξεων» σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και σε πόσο διάστημα από την υποβολή θα ενεργοποιείται;

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ μου έχει πει ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο μήνες. Εγώ σας λέω προσθέστε και μερικές μέρες σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Γίνεται το καλύτερο δυνατό. Στόχος μας είναι, από τη στιγμή που το σύστημα μπει μπροστά, το ισοδύναμο της «εθνικής σύνταξης» να δίνεται αμέσως μετά την αίτηση συνταξιοδότησης από τον δικαιούχο και μέχρι, φυσικά, την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής σύνταξης.

Επειτα από τρία μνημόνια και τόσες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι πολίτες ακούν για νέα μεταρρύθμιση και αγωνιούν. Τι θα αλλάξει στο Ασφαλιστικό και ποιους θα αφορά;

Μόλις πέρυσι ψηφίστηκε ο Νόμος 4670 για το Ασφαλιστικό, διορθώνοντας αδικίες του προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και αποστολή δική μας είναι η εφαρμογή του. Η μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων αφορά ουσιαστικά τη δημιουργία «ατομικών κουμπαράδων» για τους νέους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο ενός δημόσιου φορέα. Πρόκειται για μια προσαρμογή ευρωπαϊκού πνεύματος, η οποία απαντά στις δημογραφικές προκλήσεις και εισάγει τις έννοιες της προσωπικής αποταμίευσης και της μακροπρόθεσμης επένδυσης. Η οποία, χωρίς να επηρεάζει τους παλαιούς ασφαλισμένους, δίνει στους νέους μεγαλύτερο έλεγχο του ύψους των συντάξεών τους! Η μεταρρύθμιση αυτή μαζί με την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων είναι οι δύο μεγάλες προτεραιότητές μας. Παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, στην ατζέντα μας παρεμβάσεις για αλλαγή των ορίων ηλικίας κ.ο.κ. Ας σταματήσουν οι σχετικές συζητήσεις!

Ποιο είναι το σχέδιό σας ώστε να μην εκτοξευθεί η ανεργία μετά το ουσιαστικό πέρας της πανδημίας και την άρση των μέτρων στήριξης;

Η προετοιμασία για την ομαλή «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα μέτρα είναι βασική φροντίδα μας. Για αυτόν τον λόγο, έχω αναθέσει στον υφυπουργό κ. Τσακλόγλου -που έχει διατελέσει και επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων- την προετοιμασία μελέτης για την επόμενη μέρα της αγοράς εργασίας. Η στρατηγική μας εδράζεται σε δύο άξονες: τις επιδοτούμενες πολιτικές απασχόλησης και τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Θα προχωρήσουμε γρήγορα, αξιοποιώντας φυσικά τους σημαντικούς πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τα προγράμματα κατάρτισης ειδικότερα στοχεύουμε σε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικότερο, θα βασίζεται στη διαφάνεια και την αξιολόγηση της δουλειάς των κέντρων κατάρτισης, θα δίνει έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και στην πιστοποίηση υψηλού επιπέδου για εργαζομένους και ανέργους.

Τι θα προσθέτατε στον κατάλογο των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε;

Την επαφή του πολίτη με το υπουργείο και τις υπηρεσίες του. Μπορεί να μη φαντάζει σαν μια «μεγάλη μεταρρύθμιση». Είναι, όμως, ιδιαίτερα ουσιώδης. Το υπουργείο κατακλύζεται καθημερινά από αιτήματα πολιτών που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με θέματα που τους απασχολούν. Αλλά ο μηχανισμός -και αυτό είναι ένα σύνηθες και παλιό πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης- ανταποκρίνεται με καθυστέρηση ή και καθόλου. Θέλω να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Ετσι ώστε ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο ανάπηρος να νιώθει ότι η Πολιτεία τον αντιμετωπίζει ως πολίτη και όχι ως υπήκοο. Για αυτόν τον λόγο έχω δώσει εντολή για προσπάθεια σε 3 επίπεδα: Αναβάθμιση των ιστοσελίδων του υπουργείου και των οργανισμών. Τηλεφωνικά κέντρα που θα εξυπηρετούν τον πολίτη γρήγορα Και άμεση, ανθρώπινη επαφή με τους πολίτες, είτε ψηφιακά είτε μέσω ΚΕΠ. Είναι στις προσωπικές μου προτεραιότητες.