Για την αναξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, τη σημασία που έχει να είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές και για τα πεπραγμένα της νυν κυβέρνησης, μίλησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Χαρδαλιάς μέσω συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου.

Συγκρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα είπε τα εξής: «Ο πολίτης σήμερα μπορεί να είναι σίγουρος πως αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνουν. Ό,τι είπε (παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις) το έκανε.

Σε πλήρη αντίθεση, δεν μπορεί να εμπιστεύεται ούτε μια λέξη από όσα υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ως Πρωθυπουργός έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχόταν.

Μόνο η ΝΔ έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό και τις συντεχνίες. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιστέκεται σε κάθε αλλαγή».

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρίστηκε ότι «άλλαξαν σε πραγματικά αξιοσημείωτο βαθμό. Ενισχύουν αποφασιστικά το πρόσωπο μιας ισχυρής Ελλάδας, στην οποία νιώθουμε όλοι ασφαλείς».

Για το μεταναστευτικό είπε: «Σήμερα, η Ελλάδα επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο μεταναστευτική πολιτική.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων, ως απότοκο του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία».

Για το φράχτη στον Έβρο υποστήριξε ότι «είναι αποδεδειγμένα το λιγότερο βίαιο αλλά εκ των πλέον αποτελεσματικών μέτρων για να εξασφαλιστούν τα χερσαία μας σύνορα» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για την τραγωδία στα Τέμπη είπε ότι πρέπει «να συγκρουστούμε πιο αποφασιστικά και σε όλο το εύρος του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με τις παθογένειες του παρελθόντος, τον ωχαδερφισμό, τη ραθυμία και την αναξιοκρατία».

Αναλυτικά:

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Χαρδαλιά, πλησιάζουμε πια τα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πόσο άλλαξαν αυτήν τη περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Σε πραγματικά αξιοσημείωτο βαθμό. Ενισχύουν αποφασιστικά το πρόσωπο μιας ισχυρής Ελλάδας, στην οποία νιώθουμε όλοι ασφαλείς. Εκτός από τα γνωστά εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, υπάρχουν πεπραγμένα που δεν έχουν πάρει, θεωρώ, τη δημοσιότητα που τους αξίζει, όπως η διαμόρφωση νέας Δομής Δυνάμεων, η ίδρυση Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (θα φτάσουν τις 15.000 σε βάθος πενταετίας), η ανάταση της αμυντικής μας βιομηχανίας μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης, αλλά και η αναβάθμιση της αμυντικής μας διπλωματίας, με πολλές και σημαντικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και συνεκπαιδεύσεις με ισχυρούς και αξιόπιστους εταίρους.

eurokinissi

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το μεταναστευτικό ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε πολύ έντονα τη χώρα. Τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και την κυβέρνηση της ΝΔ. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε; Περιμένετε αύξηση των μεταναστευτικών ροών το επόμενο διάστημα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση μάς απασχολούσε ήδη από την περίοδο που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. ‘Ένα κράτος που δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά του, πολύ απλά δεν είναι κράτος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε λόγω ιδεοληψίας είτε λόγω ανικανότητας, ακολουθούσε στην πράξη μια πολιτική «ανοικτών συνόρων». Το αποτέλεσμα ήταν να συρρέουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι δυστυχώς ζούσαν στην πλειοψηφία τους υπό άθλιες συνθήκες, αλλά και με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, την εν γένει κοινωνική συνοχή αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Σήμερα, η Ελλάδα επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο μεταναστευτική πολιτική.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων, ως απότοκο του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία. Ωστόσο, τα κυκλώματα των διακινητών, καθώς και όσοι τους χειραγωγούν ή συνεργάζονται μαζί τους, έχουν αντιληφθεί ότι τα σύνορα της Ελλάδας φυλάσσονται με αποφασιστικότητα, σθένος και κυρίως αποτελεσματικότητα.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πόσο βοήθησε ο φράχτης του Έβρου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Και τι υπαγόρευσε την επέκτασή του;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Αυτό που έχει καταστεί πλήρως κατανοητό είναι ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο πεδίο της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε χειραγώγηση και συχνά αξιοποιούνται στο πλαίσιο υβριδικών τακτικών, με στόχο την αποσταθεροποίηση ή τον εκβιασμό γειτονικών κρατών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη οφείλουν επομένως να θωρακιστούν αποτελεσματικά έναντι αυτής της απειλής.

Ο φράχτης είναι αποδεδειγμένα το λιγότερο βίαιο αλλά εκ των πλέον αποτελεσματικών μέτρων για να εξασφαλιστούν τα χερσαία μας σύνορα, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε προχθές την επέκτασή του, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι με ή χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει.

Γι’ αυτό οι συμπατριώτες μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι όσες τροπολογίες και αν καταθέσει ο κ. Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην χρηματοδοτεί η Ε.Ε. την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά της σύνορα, όσες φορές και αν πει ο κ. Τζανακόπουλος ότι ο φράχτης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, η χώρα μας δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι και δεν θα γυρίσει στην εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά και του «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα».

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο περί Εθνοφυλακής και τι αλλάζει στη λειτουργία του σώματος;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Όσοι έχουμε πάει στα νησιά και γενικώς στις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, όσοι έχουμε συζητήσει με τους Εθνοφύλακές μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη σημασία του έργου που επιτελούν, το υψηλό τους φρόνημα, καθώς και τη διάθεσή τους να προσφέρουν ανιδιοτελώς.

Με τον πρόσφατο νόμο 5018/2023 αναβαθμίστηκε σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο της Εθνοφυλακής, η οποία θα μπορεί πλέον να συμβάλλει σε διάφορες έκτακτες καταστάσεις, ενώ διευκολύνεται η παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης και μέσων που χρειάζεται προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή της. Είμαστε υπερήφανοι για τους Εθνοφύλακές μας, που αποτελούν τον καλύτερο σύνδεσμο μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αγωνιστούν κυριολεκτικά «υπέρ βωμών και εστιών».

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο σεισμός έφερε πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία. Θα συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση της έντασης που υπήρχε το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών ή μπορεί να υπάρξουν πισωγυρίσματα και νέες εντάσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο παρελθόν επισημαίναμε διαρκώς την ανάγκη νηφαλιότητας και αποφυγής εμπλοκής σε κάποια προσχεδιασμένη όξυνση της έντασης.

Σήμερα πρέπει να αποφύγουμε το άλλο άκρο, δηλαδή την υπεραισιοδοξία ή την επανάπαυση.

Σε κάθε περίπτωση, για εμάς δεν αλλάζει κάτι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακριβώς όπως και πριν τον σεισμό, τείνουμε χείρα φιλίας προς την Τουρκία, πάντοτε υπό την απαράβατη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε κανονικά την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η τραγωδία των Τεμπών συντάραξε τη χώρα και άλλαξε εν μέρει και το πολιτικό κλίμα. Τι πρέπει να γίνει άμεσα για να ισχύσει το «Ποτέ ξανά»;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Σε ό,τι αφορά τους σιδηροδρόμους, αναλάβαμε μια διττή δέσμευση.

Αφενός την πλήρη διερεύνηση των αιτίων, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν. Και αφετέρου τον εντοπισμό και την προώθηση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων ασφάλειας, περιλαμβανομένης της ταχείας ολοκλήρωσης της Σύμβασης 717, αλλά και της επαναδιαπραγμάτευσης με την ιταλική πλευρά για μια νέα συμφωνία με στόχο τον ασφαλή σιδηρόδρομο του αύριο.

Υπάρχει, όμως, ανάγκη να πάμε παραπέρα. Να συγκρουστούμε πιο αποφασιστικά και σε όλο το εύρος του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με τις παθογένειες του παρελθόντος, τον ωχαδερφισμό, τη ραθυμία και την αναξιοκρατία.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πόσο δύσκολο είναι τελικά να αλλάξει το βαθύ κράτος στην Ελλάδα; Μπορεί να το κάνει αυτό η ΝΔ; Και γιατί δεν έγινε στο βαθμό που θα έπρεπε επί 4 χρόνια για να αποφευχθεί μια τέτοια τραγωδία;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η ΝΔ ξέρει να οδηγεί στο αύριο την Ελλάδα του χθες. Το έχει αποδείξει πολλές φορές, με κορυφαία την ένταξη της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το κράτος άλλαξε σε μεγάλο βαθμό.

Έκανε άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, απαλλάσσοντας τον πολίτη από ταλαιπωρίες του παρελθόντος.

Ο ΕΦΚΑ, που έκανε πάνω από δύο χρόνια για να εκδώσει μια σύνταξη, σήμερα εκδίδει τις συντάξεις σε δύο μήνες.

Ωστόσο, παραμένουν ακόμη εστίες στις οποίες φωλιάζουν παθογένειες του παρελθόντος και για τις οποίες έχουμε όλοι ευθύνες.

Όμως, μόνο η ΝΔ έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό και τις συντεχνίες.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιστέκεται σε κάθε αλλαγή.

Που καταψήφισε 12 κρίσιμους νόμους για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και καθυστερήσεων.

Που αντιτάσσεται στην παροχή κινήτρων και στην αξιολόγηση.

Που διακηρύσσει πως τη δεύτερη φορά, που θα είναι «αλλιώς», θα ελέγξει όλους τους «αρμούς της εξουσίας».

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στις επερχόμενες εκλογές ποιο είναι το βασικό δίλημμα; Γιατί να επιλέξουν οι πολίτες τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η ΝΔ αναγνωρίζει τα όποια λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις και προχωρά άμεσα στις αναγκαίες διορθώσεις και στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να μην συμβούν ποτέ ξανά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν αναγνώρισε κανένα από τα λάθη του, όχι μόνο έφερε τη χώρα στην άκρη του γκρεμού, αλλά διακηρύσσει πως πάλι τα ίδια θα έκανε.

Ο πολίτης σήμερα μπορεί να είναι σίγουρος πως αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνουν. Ό,τι είπε – παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις – το έκανε.

Σε πλήρη αντίθεση, δεν μπορεί να εμπιστεύεται ούτε μια λέξη από όσα υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ως Πρωθυπουργός έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχόταν.

Είμαι βέβαιος ότι κάθε συμπολίτης μας γνωρίζει πολύ καλά:

Ποιον μπορεί να πιστέψει και ποιον όχι.

Με ποιον μπορεί να αισθάνεται περισσότερη σιγουριά.

Ποιος εξασφαλίζει συνέχιση της ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Με ποιον θα είναι η χώρα πιο ασφαλής και αποτελεσματική στην προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων της.

Με ποιόν η χώρα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά, σε αντίθεση με αυτόν που την έφερε στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιθώριο.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός σάς επέλεξε ως Συντονιστή του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ. Τι θα δούμε από τη μεριά της ΝΔ μέχρι τις εκλογές; Ποιο θα είναι το στίγμα της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Αξιοπιστία, συνέπεια, σταθερότητα.

Δυναμική ανάπτυξη, νέες θέσεις δουλειάς, καλύτεροι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.

Πρόγραμμα που φέρνει αποτελέσματα τα οποία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών.

Όχι στο άγνωστο, όχι σε νέα περιπέτεια, όχι επιστροφή στο παρελθόν.

Ναι σε μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται υπέρ της λύσης του άγνωστου Χ πρωθυπουργού και αρνείται να συμπράξει σε μια κυβερνητική συνεργασία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι απαντάτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Κύριε Οικονόμου, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει ο «άγνωστος Χ». Άλλον πρωθυπουργό θα ψηφίσουν οι πολίτες και άλλος θα τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά. Γιατί κάποιος να ψηφίσει κάτι που δεν ξέρει τι είναι;

Τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν αντιστοιχούν στην κρισιμότητα των στιγμών, που παραμένουν αβέβαιες. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται μαζί με την ενεργειακή κρίση και τα κύματα του διεθνούς πληθωρισμού. Πρόσφατα, μάλιστα, και με μία τραπεζική αναταραχή.

Όπως η πατρίδα ζητά καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι ζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τις περίγραψε μέσα σε 5 λέξεις: Αυτοδύναμη Ελλάδα, Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία!

Μόνο έτσι θα εδραιώσουμε τις κατακτήσεις μας και θα αναμετρηθούμε πιο δυναμικά με τις παραλείψεις μας.

Για εμάς, η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα.

Η Ελλάδα χρειάζεται σιγουριά και εμείς μπορούμε να την οδηγήσουμε στο μέλλον που της αξίζει.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και κάτι προσωπικό για το τέλος: Επιλέξατε να μην είστε υποψήφιος βουλευτής. Γιατί;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με χιλιάδες άξια στελέχη του κόμματος σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας – υποψηφίους και μη.

Μοναδική προσωπική μου φιλοδοξία είναι να είμαι χρήσιμος και ουσιαστικός σε όποια αποστολή μου ανατίθεται. Έτσι αντιλαμβάνομαι το ρόλο του κρατικού λειτουργού, αυτή η νοοτροπία οδηγεί τα βήματά μου από τη θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι και σήμερα.