«Στην εποχή των σαρωτικών αλλαγών κανένας δεν μπορεί να σταθεί μόνος. Η επιχείρηση πρέπει συνεχώς να αλλάζει και να μετασχηματίζεται. Για να αντιμετωπίσουμε τα πολυσύνθετα προβλήματα και τις σημερινές προκλήσεις είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε, να ενώσουμε δυνάμεις» τόνισε μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος και Επικεφαλής για την Ανατολική Ευρώπη της Philip Morris International, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης .

«Ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος σε μια εταιρείας τεχνολογίας και επιστήμης απέδειξε πολύ νωρίς την αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας των εταιριών. Η συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις και κυρίως με νεοφυείς ήταν ιδιαίτερα ευεργετική», είπε χαρακτηριστικά. «Για πολλά χρόνια βλέπαμε τη σχέση μας με την νεοφυή επιχειρηματικότητα σαν ένα κομμάτι του ρόλου μας να υποστηρίξουμε ένα αναγκαίο κομμάτι της οικονομίας, αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαμε ότι έχουμε κι εμείς πολλά να μάθουμε». «Είμαστε σε συνεργασία και συνεχή αλληλεπίδραση. Βοηθήσαμε ελληνικές startups, αλλά κερδίσαμε πολλά περισσότερα από όσα δώσαμε. Κερδίσαμε σε ευελιξία, σε ταχύτητα και σε ανθρώπινο ταλέντο», σημείωσε.

Ακόμα, ο κ. Χαρπαντίδης υπογράμμισε τις 3 βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει μία επιχείρηση: Να είναι ξεκάθαρο το «γιατί» του επιχειρείν, να έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση και βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο. «Αν έχεις αυτά τα στοιχεία η χρηματοδότηση θα έρθει», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Χαρπαντίδης, ερωτηθής για το πώς θα γίνει η Ελλάδα ένα πραγματικό κέντρο καινοτομίας, αναφέρθηκε στη συνολική επένδυση 425 εκατομμυρίων που έκανε η Philip Morris International στη χώρα ως μέρος του μετασχηματισμού της εταιρείας. Τόνισε δε πως πρέπει να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση και η πρόσβαση στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, και πως πρέπει να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την συμβουλευτική σε νεοφυείς επιχειρήσεις.