Ηταν θέμα χρόνου η εξόντωσή του, μετά τα όσα είχαν προηγηθεί. Ο 64χρονος Χασάν Νασράλα, ο επικεφαλής της σιιτικής Χεζμπολάχ, οργάνωσης-δορυφόρου του Ιράν, έχασε τη ζωή του στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των Ισραηλινών στη Βηρυτό. Η ανθρωπότητα απαλλάχθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο από έναν πάρα πολύ επικίνδυνο άνθρωπο, που κάθε τόσο, με τις πλάτες της Τεχεράνης, αιματοκυλούσε τη Μέση Ανατολή και έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Η εμπλοκή της οργάνωσης σε αιματηρές επιθέσεις, όπως αυτή στις 18 Ιουλίου 1994 στο Μπουένος Αϊρες κατά της Asociación Mutual Israelita Argentina, που στοίχισε τη ζωή σε 85 άτομα και τραυμάτισε 300, έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε αναλάβει το 1992 τα ηνία της Χεζμπολάχ.

Επί των ημερών του η οργάνωση απέκτησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ρουκέτες και χτυπούσε συχνά-πυκνά το Ισραήλ από τον Λίβανο, στου οποίου τον κορμό η σιιτική οντότητα συνιστούσε ένα καρκίνωμα. Κι αυτό, καθώς ήταν status in statu ή κράτος εν κράτει, έχοντας δημιουργήσει -στον Νότιο Λίβανο κυρίως, αλλά και στο τμήμα της Βηρυτού που ήλεγχε- εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας. Οταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στη Συρία, η Χεζμπολάχ έστειλε στελέχη της να πολεμήσουν στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ και εναντίον των τακφίρι (excommunicado είναι ο λατινικός όρος ή αποστάτες), όπως αποκαλούν οι σιίτες τους ριζοσπάστες σουνίτες.

Ανοιχτή πληγή

Το τέλος του σιίτη ηγέτη ήταν προδιαγεγραμμένο, δεδομένων μάλιστα των δυνατοτήτων των Ισραηλινών που τον παρακολουθούσαν επί μακρόν. Η επίθεση της Χαμάς πέρσι τον Οκτώβριο έδωσε το έναυσμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να τελειώσει οριστικά με όλους όσοι απειλούν το Ισραήλ επί μακρόν. Πλην μερικών φανατικών στην Τεχεράνη πέριξ των Ιρανών μουλάδων και των Φρουρών της Επανάστασής τους, αλλά και των σιιτών του Λιβάνου, λίγοι κλαίνε σήμερα για έναν αδίστακτο και απεχθή παγκοσμίως τρομοκράτη που, εδώ και δεκαετίες, έβαφε συνεχώς τα χέρια του με αίμα. Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ με τις επιθέσεις του στο Ισραήλ προκάλεσε σωρεία επεμβάσεων -χερσαίων και μη- των IDF (Israel Defense Forces) στον Λίβανο, σωρεύοντας αμέτρητα δεινά στην πανέμορφη Χώρα των Κέδρων. Οι υποδομές της, ειδικά στο νότιο τμήμα της αλλά και στη Βηρυτό, καταστράφηκαν αμέτρητες φορές εξαιτίας των επιθέσεων των Ισραηλινών, που συνιστούσαν όμως απαντήσεις στις προκλήσεις της Χεζμπολάχ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου ποτέ δεν κατάφερε να ελέγξει τη σιιτική οργάνωση και προσπαθεί διαχρονικά να βρει ένα modus vivendi μαζί της.

Ο Χασάν Νασράλα είχε φροντίσει να υπάρχει σχέση απόλυτης εξάρτησης των σιιτών στον Νότιο Λίβανο από τη Χεζμπολάχ. Δούλευαν, έτρωγαν, στεγάζονταν και σπούδαζαν με χρήματα της οργάνωσης και οι βασικές τους ανάγκες καλύπτονταν από ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης όπως προείπαμε. Πολλοί σιίτες όμως υποχρεώνονται να αποθηκεύουν στα σπίτια τους στον Νότιο Λίβανο οπλισμό της οργάνωσης, κάτι που κάποιοι εξ αυτών πλήρωσαν με τη ζωή τους. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι πολίτες εκτοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του Χασάν Νασράλα, αναζητώντας καταφύγιο μακριά από τις περιοχές που πλήττουν οι Ισραηλινοί και φοβούμενοι χερσαία επιχείρηση των IDF στο νότιο τμήμα της χώρας.

Δύσκολη διαδοχή

Ο Χασάν Νασράλα, «ιπποκόμος» των Ιρανών μουλάδων, είχε καταστεί «πνευματικός» πατέρας των σιιτών του Λιβάνου (περίπου το 27% του πληθυσμού). Πριν αναλάβει τη Χεζμπολάχ, συμμετείχε στον πρόδρομό της, την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία με βομβιστική επίθεσή της στη Βηρυτό, στις 23 Οκτωβρίου 1983, δολοφόνησε 307 άτομα, μεταξύ των οποίων 241 Αμερικανούς και 58 Γάλλους στρατιωτικούς. Τα εμπρηστικά τηλεοπτικά διαγγέλματά του καθήλωναν τον κόσμο στα καφενεία του Νοτίου Λιβάνου.

Ομως, πολλοί στον αραβικό κόσμο και ειδικά στη Σαουδική Αραβία αισθάνθηκαν μια εμφανή «ανακούφιση». Ο σιίτης κληρικός ήταν πηγή κινδύνων για όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ εξοπλιζόταν διαρκώς από το Ιράν, κάτι που εξόργιζε -πλην του Ισραήλ- τις αραβικές μοναρχίες (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία) που δεν διατηρούν καλές σχέσεις με την Τεχεράνη ή μάχονται εναντίον των ανδρεικέλων της, όπως είναι οι (επίσης σιίτες) Χούθι.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος πολύ πρόσφατα απείλησε την Κύπρο, «έχει ενωθεί με τους άλλους μάρτυρες». Δεδομένης όμως και της εξόντωσης των περισσότερων ανώτερων στελεχών της, είναι πλέον ακέφαλη. «Θα τον αντικαταστήσουν πολύ δύσκολα», έγραψε η εβδομαδιαία βρετανική εφημερίδα «The Observer» για τον σιίτη ηγέτη. Η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στο τι θα κάνει το Ιράν, η κυβέρνηση του οποίου αναφέρθηκε σε «εκδίκηση» και «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ». Η γη πάντως θα είναι πολύ καλύτερο μέρος χωρίς τον Χασάν Νασράλα.