«Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για το Υπερταμείο», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας,Κωστής Χατζηδάκης και αναρωτέται «ποιο είναι το μείζον αγαθό, το «άγιο» Δημόσιο ή το συμφέρον του ανυπεράσπιστου πολίτη; αφήνοντας αιχμές στην αντιπολίτευση για ιδεοληψίες και στείρα άρνηση.
Ειδικότερα, πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη στάση τους απέναντι σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Υπερταμείου απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ενόψει της ψηφοφορίας που ακολουθεί.
«Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για το Υπερταμείο, τη συμβολή του στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στην καθημερινότητά τους και τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές», τόνισε ο υπουργός. Παρουσιάζοντας δε τις βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει έθεσε τα εξής ερωτήματα:
Τα ερωτήματα Χατζηδάκη
1.Για την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Υπερταμείο. «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής του. Να υποθέσω ότι επιθυμείτε να συνεχίσει να λειτουργεί χωριστά; Και το ΤΧΣ σύμφωνα με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θα έκλεισε το 2025. Η διαφωνία σας είναι άραγε ότι θέλετε να λειτουργήσει ένα χρόνο ακόμα;» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
2.Για τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου και την κατάργηση του βέτο των δανειστών και του Δημοσίου στον ορισμό των μελών του. «Τι επιθυμείτε; Να έχουν βέτο οι δανειστές; Ή αντί για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπρόσωπο του ΟΔΔΗΧ που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα συμμετέχουν από την πλευρά του Δημοσίου, προτιμάτε να μπορεί ο υπουργός να διορίζει κάποιους φίλους του;».
3.Για την ρύθμιση με την οποία το 50% των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση των λιμένων θα πηγαίνει για την αναβάθμιση άλλων λιμένων, ενώ με το ισχύον πλαίσιο το 100% των εσόδων διατίθενται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. «Διαπραγματευτήκαμε και καταφέραμε το 50% να πηγαίνει για την αξιοποίηση των λιμένων. Είστε αντίθετοι και σε αυτό; Φυσικά δεν καταφέραμε στη διαπραγμάτευση να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας, όπως «κατάφεραν» κάποιοι άλλοι με ένα νόμο και ένα άρθρο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
4.Για το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο: «Είναι ένα ταμείο που ιδρύεται στο πρότυπο πολλών άλλων χωρών της ΕΕ, θα καλύψει στρατηγικούς τομείς, δεν θα ανταγωνίζεται άλλα funds ή μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Και αλλάζει την εικόνα του Υπερταμείου γιατί δείχνει ότι δεν θα είναι απλώς ένα ταμείο των δανειστών αλλά ένα ταμείο που θα συμβάλει πολύ εντονότερα στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θα ήλπιζα όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρωτοβουλία. Γιατί να πείτε όχι στο κράτος που στηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία;» ανέφερε ο υπουργός.
5.Για τις ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού των θυγατρικών του Υπερταμείου κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, με περισσότερη ευελιξία στις προσλήψεις, προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, επιτάχυνση των προμηθειών, έξοδο των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Να αποφασίσουμε ποιο είναι το μείζον αγαθό: το «άγιο» Δημόσιο ή το συμφέρον του ανυπεράσπιστου πολίτη; Για εμάς είναι ξεκάθαρα πάνω απ΄όλα οι πολίτες. Χρειαζόμαστε οδηγούς και ανταλλακτικά εγκαίρως στα λεωφορεία για να μην έχουμε καθυστερήσεις. Και βγάζουμε τους συνδικαλιστές από τα πειθαρχικά συμβούλια – καταλαβαίνω ότι σε ορισμένους από εσάς δεν αρέσει – γιατί ο ρόλος του συνδικαλιστή δεν είναι να κρίνει αλλά να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όσο για τα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, επαναλαμβάνω ότι ανάμεσα στην κριτική για τα «golden boys» και την κριτική ότι κατέστρεψα τις εταιρείες και μαζί με αυτές την εθνική οικονομία, προτιμώ την κριτική για τα «golden boys». Οφείλουμε να ακούσουμε τα παράπονα του μέσου πολίτη και να βρούμε λύσεις πέρα από τα γραφειοκρατικά καλούπια».
Απαντήσεις μξε επιχειρήματα
Απαντώντας σε παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε εξάλλου:
-Για τη ΔΕΗ: «Αν είναι τόσο κακή εταιρεία γιατί το 50% των καταναλωτών είναι πελάτες της; Αν γνωρίζετε εσείς καλύτερα το συμφέρον τους να τους το πείτε, να πάνε στους ανταγωνιστές της. Δεν θέλω να κάνω άλλου είδους συνειρμούς για συμφέροντα».
-Για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ: «Μπήκαν στο Υπερταμείο με τον ιδρυτικό του νόμο 4389 / 2916 επί ΣΥΡΙΖΑ, ως εμπράγματη εγγύηση για το χρέος. Για το λόγο αυτό οι δανειστές ζήτησαν αποζημίωση τώρα που οι δυο εταιρείες κρατικοποιούνται. Εμείς καταφέραμε το 50% της αξίας των εταιρειών να πάει για τη μείωση του χρέους και το άλλο 50% θα είναι το αρχικό κεφάλαιο του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου».
«Περιμένω», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, «από την αντιπολίτευση τις τοποθετήσεις επί των συγκεκριμένων άρθρων. Θα φανεί στην ψηφοφορία ποια είναι η στάση σας. Από την μια πλευρά υπάρχει στείρα άρνηση, να μην αλλάξει τίποτα, να μείνουμε στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016. Και από την άλλη μια παρέμβαση με έντονο μεταρρυθμιστικό χρώμα που αλλάζει τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές και σηματοδοτεί το πέρασμα του Υπερταμείου σε νέα εποχή. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα υπερισχύσουν οι ιδεοληψίες ορισμένων. Δεν αξίζει στην Ελλάδα του 2024».